Hard Target (1993)

Posted: Travanj 7, 2011 in Akcija, Avantura, Jean Claude Van Damme, John Woo

ATDqzGx

IMDb

Trailer

Jean Claude Van Damme nikad nije prešao na službenu A listu dobrih i cijenjenih glumaca, ali početkom devedesetih došao je jako blizu da napravi taj neslužbeni transfer triptihom kojeg svaki jači poznavatelj akcijske povijesti jako dobro poznaje. Hard Target, Universal Soldier i Timecop – ima netko da nije čuo za ove naslove? Podcijenjeni, ne baš slavno dočekani od kritike, financijski višestruko isplativi, zanimljivih pozadine – El Dorado za neobavezno piskaranje o filmovima. Kako pravila nalažu, valja krenuti od početka, tj. prvog koji je Van Dammea dovukao na radar malo jačih filmskih igrača jer u njemu, osim onog posve očitog, ima i onih drugih, malo manje zanimljivh stvari, ali da ne kažete kako vas ne informiram i o raznim trivijalnostima za koje jako malo ljudi zna. So, here we go…

New Orleans, grad vječite zabave i dobrog provoda, ima i svoju tamniju stranu. Grupa plaćenika organizira lov na ljudske mete. Kad kćer od jedne najednom bane u grad tražiti svojeg nestalog oca, stvari postaju malo kompliciranije. No, zgodna dama neće dugo biti sama u svojoj nevolji, pomoći će joj samozatajni mornar imenom Chance. Kako je to priče ne sudi knjigu po koricama, naš mornar je ustvari opaka bivša vojna živina, spretna s oružjem, još spretnija bez njega, a plaćenici s početka radnje dobivaju jedan uzbudljivi lov kojeg bi mogli pamtiti…ako ostanu živi.

Danas je to kultni film, bez pardona, jedan akcijski naslov koji neće razočarati čak ni pri višestrukom gledanju, ali u vrijeme izlaska bio je – onako, ne baš nešto posebno eksponiran. Možda radi izostanka interneta i sličnih veselih stvari, ali kad usmena predaja radi dobro za neki naslov, onda znaš i da je nešto novo na zapadu. Redatelj John Woo nije bio na zapadu toliko poznat kao danas, točnije, ovo mu je bio prvi film rađen za amerikaniš tržište. No, imao je reputaciju kao jedan Mocart što se tiče akcije te koreografije u svojim filmovima, a i Quentin Tarantino ga je promovirao kao svojeg uzora. Hmmm, Quentin je pokupio Oscara za Reservoir Dogs, pa su to bile zanimljive vijesti, ali kako je amerikaniš tržište skeptično prema novotarijama, čovjek se tek trebao dokazati. No, Woo ne bi ni vidio USA da ga nije tamo dovukao Van Damme te mu omogućio da uopće počne razmišljati o nekakvoj internacionalnoj karijeri (i sad nek netko kaže da čovjek nema nos za dobre poslove). Jedini problem, Woo-u nitko nije rekao da Ameri, koliko god prihvaćali egzotiku kao nešto možda dobro, također vole imati stvari pod svojom kontrolom, ali o tome malo kasnije.

Sami film – vizualno najbolji Woov film. Da ne bude pogreške, prebacio je sve one stvari koje su mu bile drage (i postale popularne nakon premijera) na jednu gomilu – tako likovi koriste dva pištolja, bacacnje stvari nekome u lice (tipa kanta benzina) obleka sačinjena od dugačkog crnog kaputa, slow motion radnja, koreografija tučnjava i pucnjave naspram kojih su se dotadašnji amerikaniš filmovi činili sterilnima i drvenima. Scenaristički je malo zakočen, već kad govorimo iskreno, jer pomalo tanku priču popunjava dugačkim (cool) scenama i dugačkim (cool) kadrovima glavnih likova čime se baš i ne dobiva osjećaj da radnja ima nekakvu brzinu već se dosta toga temelji na vizualnoj poslastici (nešto kao Woo-ov Hard Boiled – koji je gotovo cijeli jedna dugačka pucnjava i makljaža) a od glume nema ni G.

Never the less… film ne bi bio ni blizu statusa kakvog ima da nije raspoloženog casta. Van Damme je naš dežurni junak, njegova čista suprotnost jeste dežurni negativac Lance Henicksen (tko nije čuo za njega nega odmah prestane ovo čitati) a podršku mu pravi (tada) mlađahni Arnold Voslooo (kasnije poznat i kao mumija Immhotep) i vidi se da dečki doslovce guštaju u svojim rolama. S neba je pala i Yancy Butler, naša mlada, zgodna i ko Crvenkapica naivna junakinja te doprinjela da ne moramo gledati samo muške kako mjere koji ima dužeg (pištolje, jel’te) i nije napravila loš ulazak na velika platna (iako je kasnije doslovce nestala s istih) – te jedino što se može ovdje malo prigovoriti – bespomoćne dame u nevolji već su onda bile out, a Woo je samo potvrdio da mu prikazivanje ženskih junaka – ne leži. A kako se za dobrim konjem velika prašina diže, nije ni “Teška Meta” bez svojih urbanih legendi.

Odavno se šuškalo kako je u svojem originalnom trajanju film bio nešto duži, ali da su dežurni amerikaniš dužebrižnici uzeli cenzorske škarice u svoje ruke i napravili par preinaka, tj. natjerali su Woo-a da ih napravi jerbo takvo nasilje ne prolazi baš kod njih. Zahvaljujući kolegi Dragonrageu što mi je davnih dana poslao originalni directors cut (iako to nije službeni naziv izdanja, radi se o verziji koja je tek sklepana kako je originalno zamišljena, s glazbom iz drugih filmova i time codom) te sam time nahranio svoje akcijom gladne potrebe, moram reći i da i ne tom izdanju. Scene su proširene, neke izmjenjene, nasilnije i žešće – to da, ali jednako tako su neki djelovi nepotrebni (prisjećanja glavnog lika na sve poginule prije nego krene raditi račun – klasični obrazac u John Woo filmovima – od čega su ga Ameri izliječili) jer dodatno zadržavaju radnju na – nepotrebnim stvarima. Ali, da, urbana legenda je istinita, postoji ta duža verzija i ako ste malo jači maher za torente, rapidshare i ine, može se pronaći.

Trivijalnost za kraj. Kako je Woo na teži način naučio da će rad u USa imati svojih posljedica (cak-cak cenzorskih škarica) – ako niste znali, u filmu glumi i scenarist filma. Chuck Pfarrer je lik kojeg negativci love na samom početku filma. Zanimljivost? Tip je u stvarnosti bivši SEAL, vođa tima, stani, pani bad ass vojničina koja je postala scenarist, a ono što se nabraja u filmu kao stvari koje je lik Chancea zaslužio u svojoj službi, ovaj ih je lik zaslužio uistinu (piši ono što poznaješ, ne) – a jedan od njegovih scenarističkih “nedjela” je i Barb Wire (1996) kojega je nedavno spomenuo kolega Dragonrage na svojem blogu. OK, znam da je to sitnica, ali da budete informirani. Za kraj – jedan od najpopularnijih Van Dammeovih filmova (iako ne i najbolji), Woo-ov najzabavniji film u koji je uspio ubaciti sve one vizualne poslastice koje su mu donijele popularnost (ali nije ni njegov najbolji film), box office uspješnica (na uložnih 18 milja donio oko 80 milja) kultni naslov i nezaobilazna lektira za sve one koji cijene akcijski film kao takav. Trebam reći nešto više?

Oglasi
Komentari
  1. Dragonrage kaže:

    Hehe napokon i Hard Target došao na red hehe 🙂
    Jedino sa čime se ne slažem je to da Van Damme nijada nije ušao u A ligu glumaca. Ušao je, jer sve što je snimio od Double Impacta pa do Maximum Riska je bila hollywodska A produkcija velikih studija. Samo šta on kao akcijski junak nikađa nije uspio doseći veličinu trojke Arnie, Sly i Willis, iako im je bio jako, jako blizu. Samo mu je falio jedan Terminator ili Rambo. Sa Teškom Metom, Timecopom i Unisolom je bio blizu, ali nije uspio, na žalost.

    • Deckard kaže:

      A, je, malo je to veći zalogaj, pa su pripreme bile potrebne 🙂
      Slažemo se da se ne slažemo, hehe, jer ti spomenuti naslovi nakon ove trojke su ipak par razina niže u kvaliteti, dosta koprodukcija (osim Sudden Death, ako se ne varam) i ne baš inspirativan materijal. Meni su to pošteni B filmovi, ona vrsta koja je bolje producirana, ali opet B filmovi. Šteta je što nije nastavio, recimo, s Timecopom, tu je bilo materijala za dobar nastavak, pa čak i dva 🙂

  2. Dragonrage kaže:

    Koprodukcija ili ne, bili su to za to vrijeme visokobudžetnmi filmovi A produkcije…ništa lošiji u tom smislu od recimo Suca Dreeda, Ubojica ili Brisaća. Timecop, Hard Target i Suden Death su ako se ne varam Universalovi filmovi. Ove ostale iz tog razdoblja potpisuje Columbia Pictures. I da je Van Damme potpisao ugovor sa Universalomi na još tri filma koji su mu ponudil tamo 95., 96., mogao je možda i ući u to društvo. Ali on je ugovor odbio, i tad je polako sve počelo ići nizbrdo…

    • Deckard kaže:

      Potpisuju distribuciju 🙂 Ma, nije ni toliko važno 🙂 Ali, prvi mi glas da je odbio ugovor, možda bi danas stvari malo bolje izgledale. Ali, jedno se može priznati, čovjek i danas, za razliku od Seagala, izgleda dobro, a ni JCVD uopće nije loš film, dapače, pokazao je i da zna glumiti.

  3. Dragonrage kaže:

    U slučaju Timecopa je samo distribucija…ali u slučaju ostalih dva naslova je i produkcija. Iako, kao što kažeš…nije da je važno. Da odbio ga je…a to mu fanovi zamjerjaju još i dan danas. Možda ne bi završio u DTV vodama da ga je potpisao.
    Uff…velika je razlika između njega i Seagala…bila nekad, a i danas je, unatoč tome što oboje snimaju DTV filmovce. Jedan od Seagalovih problema je i taj šta je uvijek, ali baš uvijek igrao iste likove…ex-policajce, FBI agente, ovo ono…uvijek isti likovi, uvijek isti motivi, uvijek isti izgled. Od početka karijere, pa do dabnas…jedino što je u međuvremenu nabacio kakvih 20-ak kila.
    Van Damme je s druge strane uvijek težio ka nečem više. Još od svog prvog poznatijeg filma, Bloodsporta se vijdelo da se on trudi i glumiti. Da ti filmovi (Bloodsport, Lionheart itd. nisu samo čista razbijačina, već je tu bilo i dosta drame, čak i neke blage karakterizacije…ono, filmovi su mu imali srce). Recimo Novhere to Run mi je jedan od njegovih najboljih filmova iz 90-ih u kojem uopće nije bilo mnogo akcije, i nije uopće bilo borilačkih vještina, te je već i tada tu ulogu odglumio izvrsno. A upravo je gluma sastavni dio gotovo svih njegovih DTV filmova koje je snimio od 2002. naovamo. U JCVD-u je odglumio genijalno…ono, nema tko ga nije pohvalio, ai to je generalno gledajući izvrstan film, možda i njegov najbolji. Svakako najhvaljeniji. Alli je on jednako izvrsne uloge odradio i ranije u filmovima kao što su Legionar, Replicant, In Hell, Wake of Death i Until Death. Čak i ako produkcijki nisu bili to nešto raskošni filmovi, on se je ipak izdavajo svojim izvedbama. Preporučam ti da pogledaš te naslove…

  4. SHOGO kaže:

    Legionar je bio jedan od njegovih ozbiljnijih filmova, makar je od novih nekako volim Dream team, na to ste zaboravili – pa to je čista A produkcija u ono vrijeme, povratak Rourka na ekrane u opakoj formi i Rodman, tada pokušaj ulaska u movie world…
    Quest mi nije loš, prisjetio sam se bloosporta i starih dana!
    Slažem se s Dragonom da je JVCD itekako bio na A listi…falilo je samo ono nešto…Meni je Arni nekako najdraži u predatoru…e da je JVCD-u bio jedan predator!

  5. SHOGO kaže:

    I još nešto što je dijelilo JVCD od drugih, on nije pucao puno, samo šoračina…a Arnia i Slya si nemreš zamislit bez guna…samo da je nastavio!

  6. thegreatduck kaže:

    Imaš još koji od ovih “lovačkih” u planu? Npr. Avenging Force ili Surviving the Game?
    Ili još bolje, glavnu inspiraciju svih ovakvih filmova, The Most Dangerous Game?

  7. Deckard kaže:

    Ahoj 😀

    Iskreno, ne vjerujem da će se neki od tih filmova naći ovdje (iako, nikad ne reci nikad) jer me ne zanimaju baš, a, iako sam ih i gledao, nekako nemam što pametno reći o njima. To bi možda moglo kod Dragonragea na blogu završiti, ako ga uhvati inspiracije.

    Nažalost, par zanimljivijih akcijskih naslova na koje sam naišao u zadnje vrijeme (jedan je baš s Peterom Robocop Wellerom) i koji su me povukli na gledanje nedostupni su za nabavku, tako da potreaga još uvijek traje.

  8. thegreatduck kaže:

    Hmm…Koji su to? Možda ima tih stvari na Cinemageddonu…

  9. thegreatduck kaže:

    Pretpostavljam da bi ovaj s Wellerom mogao biti Fifty/Fifty?

  10. Deckard kaže:

    Nije 😀

    Top of the World (1997) a drugi je Icebreaker (2000) s Bruce Campbellom. Nažalost, nijedan nisu dostupni ovako, na slobodne ruke 😀 ali djeluju zanimljivo.

  11. thegreatduck kaže:

    Imaš oba na Cinemageddonu. 😀 Ubaci se ova dva-tri dana dok još traje freeleach, baš sam poskidao tone raznoraznog smeća.Doduše, sjećam se da si nešto govorio da si pokušavao pa nisi uspio, al stvarno nije teško upasti. Samo odi na njihov chat i pitaj za pozivnicu, pa napravi što traže od tebe.

    • Deckard kaže:

      Ma, to mi je puno posla 😀 Imam jednog suradnika koji će mi to probat dobavit, a ako ne bude… nikome šteta. Držim se poznatih torenata, pa ako nešto i napišem, da ljudi mogu to odmah pogledati i skinuti 😀

  12. thegreatduck kaže:

    Evo, meni oba na hardu. 😀
    Inače, evo ti par naslova koje sam poskidao, a učinili su mi se zanimljivim, pa eto neka ti suradnik i njih nabavi:

    Sunday in the Country (1974) – film osvete s Ernestom Borgnineom u glavnoj ulozi; zapeo mi za oko jer je jedan od likova u filmu pljunuti Franjo Tuđman
    Maximum Force (1992) – čisto zbog toga što se u filmu pojavljuju John Saxon, Richard Lynch, Mickey Rooney i Sam J. ‘Flash Gordon’ Jones
    Excessive Force (1993) – isto kao i gore, samo što su u pitanju Lance Henriksen, James Earl Jones i Burt Young
    Crackerjack (1994) – nekakav križanac Die Hard i Cliffhangera; Christopher Plummer glumi negativca
    Firehead (1991) – nekakav hladonratovski SF akcić, pojavljuju se Plummer i Martin Landau
    The Rage (1997) – akcić s Lamasom u koji su se nekako uspjeli ugurati Gary Busey i Roy Scheider

    Imam još neke eurospy, talijanske ratne filmove, Hammerove noire i špageti westerne, al nekako imam osjećaj da te to trenutno baš i ne zanima previše. 😀

  13. thegreatduck kaže:

    E, zaboravih upitati, koji je nick tog suradnika tamo?

  14. Deckard kaže:

    Pozdrav (i sretna 2013 😀 ) da se javim nakon što je… ludnica malo prošla. Nemam pojma koji je nick tamo (inače, riječ je o Dragonrageu) ali jednog dana će biti dostupni. Iovako imam dosta filmova koje još nisam pogledao, pa će nadam se jednog dana doći i preporuke koje si ostavio na red (uvijek ih ja potražim kad nemam inspiracije 😀 ).

  15. thegreatduck kaže:

    Ha čuj, ne uzimaj ovo kao preporuke, nisam ništa od toga pogledao do sad, al eto, to su neki koji su mi zapeli za oko (i ja imam pun k.. filmova za pogledati prije ovih :D)
    Inače, uglavnom sam skidao s Dragonrageove seed liste tamo.:D Čovjek već ima Icebreakera, btw…
    I još jedan simpa uradak koji sam našao: Barbarian Brothers (1987). Cannonov rip-off Conana, izgleda kao prilično zabavan trash (kao i većina toga što je Cannon izbacivao 80-ih)…I još Richard Lynch glumi negativca. 😀

  16. Deckard kaže:

    Stiže i meni Icebraker za koji dan – osim ako me diler nije zezao 😀 pa će biti gledanja. Problem je što uvijek naletim na nešto zanimljivije, pa neka lista za gledanje uvijek stoji – nepogledana 😀 Ali, što se tiče preporuka, uvijek ja sve zanimljivo pribilježim, pa neka stoji, ionako je danas popularno govoriti samo o novim naslovima, što me uopće n zanima.

  17. thegreatduck kaže:

    Tu se slažemo. Uopće ne kužim zašto je toliko ljudi moje generacije (o mlađima da i ne govorimo) uglavnom nezainteresirano za naslove stare 20+ godina (s iznimkom nekih popularnijih klasika poput Ramba, Rockyja, Terminatora, popularnijih Clintovih filmova, Kumova, Die Hard i sl.), dok na bilo što staro preko 40 godina počnu kolutati očima i krenu s onim “ajmeeee, pa to je iz 19xx”.

    Inače, baš sam našao jednog Hrvata na Cinemageddonu koji ima dosta visok status i tamo i na Karagargi, pa ako te zanima, mogu ga pitati da ti pošalje invite ako hoćeš (pretpostavljam da bi Dragonrage to već napravio dosad da je mogao). 🙂

  18. Deckard kaže:

    Evo, Dragonrage je to napravio 😀 pa sam i ja sad na Cinemaggedonu. Nije mi se dalo zezat s time jer nemam previše filmova koji me zanimaju, ali već kad je ponuđeno… 😀 Hvala na ponudi.

  19. […] vlika potjera čamcima, izvučena je iz otpada jer je bila namjenjena prijašnjen Woo-vom filmu, Hard Target, i ovdje se uklopila savršeno (minus kaskaderi) no cijela ova priča bila bi bez veze da glumci […]

  20. Jacob "Jake" Harper kaže:

    A sta reci osim da je ovo akcioni classic i jedan od najboljih filmova akcione legende Van Damme-a. Inace wow cak 24 komentara, uh… ovaj film to zasluzuje. Gledam fa ovih dana nakon malo duze pauze.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s