Faster (2010)

Posted: 10 travnja, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer

 

Napraviti pošten film osvete zahtjeva pravo malo umijeće. S jedne strane većina redatelja pazi da obje strane budu zadovoljne, kako publika, tako i kritika, a ponajviše cenzori koji ne vole besmisleno nasilje. To u konačnici dovede do toga da od početne ideje bude jako malo toga. Svjetli primjer kako se neke stvari rade jeste Taken, gdje Liam Nesson lupa glave lijevo i desno, a kritičari uživaju (o publici ne treba ni govoriti, film je okrenuo 100 milja u kinima). Što me nekako dovodi do uljeza numero dva na ovim stranicama, iliti, novi film koji mi je privukao pažnju. Nije da se radi o jednom od onih uradaka koji će vam promijeniti životna uvjerenja, ali radi se o naslovu koji, na prvom, mjestu vraća Dwayna Johnsona tamo gdje bi trebao biti – na putu da nekoga pošteno nalupa.On ustvari ima sreće u filmskoj karijeri, čovjek je simpatičan, jedan od onih koji se znaju uklopiti u zamalo svaki žanr. Doduše, to je malo predoslovno shvatio te je u posljednje vrijeme snimao sranja (da to tako kažem) namjenjena obzirnijoj (obiteljskoj) publici, odlučujući prošle godine kako je više došlo vrijeme više da nekoga pošteno razbije. I film ima miris i okus nekog drugog filmskog vremena, onog kad su ekranom harali Charlie Bronson i Clint Eastwood.  A radi se i o dobrom filmu. Ne shvatite to krive, živo me zaboli tko se ne slaže s tim, ali film je pravi kick ass uradak i Dwayne se ispričao za gluposti tipa Tooth Fairy. Hilly billy Bob Thornton je opet ponudio jedan posve zanimljiv lik (čovjek zna glumiti, što drugo reći), tu je i zgodna Carla Gugino (starije je bolje i kako to već ide) ima prave šore, ima još bolje pucnjave, a ni soundtrack nije za odbaciti. Treba vam nešto više od toga? Pogledajte drugi film.

Nekim redom rečeno, Dwayne izlazi iz zatvora, hoda do neke nabrijane pile s četiri kotača, malo se vozi te ulazi u nekakav ured i KA-BUM, bljedoliki tip koji izgleda kao da se boji vlastite sjene završi mrtav, s ventiliranom glavom. Nema tu puno filozofije, ali to je početak i ne možeš da se ne priupitaš koji se kurac upravo dogodio. The Rock je postao killer srednje staleži? Morgen, priča ide dalje. Billy Bob i zgodna Carla su naš istražiteljski duo, oni nas informiraju kako je Dwayne prije deset godina sudjelovao u pljački banke, on, njegov brat i neki tip. Kvaka je da su kriminalce sjebali drugi kriminalci. Brat i tip završe mrtvi, Dwayne dobije metak u glavu, ali preživi. Deset godina kasnije, naš junak nema moralnih kočnica i payback is a bitch.

Onaj uvodni dio, da treba znati napraviti pošten film osvete…pa stvar je u tome da nijedan, ni Faster, a ni Taken, nisu htjeli riskirati s publikom te su zato vlastitim junacima dali dobar motiv za osvetu. Kad je nepravda počinjena, pravda treba biti isporučena – i samo je taj razlog jedina stvar koja malo narušava integirtet cjeline. Ono što je dobra stvar jeste – Dwayne.

Njegov je lik kao tornado, uragan, nezaustavljiva sila koja ne samo da pali mostove iza sebe već iz raznosi s prevelikom količinom C4 eksploziva (slikovito pričano) i, što je the best, on je u toj ulozi savršen. Nakon raznih prenemaganja u obiteljskim komedijama, Dwayne gušta u razbijanju i ubijanju ljudi. Naravno, stvar je u vašem senzibilitetu, ako volite tipove dva s dva, teško oružje i žestoki fajt…Faster je film za vas.  Usprkos činjenici da je razlog osvete podložan gledateljevom suosjećanju, fokus se pametno skreće na likova plaćenog hitmana koji ima problema s vlastitim poslom te Billy Boba, koji pak ima svojih emocionalnih problema. Tri strane, tri lika, zajednička radnja. Do završnice. Pitko, s jednim twistom na kraju (malo providan, ako ćemo iskreno) i dobrim starim štemerajem od kojeg moderni filmovi bježe kao vrag od svete vode. Čovjeku dođe da nakon ovoga pomisli kako za Hollywood još uvijek ima neke šanse, ne?

 

Komentari
  1. […] daleke 2011 godine, kad sam tek pokrenuo ovaj mali blog, napisao sam par riječi o njegovu uratku Faster, poprilično uspjelom akciću osvete koji je bio sve ono što ne biste očekivali. Zabavan, dobar, […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s