Freejack (1992)

Posted: 31 ožujka, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer

 

Jednostavno obožavam čudne SF recepte i filmove koji ispadnu od toga. Pazi vamo, Mick Jagger, Anthony Hopkins, Rene Russo, Emilio Estevez, budućnost, bjegunac od zakona, putovanje kroz vrijeme, virtualna stvarnost…može li bizarnije od toga. I opet se zahtjeva brzo oko jer u jednom dijelu glumi i tadašnja Jaggerova bolja polovica hot supermodel Jerry Hall. Mislim, može li uvrnutije od toga? Ili, da budem onako muški iskren, zgodnije od toga. Kronološkim rasporedom pričano…

Alex je mlad i prav vozač formule kojega čeka blistava budućnost. Ovo shvatite doslovno, blistava znači baš to, čeka ga bliski susret s zidom i ka-bum iskustvo velike plamene lopte. Ali, Alex, nije mrtav jer smo u budućnosti. Ovdje je, očito, najbolji posao krađa tik pred smrt mladih i zgodnih tijela kako bi stara i ružna tijela mogla živjeti vječno. Oh, da, downlouda se um u novo tijelo i live long and prosper. Vođa ekipe koja to radi jeste Vacnedek, tip koji baš i ne trpi zezanciju, ali kojeg i ne možemo mrziti previše jerbo njegov mutan karakter sugerira na svašta. Ali, Alex uspije pobjeći i postaje neka vrsta Richarda Kimblea iz budućnosti, bjegunac. Kojeg ama baš svi love. Jedni da dovrše ono što je započeo zid, a drugi da ga iskoriste za novi um. Jerbo, the big kahuna Hopkins jeste taj koji treba njegovo tijelo. Tu je i Rene kao djevojka od našeg junaka, sad malo starije izdanje, ali, što se kaže, godine nose iskustvo, a naš Alex još uvijek trza na nju. Virtualni techno bable, puno ispaljenih metaka, jedna dobra potjera…kao veliki praznik za sve filmoljubce čudnih mješavina.

Dobro ili loše, pitanje je sad. Pogledah ovaj naslov davno i ostao mi u sjećanju kao nešto posve solidno za razbibrigu. Pogledao ga sinoć ponovo i nastavlja živjeti u sjećanju kao solidan naslov za razbibrigu. Zašto? Dobro pitanje. Film ima stvarno inspirativan izbor glumaca (iako je Estevez poprilično promašen izbor za glav. junaka jer djeluje bebasto) i po njihovoj se izvedbi doslovce vidi da su imali opušteni dan na poslu. Hopkins je sporedni lik, da to odmah raščistimo, i samo njegova šarmantost je dovoljna da vam bude prihvatljiv. Jagger se doslovce zahebava u svim scenama, ali čoek ima nešto glumačkog talenta. Ništa vrijedno Oscara, ali daleko je da nam bude muka od njegova nastupa. Rene…je Rene, zgodna ženska glavnog junaka i njezin je nastup isti kao i u svim ostalim filmovima. Znači, cast nam ne para oči i uši. Priča, pitate. Evo par stvari i o njoj.

Priča je toliko…spaljena da je i dobra. Ono što nije tako sjajno jeste što vuče poprilične sličnosti s Fordovim hitom The Fugitive (i to nije slučajno). Ali sve ostalo toliko graniči s trashom da se može opisati i kao entuzijastični kreativni polet, ovdje je to granični slučaj i ovisi u kakvom ste odnosu s SF-ovima koji prikazuju nekakvo društvo budućnosti. Tu ima i jedan mali LOL trenutak jer radnja budućnosti se odigrava u — 2009! Iako su oni gradski slamovi sasvim realna stvar, oni autići koji izgledaju kao bubamare su malo…previše. I virtualna skretnica, glavni future objekt u filmu… fora, ali ja se qurtza/palca razumijem u virtualni SF pa je moguće da to nekome bude i pusti-me-da-vrisnem-od-muke detalj. Ono u što se razumijem jeste puškaranje. Ono staromodno, pištolj, automat, hrpa metaka. Prolazno, ništa inovativno, ali ni zadnje smeće. Čak i filmska potjera djeluje sasvim ugodno (ipak je u film slupano 40 milja dolara) tako da, postoje sve vrste vizualnih poslastica koje služe svrsi i radi radnje. Zaključak, ništa što će vam promjeniti životna uvjerenja, ali nećete ni požaliti 100 minuta čiste razbibirge. Treba li tražiti više?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s