A View To a Kill (1985)

Posted: 31 ožujka, 2011 in Akcija, Avantura, James Bond

IMDb

Trailer

 

Roger Moore mi nikad nije bio posebno zanimljiv materijal kao James Bond. Eto, rekao sam to na glas, spreman sam za linčovanje. Nije da ga ne volim, ima ono nešto simpatično na njemu što je uvijek bilo zabavno, komičarski talent mu je neosporan, ali kad se radi o ulozi ubojitog tajnog agenta…ne prolazi. Njegovi Bondovi su mi prolazni, dapače, oni koji su malo bolje napravljeni (For Your Eyes Only) su mi vrh avanturističkog opusa serijala, i gotovo šteta što ga nisu napravili malo ozbiljnijim, izbacili onaj humoristični štih jer osobno mislim da bi to bilo puno bolji filmovi. Ali, ja volim old stuff materijal, pa da nabacim koju riječ i o ovom naslovu jerbo sam nekako krenuo sve to nanovo pregledavati. Bez voznog reda, kako mi koji dođe pod ruku.

Bond ovaj put ima inteligentnog neprijatelja, Max Zorin, bilgejtovski tip negativca, čipovi, kompjuteri, i glavni zli plan jeste potopiti silikonsku dolinu te zavladati tržištem mikročipova.

Zašto je ovaj naslov zanimljiv? Ima tu više stvari, a dogodilo se i nekoliko oproštaja radi kojih film, iako slabiji od ostatka serijala, ima neku kvalitetu. Barem sentimentalnu, ako ništa drugo, no nećemo biti izbirljivi. Ono očito, ovo je zadnji Mooreov Bond. I dogodio se malo prekasno. Timothy Dalton je trebao uskočiti u njegove cipele (uskočio je film kasnije) ali su producenti odlučili igrati na sigurno i još jednom surađivati s Mooreom. Problem je što se na njemu vidi nakupljeni staž, godine su već bile u igri te umjesto poletnog, ubojitog i zavodljivog agenta, Moore prečesto djeluje kao da je izašao iz mirovine da odradi ekipi uslugu. Preočita upotreba kaskadera poništava onaj magični učinak uvjerljivosti na ekranu (Dalton je osobno zajahao krov đipa i odradio muški scenu na Gibraltaru) a i kad vidimo Moorea…vidi se i studio. Koliko će vas to iritirati…ovisi o vama. Dalje.

Chris Walken je ovdje glavni zločko i nije loš. Ništa ni posebno, ako ćemo iskreno, genijalan, ima čoek i boljih uloga, ali nije ni najgora karika krda poznatih koji su odigrali negativce u serijalu. Također, s njegovim Zorinom smo se oprostili i od megalomanskih negativaca koji žele vladati svijetom. Doduše, to ovdje baš i nije slučaj, ali plan je dovoljno doktor evilovski da se može mjeriti s velikim dečkima. A danas je to stvarno smiješna stvar, prvi čipovi su bili….pa prvi čipovi, zavladati tim tržištem iz današnje perspektive djeluje kao komedija. Ili ćemo biti blaži, pa reći dvadesetogodišnji plan unaprijed. Zorin je, kad se sve zbroji, zabavan negativac, plus prirodna karizma Chrisa Walkena… ma, prolazi, za dobra stara vremena. Ali, koliko god da su producenti bili vješti kreatori cijelog serijala, tu su pravi eksperti za pronalaženje onih koji ne znaju glumiti, toliko dobri da bi im RTL pozavidio na tome. Dakle, Grace Jones, znate je, ne? Visoka, crna, amazonski tip žene. I pojma nema o glumi, a da bude bolje, ima par scena gdje se to zahtjeva. Ima bodove zato što je jedan od onih klasično prepoznatljivih hanchmana i bilo bi bolje da nije ni progovorila. Ista stvar ide na jednog od Charlies Angels cura, Tanya Roberts. Čisti, sirovi antitalent, a scenarij je u tim danima bio inovativan…oko 70 puta kaže “Oh, James…” – i od toga smo se oprostili s ovim filmom, ženski su likovi počeli sazrijevati te dobivati na zanimljivosti. Također, brzo oko se traži, dvije scene ima i jako mlađahni Dolph Lundgren kao KGB agent. Cast je, kad se sve zbroji, šaren.

Ono što Bond film čini Bond filmom pokraj glumaca…akcija. Neobično, ali ovdje je gotovo suzdržana. Možda radi Mooreovih godina, možda radi same priče, možda radi malog budgeta (cijeli Bond serijal nije oko 15 godina mjenjao uloženu lovu – pametna odluka, svi su bili poprilični hitovi s obzirom na uloženo) ali uglavnom je izostala neka veća pirotehnika. Ima akrobacija na snijegu, ima tu i malo vatre, čak i jedna potjera vatrogasnim vozilom, ali ne izmiče se dojam da su malo… spušteni kriteriji. Ali, ono što iskupljuje neke stvari jeste završnica na Golden Gate mostu. Jednom davno sam pročitao da se Moore tom scenom dostojastveno oprostio od serijala i to stvarno drži vodu.  Biti toliko dugo na vrhu nije mala stvar, a svođenja obračuna na neku osobnu razinu postaje sastavni dio daljnjih nastavaka. Inovacija za koju nisu ni mislili da bi mogla biti uspješna.

U konačnici…zabavan film. Malo zbrkan radnjom, glumački loš i dotrajan, pun stvari koje su rekle zbogom odmah nakon njegove premijere…ali ne može se poreći da nema nekog šarma. To je i dalje James Bond, a on, što već i vrabci na grani znaju, može sve. Pa čak preživjeti i osrednji komad filmske povijesti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s