Malone (1987)

Posted: 23 ožujka, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer (TV)

 

Evo i nečega za ugodno popodnevno opuštanje, naslov koji bi vam svaki bolji doktor prepisao. Moderni vestern, akcija iz 80-ih, klišeja na izvoz, korumpirani grad, lokalni moćnik, tihi ubojiti stranac… nema čega nema. Kao da susretnete sve stare prijatelje zajedno na jednom mjestu. Udobni krevet, nema nepotrebnog razmišljanja, kokice… shvatili ste osnovno.

Daklem, Malone je profić s mutnom prošlošću koji odluči napustiti stari posao (CIA-u) i malo uživati u mirovinskom planu. I tako se nalazi na proputovanju kad mu zariba prijenos na autu (opaka crna pila, u skladu s imidžom) te zaglavi u nekakvoj vukojebini koju lokalni pokvarenjak želi iseliti jer mu– pa treba za neke svoje zle planove. Naš junak je ispočetka miran, tih i povučen, ali kako se tu radi o slabom i nepripremljenom življu, jako brzo na akciju uzvraća akcijom.

Kako rekoh, tu uopće nema nikakvih mudrosti. Ako mislite da je ovo tek još jedan glupi akcić iz 80-ih, kojim ništa ne gubite ako ga ne pogledate, imate potpuno pravo. To je ona vrsta filma koja ne oduševljava svakoga, u kojoj je tijek radnje poznat od prve do posljednje minute, gdje je raja slaba kao novorođenčad, gdje je zlikovac opaki zli gad (ovdje ima takve neke čudne planove da uopće nije jasno što je pjesnik time želio reći) i gdje je junak tip od malo riječi i puno ispucanih metaka. Ali… (to vjerojatno niste mislili da slijedi, zar ne)… ALI… Malone ima nekog svojeg šarma. Prvo, stari Burt Reynolds je ovdje još uvijek kick ass Burt mrkog lica i gustih brkova ala Mišo Kovač i prolazi kao akcijski junak bez da to ikada postane upitno. Glavni zlikovac je Cliff Robertson (za mlađu publiku znan i kao Spidermanov ujak) i tip uživa u stereotipima. Dijalog na nekim mjestima ulazi u ono fino verbalno nadmudrivanje da se pomisli kako je uskočio neki pametniji scenarist te se igrao dok je ispodprosječna ekipa bila na kavi. Televizijski format se osjeti u cijelom filmu, ali akcija je iznenađujuće izravna. Kad lik puca iz Uzija, iverje frca na sve strane, svaka čast, uvijek je lijepo vidjeti kad netko ima poseban dodir za akcijske sekvence. A što se tiče svega ostalog, to jednostavno ovisi o tome jeste li prava osoba za ovakve filmove ili ne.  Radi svega nabrojanog, naslov je zaslužio da se obriše prašina s njegova postojanja i ubaci među ekipu o kojoj sam pisao na ovom blogu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s