FX2 – The Deadly Art of Illusion (1991)

Posted: 31 ožujka, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer

 

Sjećate se Rolliea i Lea, zabavnog dvojca koji se našao u problemima zato što je jedan stručnjak za specijalne efekte povjerovao mutnom vladinom tipu da radi dobru stvar ako iscenira nečije smaknuće? Pa, taj je dvojac zaintrigirao publiku, pokupio simpatije te od malog B filma napravio ugodan hit koji danas ima kultni status, a čiji sadašnji status čeka zeleno svjetlo za remake. U ono vrijeme, sljedeći logični korak bio je – nastavak. Iako samo zrno manje uspješan nego prethodnik, film i nije dočekan s oduševljenjem. Zašto? Jeste čuli za onu poznatu narodnu da nastavci nikada nisu kao originali? Pa, ima nešto u tome.

Rollie je u mirovini, povukao se iz filmskog svijeta i sad mlati tešku lovu izrađujući sofisticirane igračke. Tip uživa u tome što radi, ima novu djevojku i posvjenog sina. Što može krenuti loše? Još jedna nema-nikakvih-problema policijska akcija. Ovaj put bivši muž od njegove bolje polovice traži njegovu pomoć pri hvatanju jako zločestog manijaka. Stvar djeluje jednostavno, no onda ne bi gledali ovaj film. Jer, sve krene naopako i bivši stvarno postane bivši, kao mrtav. Ubojica, nepoznat. Razlog, napoznat. Ali, velika je urota (opet) u igri. Tko će popiti sve negativno. Rollie, naravno. I već kad se čini da će i on postati bivši, dolazi Leo kao konjica i spašava dan. Leo ima bar, uživa u mirovini, ali još uvijek je žandar i pol te ne treba puno da njih dvojica krenu otpetljavati klupko zavjere koja uključuje jednog starog lopova na samrti, njegovog pomoćnika i kolekciju jako, jako (jako) vrijednih zlatnika.

Ako vam je sadržaj malo mutan, on to doslovce i jest. Priča počinje kao klasični copy-paste originala, ali radi jedan gadni zaokret prema drugom smjeru. Nategnutom smjeru, da budem iskren i sve što spašava radnju jeste odlična kemija glavnog dvojca. Brown, kao tipični ausie (batalite Gibsona i Crowea, ovo je lik kod kojeg su išli na nastavu) i Leo kao tipični boli-me-uho-za-sve amerikanac sasvim su dovoljni da pokriju preočite rupe. A one su…pa, ne toliko velike koliko očite. Prva (i ona najveća) jeste što se radnja vuče na izvornik, gotovo identičan scenarij početka i nije tako dobra stvar. Drugo, kako je publika fino reagirala na efekte kojima Rollie zeza zločeste ljude, ovdje su još pojačani. Dio u supermarketu, gdje Rollie složi home made bombu od svega jestivog zove u sjećanje Stevu Segala, ali onaj dio gdje se Rollie mlati s negativcem koristeći električnog lutka koji duplira njegove pokrete su…apsolutno neočekivani vrhunac kreativnog uzleta. Šteta samo što ostatak nije tako inspirativan jer da bude različit (već kad je početak isti) autori su zaokretom u radnji napravili i dobru i lošu stvar. Dobra je što ostatak nema veze s originalom, ali loše je što nema veze s prvim, više trilerskim dijelom filma. Nestali Vatikanski zlatnici, urota u crkvi, stari lopov koji skriva tajnu…Dan Brown je negdje zapisivao crtice za svoje romane.

Ipak, koliko god da je slabiji od prethodnika, film je miljama (šta miljama, nekoliko svjetlosnih godina) udaljen od smeća kakvo se danas sklepava i prodaje pod nešto dobro. Iako je doživio uspjeh na blagajnama, pa čak se susreo i s nekim dobrim kritikama (uglavnom su sve bile više-manje pozitivne, ali bez oduševljenja) nerazrađeni materijal ”dvojke” je zaustavio daljnji razvoj priče. Ali, Rollie i Leo nisu u cijelosti nestali. Prebacili su se na područje telelvizije (Brown i Dennehy nisu glumili svoje originale) te živjeli kroz dvije sezone zanimljive (iako ne baš i nešto posebne) serije. Dobra ideja, zanimljivi likovi…dva filma koji se bez muke mogu pogledati u bilo koje vrijeme.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s