Young Guns II (1990)

Posted: 22 ožujka, 2011 in Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Western

IMDb

Trailer

 

Znate ono poznato filmsko pravilo? Nastavci nisu nikad bolji od originala. Ponekad se dogodi neka anomalija, pa dobijemo Aliens, ali u pravilu, pravilo je ispravno. No, što je s onim nastavcima osrednjih filmova? Young Guns imaju jedan mali položaj u vestern žanru, ne baš nevažan, ali ni ništa ekstra posebno. Staus ima samo zato što se pojavio u vrijeme kad je vestern žanr ulazio u kliničku smrt, imao je tada aktualni brat-pack za glavne aktere, izgledao je zanimljivo (iako je narativno poprilična zbrka) i…ušao je u vestern anale kao ništa posebno. Zašto onda, dovraga, raditi nastavak nečega što i ispao takav proizvod? Zato što u tim starim vremenima čak je i polovičan uspjeh bio dovoljan da se snimi nastavak priče, što bi se u slučaju Young Gunsa moglo nazvati opravdanim jer priča nije ni završena. Rezultat? Još jedna anomalija, nastavak koji bez pol muka u dvoboju pobjeđuje izvornik i to na nekoliko razina. Prvo da skinem prašinu (figurativnu i doslovnu) sa sadržaja…

Nakon poznatog rata u Lincoln Okrugu, William H. Bonney (za frendove iz kvarta Billy The Kid) postaje jako tražena osoba. Pred sve jačim zakonima, koji preuzimaju Ameriku, Billy mora odjahati u zalazak sunca i više se nikad ne vratiti. Zato još jednom okuplja staru družinu i kreće na posljednje jahanje. Svi znamo kako priča završava.

Ili znamo li zasigurno? Zanimljiva stvar, film započinje u “sadašnjosti” (195-i neka) pričom opskurnog lika imenom Brushy Billy, koji tvrdi da je, ni više, ni manje nego legendarni pistoljero, Billy The Kid. Aha, kažete vi, što sve neće izmisliti. Ali, jok, postojao je stvarni slučaj s istim likom i, pa iako je obačena svaka sumnja po kratkom postupku, nikad u cijelosti nije dokazano da lik nije govorio istinu. Jer, A) znao je sve one male detalje koje je mogao znati pravi Billy, B) imao je identične ožiljke od metka kao i pravi Billy. Zaitrigirani? Ja sam bio (ali mene svašta zaintrigira) i odmah mi je film postao…zanimljiviji. Ali, da se vratimo na konkretne stvari. Nastavak ima pravi tempo, dinamičan film kako samo znaju vesterni biti, lišen patetike, John Wayne frajerstva, a dijalozi su proprilično nadahnuti, pa čak i moderni da sve to zajedno izgleda picikato. Uložen je pokoji dolar više u produkciju, što se i vidi, a kako je original po dinamici vukao noge, ovdje je to promjenjeno. Hrpa pucnjave, jahanja, zaigrana ekipa… kad se sve posloži, nešto mora i uspjeti. Dalje, glumci. Okosnica originala se vratila u nastavak. Emilio Estevez, Kiefer Sutherland i Lou Diamond Phillips. Dobili su i pomoć nekih malo jačih glumaca kao što se legenda James Coburn te Wiliam “CSI-Gill Grissom” Pettersen, a kakav bi to film bio da nema i nekog slavnog, koji je igrom slučaja na početku karijere, u ovom slučaju Viggo Mortensen i Christian Slater. Glumački je potkovan bolje nego neki drugi, jače producirani filmovi. I svi su se oni baš pravo zaigrali (vestern je u dobu nastavka bio pravo pa otpisan) da su svi likovi životopisni, s jednim potrebnim odmakom od stvarnosti. Speeking of witch, film si je uzeo gadna odstupanja od stvarnosti kao osnovu radnje – pola likovi koja bude lišena života na filmu, u stvarnosti je doživjela duboku starost, posebice Doc Shylock (K.Sutherland) što mu malo kvari onaj dio o “autentičnosti” – no koju pravo ni ne naglašava. I za kraj……prejebeni soundtrack, da oprostite na mom francuskom. Jon Bon Jovi je radio glazbu, iznenađenjima nikad kraja, no cijela lepeza pjesama doslovce nestaje kad zasvira Blaze Of Glory. Možete ga voljeti, možete ga mrziti, ali na ovu stvar se i oni najveći njegovi protivnici klanjaju. Pravo pogođeni outlaw štih, prave riječi i pravi tonovi. Kao da je netko slijepio sliku s zvukom, što se toga tiče, i meni je to ocjena više. Ne vjerujete? Pogledajte film, možda promjenite mišljenje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s