Black Rain (1989)

Posted: 18 travnja, 2011 in Akcija, Kriminalistički, Thriler

IMDb

Trailer

Koliki ste fan filmova u kojima se pojavljuje jedan loose canon od policajca/tajnog agenta/specijalca? Pitanje je na mjestu jer odgovor vam može odrediti koliko bi vam neki naslov mogao biti zanimljiv. Crna Kiša je teška artiljerija, vrhunski glumci, vrhunski redatelj, priča koja spaja Istok i Zapad, poprilično dobre akcije, ali opet, film je imao tek skromni odjek u kinima te tako-tako mišljenje publike/kritike. Gdje se napravilo pogrešno skretanje? Iako na prvi pogled djeluje kako je konačni učinak filma nepravedni pobačaj, malo dublji pogled na stvari otkriva da to i nije posve bez razloga. Pratite me na putovanju u zemlju izlazećeg sunca…. moglo bi vam čak biti i zanimljivo.

Nick i Charlie su dva njujorška policajca, pravi dečki, tvrdi i sposobni, koji igrom slučaja svjedoče ubojstvu lokalnog yakuza tipa od strane drugog tipa. Tipa ulove, ali samo da bi shvatili kako ga moraju izručiti u Tokyo. Gdje im pobjegne. Kako naši dečki nisu ona vrsta koja se podvijena repa vraća kući, tako će i ovdje, na nepoznatom području krenuti u malo samostalnog istraživanja ne bi li popravili početni dojam.

Mala škola klišeja – Nick je tip policajca koji je A) razveden, B) bez love, C) pod istragom da prima mito, D) opaki igrač koji ne šmeka pravila…- jedina sretna okolnost što ga glumi Michael Douglas, koji zna dvije-tri o glumi inače bi to bilo jako blizu negledljivog. No, sad ga kritičare jako hvale, posebice taj njegov nastup u ovom filmu, no sve je to malo pretjerivanje, njegov nastup nije toliko kvalitetan koliko je poletan i energičan, što je opet dobro, treba vjerovati materijalu u kojem se nalaziš iako nemaš što posebno napraviti s njim. Andy Garcia je imao još manje toga za napraviti sa svojim likom, ali jednako tako ima poletan nastup te njegov Charlie bez muke postaje simpatičan lik, dobra protuteža macho pojavi Douglasa. USA dečke bez muke u svemu pretječe Ken Takakura, njegov lik em je kompleksniji, em je njegova izvedba donijela potrebne finese pri portretiranju nekoga tko je odrastao na tradiciji, ali se mora prikloniti i novijim metodama rada. Dečkima društvo pravi gospođa Spielberg, Kate Capshaw, koja je i najslabiji dio međunarodnog tima, iako joj u obranu ide i to što joj je lik sporedni, te u cijelosti nerazrađen. Iza kamere je stajao Ridley Scott, čiji je vizualni stil filma uvelike prepoznatljiv, no već viđen – Blade Runner (inspiracija je bio Japan, Azija i te stvari) a tek pri kraju se malo odvaja od neona i prikazuje malo oriđiđi japanske arhitekture. Sljedeća stvar. Sjećate se pitanja s početka teksta? Dolazimo do njega. Ono što je posebno iritantno u ovom filmu jeste toliko banaliziranje japanskog policijskog sustava i stvaranje kartonske slike kako bi oni radije da slučaj ostane nerazriješen nego napravili nešto kontra tradicije. OK, to je jebeno iritirajuće jer tako stvari vide holivudski scenaristi. Posebice je loš dio gdje je potreban odmetnuti američki policajac da bi se stvari pokrenule s mrtve točke. Kad vidim natpis gdje se govori kako je ovo film koji govori o japanskoj kulturi zapitam se jel itko uopće zna kako izgleda japanska kultura. Ne shvatite to krivo, akcija je besprijekorna, no preporučljivo je stvari na ekranu gledati izvan kulturološkog konteksta jer on – ne postoji. Japanci su jednako tako mogli biti zamjenjeni bilo kojim narodom i gledali bi isti film. Likovi koji su klišej do klišeja (izuzmite dobre glumačke izvedbe iz toga) pojednostavljeno gledanje na ne drugačiju kulturu, naivno forsiranje da američki lik spasi dan – još uvijek mislite da je film bez razloga podcijenjen? Nećete promašiti ako ga pogledate (i to ne jedanput) jer ima u njemu stvari koje su dobre, poletne glumačke izvedbe, malo macho frajerstva (to je stari Mick i dobro mu leži biti loose canon) stimulirajući soundtrack (by Hans Zimmer) – dobro je to uloženo vrijeme, ali ne očekujte prosvijetljenje ili da naučite stvar dvije o Japanu. Zapad upoznaje Istok po pravilima i gledištu Zapada.

Komentari
  1. […] od stvarno poštenog The Yakuza, koji japansku kulturu tretira s povećim poštovanjem, pa do Black Rain, koji je, kako već rekoh prije, zabavan film, ali veze s pravom japanskom kulturom i tradicijom […]

  2. […] The Yakuza. Michael Douglas isto tako u zabavnom (barem meni) ali realnom nepodnošljivo površnom Black Rain (po tom filmu ispada da su Japanci gomila birokrata koja će radije sjediti neko rješavati […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s