Amaterski Film – Dragonrage (2005)

Posted: 26 ožujka, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer

 

Može li se snimiti akcijski film s nula kuna budgeta? Nije trik pitanje, ozbiljan sam ko srčani udar. Prije odgovora, možda bi se trebali zapitati kakvo je vaše stajalište o hrvatskom filmu općenito. Idete li u onu grupu koja jasno i glasno tvrdi da se hrvatsko treba gledati bez obzira na kvalitetu ili više naginjete onoj frakciji koja će reći… sve to ne vrijedi desetinu onog što se ulaže u našu produkciju. Osobno, ja sam treća grupa. Filmovi-općenito-su-nam-zaqurac grupa. Nemam s tim svijetom ama baš ništa, nedavno sam se počeo igrati s idejom da napišem filmski scenarij te sam išao početnički pokupiti savjete gdje god se moglo.

Savjet broj jedan, ograničavajte svoje ideje. To vam je za početak. Na njega se nadovezuje savjet broj dva, hrvatske realnost mora biti prioritet u vašem filmu. Znači, čak i da smislite nekakav žešći zaplet koji bi, barem teorijski, mogao privući potencionalnu publiku u kina, važno je da naglasite kako su likovi pod A) teškim traumama, B) u barem tri navrata moraju gledati u prazno dužine cirka tri minute, C) svaka iole radikalnija zamisao tipa pljačka banke mora biti debelo podvučena socijalno-rastrojeno duševnom linijom svih uključenih tako da to u konačnici ne ispadne pljačka banke već studija ionako prenaglašeno sjebanih karaktera. I sad vi pokušajte zamisliti, napisati i snimiti film. No, dobro, neki se pomaci počinju događati. Prošle godine smo dobili čak dva izvan standardna naslova, Šuma Summarum i The Show Must Go On. Prvome je gledanost u qurtzu, drugi tek treba početi (ako nisam nešto krivo shvatio) igrati pred publikom. Netko, u nekoj daljnjoj budućnosti možda i snimi nešto još radikalnije, ali ono što želim ovdje naglasiti– prava produkcija počinje otkrivati ono što je amaterska već odavno otkrila. Raznolikost. Što me dovodi do početnog pitanja. Može li se snimiti akcijski film za nula kuna?

Odgovor – može. Sve što trebate je puno dobre volje. Svijet hrvatskog amaterskog filma mi je strange new world, rečeno Star Trek riječnikom, neucrtano područje, no, zahvaljujući redatelju ovog gore naslova, dokopao sam se reprezentativnijih naslova i za budućnost očekujte da se svi pojave na ovim stranicama. Kao zahvala za pružanje uvida u naslove s tamne strane mjeseca, Dragonrage dolazi prvi na repertoar. Pošto osobno poznajem autora, ovo neće biti posve nobjektivni tekst, ali, nema brige, naglasit će se sve bitno, u duhu detaljnosti pisanja koju njegujem na ovom blogu. Dakle…kao i uvijek, sadržaj.

Dragonrage je plaćeni killer kojeg lokalni boss imenom Ljigavi Pero zezne za lovu. Naš junak, naravski, preko toga neće samo tako preći i to nas uvodi u svijet akcijskog filma u kojem, barem oni malo žešće potkovani znalci, neće imati problema pri prepoznavanju uzora koji su korišteni kao inspiracija.

Film ima, pazi vamo, ovo je bitna stavka, hrpetinu ispucanih metaka bez ijednog pravo ispucanog auta i eksplozije bez ijedne prave eksplozije. CGI, dame i gospodo, prva službena upotreba u hrvatskom filmu. To se jednostavno mora spomenuti prvo jer ijedno i drugo imaju važnu stavku u radnji. Akcijski film bez akcije nije akcijski film, tako je jednostavno. Naš junak ima prepoznatljivu pojavu, za one koji su shvatili na koga ih podsjeća, super, za one koji nisu – naučiti osnovno gradivo akcijskog filma. Redatelj John Woo, filmovi A Better Tomorrow, kućni mu glumac Chow Yun-Fat. Za one koji se i dalje pitaju koji je to kuki–čitate pogrešan tekst. Znači, posveta klasičnom akcijskom filmu. Dalje, nešto konkretno govoriti o glumcima i glumi nema previše smisla. Ukratko, sve zajedno nije loše ispalo, dobra i na trenutke opuštena zahebancija, s dijalozima koji povremeno znaju otići u pretjerani trash (ovo ne shvatite kao manu – ja sam inače osjetljiva duša kad su dijalozi u pitanju) i, ako ih već ne možete shvatiti ozbiljno, neće vam biti ni dosadno. A za ograničene uvjete radnja je dinamična, kao i način snimanja. Korištena je i tehnika podjeljenog ekrana, pravo u maniri serije 24, rezovi nisu statični i monotoni (kako to već zna biti u našim profesionalnim filmovima) a imate sve one zabavne sitnice koje u pravilu (što pravilu, NIKADA) nećete vidjeti u domaćem filmu. Upotreba dva pištolja, izravne kadrove rešetanja zlikovaca (spomenuti CGI) kroz radnju su izvedene čak dvije eksplozije auta/kuće kakve se obično viđaju u svakom akcijskom filmu koji iole drži do sebe, a također je važno spomenuti i prvu upotrebu 3D stuntmana, kompjuterski napravljenog lika koji ”dublira” pravog glumca u frkovitim scenama. Jedino što to sve kratko traje, cirka pola sata. Cijena snimanja – tisuću kuna (ako sam dobro zapamtio). I sad kad sljedeći put čujete neku precjenjenu redateljsku figuru kako bitching o tome da nije uspio dobiti oko 7-8 milijuna kuna za svoju dramu o tipu koji dva sata gleda kroz prozor stana, ovo neka vam bude uputa da se poprilično toga može napraviti s malo sredstava i dosta entuzijazma.

Naravski, već vidim i komentare tipa – jes, momak, ali to je i dalje amaterski film. To, naravski, nitko ni ne osporava, ono što je bitno naglasiti u ovom tekstu (nadam se i u ostalima) jeste – neograničenost u prebacivanju zamišljene ideje na filmsku traku. Znači, nema ograničavanje koje sam naveo u prvom dijelu teksta, što je baš pravo osvježavajuće za doživjeti. Također, važno je spomenuti i entuzijazam koji se vidi u snimljenom materijalu, a bio bi grijeh ne spomenuti i domišljatost u izvedbi (pogotovo jer nisu imali dozvole za snimanje). Neka od danas kultnih ostvarenja nastala su pod identičnim uvjetima (meni jako dragi Assault On Precinct 13) i gotovo je šteta što se barem dio novca koji ulažemo u već dokazano promašene projekte, ne skrene u ovakve ili slične projekte jer vjerujem da bi malo razbudilo uspavanu kinematografiju. A, tko zna, možda bi se dogodilo i ono nešto neviđeno – da ljudi doslovce krenu u kina gledati filmove.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s