Night Moves (1975)

Posted: 1 travnja, 2011 in Gene Hackman, Kriminalistički, Neo-Noir

IMDb

Trailer

 

Gene Hackman glumi privatnog detektiva. Ima li išta boljeg od ovih podataka. Gene Hackman zna glumiti (šteta što se čovjek radi nakupljenih godina povukao) a privatni su deksteri poprilično zahvalna roba za filmove. Istina, ima tu i standardnih klišeja povezanih s dotičnima, od onih da su svi na korak od alkoholizma do toga da nikad ne pokupe honorar, ali sve je to ovdje izostalo. Što još imamo u filmu? Ah, da. James Woods. Istina, jako mladog, ne baš nešto posebno angažiranog, daleko od legende kakva je danas, ali, hej, svatko ima svoje početke. I jailbait izdanje maloljetne (ako nisam nešto krivo pokopčao) nekadašnje seks bombe Melanie Griffith. I o čemu je ovdje uopće riječ?

O nestanku razmažene kćeri poznate glumice čiji je jedini domet u karijeri što se udala za vlasnika studija. Naravno, odnos majka, točnije, pomajka, pokćerka ne funkcionira nikako, stara je opaka alkoholičarka, a mala klasični hippi curetak koji voli…igre odraslih. I to ulazi Harry Moseby, nekadašnja sportska zvijezda, a sadašnji privatni istražitelj. Pronaći malu nije nikakav problem, Harry treba samo potegnuti do Floride, na mali komadić raja uz more i to je to. Par dana boravka ondje, malo neobavezne zabave s drugim ženskim članovima curkine obitelji i povratak natrag. Samo što u roku odmah mala opet nestane i Harry je opet mora pronaći. Ovaj put u središtu filmskih zbivanja, gdje se pojavljuje par mutnih likova koji postanu izrazito zanimljivi kad mala doživi tragičan kraj. Samo što to nije početak priče već kraj, a Harry se mora vratiti natrag na Floridu i otkriti što se tamo dogodilo, kakve veze imaju potopljeni avion i njegov čudni tovar s tekućom situacijom i, najvažnije, sačuvati živu glavu na ramenima.

Jedino na što imam zamjerku jeste činjenica da su svi likovi mutni ko lokalna žabokrečina kojoj ne vidite dno. Da se ne shvati krivo, svi su oni različiti, dobro ocrtani karakteri, ali kao da ne postoji jedna normalna osoba s kojom bi se moglo identificirati.Kultni redatelj Arthur Penn cijeli je niz grupacija (od morskih žitelja do filmskih radnika) ocrtao kao leglo nimalo simpatičnih jedinki koje nam predstavljaju potencijalne osumnjičene. Malo ubija suspens jer…svatko je kriv za nešto. A nije ni Harry sunce mamino, problemi s gospođom, sklonost neobveznoj zabavi s ženskim jedinkama, čovjek nas malo ostavlja u nedoumici. Srećom, likovi su ovdje da prate priču koja možda djeluje previše komplicirano, ali nije. Dobro, nije ni banalna, ali sve ima svoju svrhu (iako ponešto djeluje nasilno ugurano da odgovara zamišljenom kalupu) te, kako se to već kaže, se sve kockice na kraju poslože.  Gene Hackman i James Woods, plus dobra priča, plus…sve ostalo, što se tu ne može voljeti.

Komentari
  1. […] ma koliko god da su 70-te bile rodno tlo za razne trilere (The Parallax View, Three Days of Condor, Night Moves) nisu svi mogli biti dobri, a u tu skupinu ide i ovaj naslov. Jedini razlog zašto mi taj DVD još […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s