Narrow Margin (1990)

Posted: 25 ožujka, 2011 in Akcija, Gene Hackman, Remake, Thriler

IMDb

Trailer

 

Napraviti efektan film koji će se mahom odigravati u zatvorenom prostoru nije baš lagan zadatak, posebice ako se iz jednadžbe izbaci ono po čemu su takvi filmovi popularni – akciji. U današnje vrijeme postoji nekoliko pokušaja koji su ispali sasvim dobri (Phone Both, Devil ili Buried) ali u vrijeme koje ovim tekstom posjećujemo, početak 90-ih, velikim je ekranom palio i žario jedan Die Hard. Odlučiti da se snimi klasični triler o igri mačke i miša…za to je trebalo imati cojones. Srećom, pa premisa filma nije jedini adut na kojeg se igralo. Par riječi o sadržaju…

Žena slučajno bude svjedok ubojstva nekog tipa. Državni tužitelj u njoj vidi riješenje da rasturi slučaj, ali samo je jedan problem…treba je prebaciti do sudnice. Pošto živi u nekoj vukojebini, problem se ne čini posebno težek jer dečki imaju transport…sve dok ih netko ne napadne i oni ostanu bez prijevoza. Tužitelj sad treba smisliti način kako se dokopati grada i sačuvati njihove žive glave, a jedini način jeste – putovanje vlakom. Ali, kakvo putovanje….to je tek posve nova razina radnje.

Ono što je mene ispočetka zanimalo jeste – Gene Hackman. Čovjek tamo glumi, sve ostalo je sporedna stvar. Pa sam malo ostao iznenađen jerbo se radi o sasvim pristojnom filmu koji je, pogađate ispravno, prošao ispod radara i bio, očekivano, flop u kinima. Redatelj Peter Hymes je ovdje već spomenut i to u svojstvu sasvim pristojnog redatelja, koji ujedno na svim svojim filmovima bude i direktor fotografije. Uradak zato izgleda dobro, dobri kadrovi, dobri kutevi snimanja, sasvim ugodno dočarana atmosfera skučenog prostora u kojem baš i nemaš nekog izbora za djelovanje. Ono što je možda i najveća mana – prenaglašeni dijelovi radnje.

Tako je početak fini triler, pa se tu ubaci jedna žestoka akcija koja uključuje i eksplozije i jurnjavu autom i pucnjavu, a onda naglo ulazimo u jedan hičkokovski triler dok traje igra mačke i miša u vlaku, da bi na kraju opet prešli u dobru staru fizičku akciju. Gotovo je nemoguće smjestiti ga u neku kategoriju jer ima svega (iako je trilerski dio najveći dio radnje) što nikad nije posve dobra stvar. No, zato je radnjom pregledan kako to već filmovi znaju biti, a ni ne komplicira nepotrebno, što je još ljepše. Imamo junake, imamo negativce, imamo mjesto radnje…popuni praznine s onim što ti je dostupno. Nekako cijenim pošteni pokušaj, pa makar ispadne i promašaj jer sama ideja da se zamalo u cijelosti izbace neke akcijske akrobacije tokom putovanja vlakom zvoni više na pokušaj da se gledatelju nešto i ponudi, malo, ajmo reći, i prave radnje umjesto spektakularne površnosti, Zamisao dobra, izvedba više nego solidna, gluma na razini…jednostavno se pojavio u vrijeme kad trileri staromodnijeg štiha više nisu bili tako prihvatljivi publici.

Komentari
  1. thegreatduck kaže:

    Jesi li gledao originalnu noir verziju? Uskoro će biti na HRT-u 3 u sklopu ciklusa noira u 13 sati subotom i nedjeljom.

  2. Deckard kaže:

    Moje isprike, nisam odgovorio (previše posla). Nisam gledao, čuo jesam za nju, vidio nekoliko isječaka, ali nikad mi nije došla na repertoar. Sve što znam o njoj jest da nije vratila uloženo (kao ni remake) – mala trivija, ali veseli čovjeka 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s