Bear Island (1979)

Posted: Ožujak 24, 2011 in Avantura, Donald Sutherland, Ekranizacije, Thriler

IMDb

Trailer

 

Već kad su se ratni filmovi po romanima Alistara McLeana pokazali kao loša investicija (hint=Force 10 From Navarone) došlo je doba da se nešto drugo proba. A čovjek je toga napisao, ima se robe i materijala za još par solidnih ekranizacija. Srećom, Bear Island ide pod one bolje, kako ekranizacije, tako i filmove koje je snimio Donald Sutherland (malo je reći da je i on nakupio negledljivog smeća kroz karijeru), ali nije ni on posve bez mane. O njima kasnije, sad prvo o radnji…

…što je malo kompliciranija priča. Uvod je kako netko ubije nekog negdje na Arktičkom području. Rez na istraživački brod i veselu družinu koja putuje prema Medvjeđem otoku da…malo istražuje. Iako su motivi ekspedicije pomalo nejasni, tamo je za vrijeme WWII bila postaja za njemačke U-podmornice, pa, nacisti, tajne = nešto zanimljivo. Još uvijek vitalni Donald je Frank, čudan tip, mutne prošlosti koji, pogađate, baš i nije netko tko bi se trebao nalaziti među članovima ekspedicije, ali Frank je i naš glavni junak, pomalo James Bond tip junaka, samo s bradom. I on je prvi koji počne povezivati da misteriozne nesreće, par ubojstava i ona napuštena njemačka postaja imaju nekakve zajedničke veze. I to kakve, tamo je cijela zaboravljena podmornica, a kako je tu riječ o nacistima, zna se da će u nekom trenutku iskočiti i izgubljeno zlato.

Dakle, nema čega nema. Od tajnih agenata, do puškaranja, od nacista do setova koji izgledaju pravo realistično (posebice onaj gdje je zaboravljeno pristanište) a ima i predivnih prirodnih lokacija. Snijeg, led i stijene…a između svega toga raspoložena ekipa glumaca. Uz Donalda, tu je i legenda Richard Widmark, neobično za vidjeti i Christopher Lee te, stvarno čudan izbor, Lloyd Bridges. A sad dolazimo i do mana. To je Alistar McLeane, ako ste imalo upoznati s njegovim radom onda znate da je čovjek tata-mata od avanturističkog žanra, no jednako tako i od banalnih predvidljivosti. Iako je film promjenjen u odnosu na roman, opet imamo frajera od glavnog junaka, hrpu ljudi za koje znamo da su nekog vraga krivi (samo je pitanje koji od njih) jednu priču, koja u pola radnje postaje druga priča…Mane su možda ipak malo prejaka riječ, ali pošto sam poprilično dobro upoznat s radovima dotičnog pisca, već znam koja nota slijedi. Narativno, film je mogao biti zrno bolje pojašnjen na nekim dijelovima (ipak je tu riječ o avanturističkom dragulju koji traje dva sata) pa neke stvari djeluju ko s neba u rebra, ali to mu neću uzeti kao nešto pogrešno. Radnja nema praznog hoda, a što dovoljno govori za naslov koji kombinira akciju, avanturu, špijunski film, a ima tu zrnce romatične vatre između likova. Pun paket, reklo bi se.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s