Clear and Present Danger (1994)

Posted: 15 travnja, 2011 in Akcija, Ekranizacije, Harrison Ford, Thriler

 

IMDb

Trailer

 

Danas je jako dobar dan, zar ne? Upalim ja tako televizor i čekam presudu generalu Gotovini, naivno mislim kako bi se čak mogla zalomiti i nekakva pravda.  Koji naivac, ne? General je dobio 24 godine zatvora, ali je uz njega osuđeno sve živo i neživo, od pokojnog predsjednika Tuđmana do branitelja koji su sudjelovali u ratu. Svi smo mi jedna velika zločinačka organizacija, jebomepas ako sam se danas probudio i očekivao ovakav rasplet. I, pazi vamo, sudac treba dan-dva odmora da mu se malo emocije smire. Muka je osuditi cijelu naciju kao zločince, jednostavno moraš suosjećati s čovjekom, ne radi se to svaki dan. I to je bilo za doručak. Strah me pomisliti što bi moglo biti za večeru. Bezuvjetna predaja, možda? Ponuda prvorođene djece na žrtvenom odru? Opcija je bezbroj, kako smo krenuli, sve djeluju čisto logično. I sad samo čekam da uleti nekakvo političarsko lice koje će reći da treba u potpunosti surađivati s haškim sudom, da treba poštovati pravdu, jel’te.

Kako bi to rekao legendarni Boris Dvornik “ne dam politiku u svoju butiku”, da ne pomislite kako će ovo odjedanput postati politički blog, ali ovo sam morao napisati, malo izbaciti paru iz svojeg sistema, znate. Ironično je to što sam o ovom filmu htio jučer pisati (ali mi se nije dalo, previše posla, premalo radnih sati i tako to) a danas dođe skoro ko naručen. Jer, Jack Ryan, poznati filmski junak, ovdje je dežurna budala koja naivno vjeruje kako njegova država, predsjednik i vladajući moroni znaju što je najbolje. Dobar je i film, ali zgodno je primjetiti. Jer, tko pita malog čovjeka što on misli, ne? Naši su vladajući moroni vjerovali kako rade dobru stvar (što vladajući moroni obično vjeruju) time što će izručiti sve naše generale tamo nekim drugim moronima kojima je do našeg rata stalo koliko i do lanjskog snijega. Oni su ne samo izjednačili stvar nego smo postali i negativci. Hell yeah. Sad nam nedostaje jedan Ryan koji će ispičkati cijelu administraciju i napraviti reda. Na filmu takva sranja uvijek upale. Bi li u stvarnosti?

US vladajući moroni jednostavno nemaju pametnijeg posla, pa idu sami sebi tražiti neprijatelje. Ovaj put nisu Rusi, nisu Kinezi, nisu ni Talibani (godina proizvodnje je 1994), pa će za tu svrhu dobro doći i kolumbijski narko karteli. Predsjednik, pun pravedničkog gnjeva, pokreće akciju, pičkasto se ograđujući od nje, savjetujući i ostalima da naprave sličnu stvar. Jack Ryan naivno uljeće u posao ni ne znajući u što je uletio, ali to je ipak vladajuća US klika, pa im vjeruje. S druge strane imamo tim specijalaca koji efikasno rješava važnija uporišta narko-kartela sve dok ne budu otkriveni. Točnije, njihova vlada ih ostavi na milost i nemilost tamošnjem lokalnom patronu kako bi izgladili političke nesuglasice. Ryan prekasno shvaća da je cijela stvar farsa, no kako su američki dečki tamo preko sedam gora i planina, on pokreće akciju spašavanja, a onda ide mano a mano fajt s, ni više ni manje, nego s US Predsjednikom i vladajućim moronima koji su stvar na početku i sjebali.

Jeste kad čitali Toma Clancya? Čovjek voli pisati. Ne romane, hebene tomove od romana, pri čemu ni Neposredna Opasnost nisu iznimka od tog pravila. Onaj dio vezan uz ekranizaciju, Ryan je u tom romanu sporedni lik, njegova uloga je tek u završnici, koja ima neke sličnosti s filmom, a kako bi ovo ipak bio film o njemu, ubačen je u cijelom nizu scena gdje ga inače nema (atentat u Kolumbiji je prošao bez njega u knjizi). No, Jacku Ryanu ovo nije prvo pojavljivanje na ekranu, prvo se natezao s tajnom ruskom podmornicom u The Hunt For Red Octobar, a onda je izmjenjivao metke s irskom republikanskom armijom u The Patriot Games. Nakon svega, u trendu pomlađivanja, pojavio se i u četvrtoj instalaciji The Sum Of All Fears, čime je Ben Affleck službeno postao najslabiji Ryan. Ali, vezano uz Opasnost… Clancy nikad nije volio Forda kao tumača njegovog lika. Uvijek je govorio da je prestar. A Clancy voli biti kurva u trendu, zato se Ryan službeno pomladio u nekim romanima (točnije, ulogu junaka je preuzeo Ryanov sin koji se zove, pazi vamo, Jack Patric Ryan junior) a kad su krenule glasine kako je CIA operativac u njegovim romanima John Clarke (glumili ga William Daffoe i Liev Schreiber) zanimljiva figura za koji film tipa Jason Bourne/James Bond – nema beda, napisao je i pokoji nastavak samo s njim. Ali, nakon što je Ford uspješno podigao Indianu Jonesa iz mrtvih, trač kaže da mu je opet došla ponuda za zaigra Ryana. I godište odgovara, taman da bude predsjednik (kao u romanu) – stvar se nije pomakla dalje od trača. A što se tiče njegovog dijela povijesti kao Ryan… oba filma su bolji komadi špijunsko/akcijske pucačine/špijunaže. Opasnost… vodi za par dužina jer ima jednu poprilično opširnu priču koja je jako dobro predstavljena, scenaristički je  pošteno skraćen i napravljen dinamičnijim nego bi bila sama knjiga, a nema ni previše praznog hoda. Glumci su korektno odradili svoj posao, Ford u raspoloženom izdanju, postoji jedna dobra akcijska sekvenca (spomenuti atentat u Kolumbiji) a ima još nekoliko vatrenih obračuna radi kojih ga se ne može samo tako strpati u koš hladnoratovke spike koja je obična znala ispasti dosadnije nego je trebala. A i cijela je ta ideja intrigantna, tiho razriješiti neka važna svjetska pitanja (kao, recimo, demoliranje haškog suda jer mu je svrha zakurac). Film se može nazvati i inteligentnijom zabavom, što se ovih dana baš i ne snima, a to je uvijek dobar plus. Tko nije gledao, američki odgovor na Jamesa Bonda čeka dostupno (što bi rekao kolega Dragonrage) na svim mogućim izvorima.

Komentari
  1. […] dodao malo odlučnosti i koju godinu iskustva kroz dva podjednako dobra filma; Patriotske Igre i Neposrednoj Opasnosti, pa čak i nakon što je omraženi Ben Affleck dao svoj dio u podcijenjenom, ali i dalje korektnom […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s