Magnum Force (1973)

Posted: 28 ožujka, 2011 in Akcija, Clint Eastwood, Kriminalistički

IMDb

Trailer

 

Do you feel lucky, punk? Divna rečenica, instant kultni materijal za svakodnevnu upotrebu kad se nađete u mrkoj situaciji i želite ostaviti dojam, šteta bi je bilo ostaviti samo za jedan film. Kao i lik kultnog inspektora Callahana, tvrdoglavog žandara koji probleme rješava Magnumom 44 već kad se pokazao tako uspješnim u prvom filmu i kojeg je publika odmah zavoljela. Dvije godine nakon originala pred javnosti se pojavio nastavak sage o svojeglavom inspektoru, ali nastavak samo u svojstvu toga da se vratio lik Callahana, dok je ostatak posve nova priča. Naravno, Clint Eastwood je ponovio svoju ulogu (teško da bi netko drugi i mogao nositi onu pištoljčinu i ne ispasti smiješan) i tu leže prednosti novog materijala.

Ovaj put, išlo se na drugačiji pristup. Više nemamo jednog manijaka kojeg moramo trpiti cijeli film već cijelu grupu manijaka, one vrste koja nosi policijsku odoru. Iako se pojmovi policijska brutalnost i lik Callahana slažu kao ruka i rukavica, sad je stvar malo…kompliciranija. Nova vrsta negativaca ima plemenite namjere, očistiti grad od svega zlog što hoda ulicama i nekako se ne može reći da to nije dobra ideja. Magnum 357, zrno među oči, sljedeći, molim. Ali, ipak je sve to izvan zakona, a Callahan još uvijek vjeruje u pravdu i red te ne treba previše da se nađe ispred usmjerene cijevi. I to ne samo jedne. I, naravno, slučaj se može razriješiti samo njegovim metodama, ako je netko ikada sumnjao u to.

Osobno, ovo mi je najbolji nastavak u cijeloj sagi. Da, da, znam da je original po kvaliteti miljama daleko, a ističe se i režija Dona Siegela, sve je to jasno, odavno napisano i zaključeno. Ali, jedan je jedan, a čeiri su četiri, što bi se reklo u narodu, a četiri negativca znači i opasno više puškaranja. I tu dolazimo do nečega što ja volim nazivati “realnim pogledom” na pravo stanje stvari. Redatelj Ted Post je druga liga (koji je surađivao s Eastwoodom prije na Hang Em High (1968) redatelja, ali mu to nećemo previše zamjeriti jer nije ni original posve cijepljen protiv drveno režiranih sekvenci, a ni priča (kojoj je kumovao i John Millius) nija najsjajnije zaokružena. Točnije, može i raspodijeliti na dva dijela. Glavna priča i sekvence u kojima Harry upada u nevolje i koristi pištoljčinu kao alat za zaradu kruha svakdašnjeg. Što nije loše, ali cjelina ispada krivudava jer do druge polovice filma, gdje se kockice počinju slagati, ima i nenamjernog praznog hoda. Koji uglavnom završava puškaranjem, što malo pobija neki realni efekt. Harry tako postaje materijal od kojeg se stvaraju stripovi, i ovisi o tome jeste li skloni stripovima ili ne da bi vam se takav pristup filmu svidio. No, ima to i svojeg šarma, poneki dijalozi su pravo nadahnuti (CURA – što cura treba napraviti da završi u tvojem krevetu? HARRY – pokucati na vrata) a tko ne voli vidjeti da zadnji ološ kuša vlastitu metodu rada. I puškaranje. Dobro napravljeno, vestern štih (samo s odijelima) i zanimljiva upotreba klasičnih obrazaca (šutljivi tip, ogavni desperadosi) i puuuuno ispucanih metaka.

Clint vodi kolo, to se zna, a ekipu mladih i nabrijanih osvetnika predvodi grupa zanimljivih televizijskih faca. David Soul (originalni Hutch iz Starsky&Hutch) pa Tim Matheson (West Wing) i Robert Ulrich (hrpa tv serija). Istina, nedostaje im minutaže da bi njihovi razlozi za akcije koje rade dobile dublji smisao, no, koga briga. Dečki djeluju kao dobra ekipa (i kvalitetna, ako je suditi po daljnim karijerama) i zanimljivo ih je vidjeti na početku holivudskog puta. Daklem, Clint, hrpa mladih, puno puškaranja, vestern obrazci, puno dobrih on linera, Clint (znam, znam, ali on se može brojati i dva puta) i ne posve antipatična priča (koja debelo kritikuje rad policije i zastarijele pravosudne sustave) stvaraju zanimljivu cjelinu. Samostalne kvalitete i odvojene od nasljeđa originalnog filma.

Komentari
 1. Mrcky kaže:

  U potpunosti se slažem da je ovo najzabavniji film serijala iako nije najkvalitetniji.. Prvi je klasik sam za sebe, trojka (The Enforcer) nekako prespor, četvorka (Sudden Impact) još dosta dobar a petica (Dead Pool) najlošiji, prosječan triler 80-ih.. Taj štih 70-ih je ovdje najbolje vidljiv.. Iako je Clint imao bezbroj legendarnih uloga ja ga najviše pamtim po prljavom Harryju..

  • Deckard kaže:

   Kod mene je nekako najpoznatiji po Orlovom Gnijezdu, ali Harry je svakako vrh karijere mu. Možda zato što je to ipak cijeli serijal, pa je zato najpoznatiji. Baš je vidljivio da je i kvaliteta opadala svakim novim nastavkaom, pa je dobro dam nije napravio još jedan kako je pričao da hoće.

   • Mrcky kaže:

    Pa već je i u Dead Pool 1988 godine Eastwood bio malo pretrom za opakog Harryja a kamoli da je i kasnije nastupio u toj ulozi.. Da kojim slučajem taj film nije bio iz serijala o Prljavom Harryju, bio bi stvarno ispodprosječni triler kakvih je bilo na pretek u osamdesetima..

 2. Deckard kaže:

  Mislim da je Gran Torino prvo bio zamišljen kao zadnji dio o Callahanu, tako je išao neki trač, ali je u zadnjem trenutku odustao od toga i odlučio napraviti samostalan film. I bolje je, Harry je baš što kažeš s Dead Pool bio debelo spreman za mirovinu.

  • thegreatduck kaže:

   Pa gle, ne znam baš bi li Gran Torino bio išta bolji ili lošiji da su ga napravili kao Dirty Harry nastavak, a de facto bi mogao proći samo da se promijeni ime glavnog lika (a i prije toga je imao Harry pod drugim imenom u Coogan’s Bluff; pa i Tightrope i Pink Cadillac bi donekle mogli proći). Isto kao što npr. i pored Dolar trilogije ima filmova gdje je više-manje The Man With No Name (u biti svi njegovi westerni osim Joe Kidd, Outlaw Josey Wales i Unforgiven mogu proći kao djelovi serijala 😀 ).

 3. Deckard kaže:

  Ja sam jednom prilikom rekao da Clint stalno glumi jednu te istu ulogu i zamalo mi glavu otkinuše kako sam neobrazovana jedinka 😀

 4. […] Izvor: Deckardov kutak […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s