Death Sentence (2007)

Posted: 28 travnja, 2011 in Akcija, Kevin Bacon, Osveta, Thriler

IMDb

Trailer

 

Tko bi rekao da će klinac iz originalnog Petka 13 (koji ne završi dobro, naravno) dogurati tako daleko, zar ne? Takvi horori zasigurno nisu pokazatelj nečije buduće karijere, no Kevin Bacon se pokazao kao žilav glumac, a ni raznovrsnost mu nije strana. Lik je prošao kroz sve žanrove, pa, iako nikad nije postao nekakav službeni glumac s A liste, naglumio se u istima, uglavnom pružajući pouzdanu podršku glumački slabijem ansamblu (ili sebi jednakim, ovisi kakav mu je horoskop bio za taj dan) što me dovodi do onog dijela kad on sam postane mešter ceremonije. Jer “Smrtna Kazna” leži na njegovim leđima, on je jedini na kojeg je redatelj James Wan uopće mogao i računati da projekt koji izgleda, miriši i zvuči kao nešto već X puta viđeno na nešto sliči. Jer kad imate ovakav sadržaj…

Nick Hume je običan, malo bolje stojeći obiteljski čovjek, lijepa žena, dvoje djece, sin uspješan sportaš, život pun meda i mlijeka. Sve dok jedne večeri tata i sin ne skrenu da uzmu goriva…i par minuta kasnije grupa maskrianih tipova zaleti ondje te ubiju juniora kao dio inicijacije u bandu. Tata prepozna jednog od njih, ali na suđenju shvati kako sud uopće nije briga za pravdu već brzo zaključivanje kazne radi bolje statistike…nakon čega tata odustane od identifikacije i uzima pravdu u svoje ruke. Traljavo, ako ćemo iskreno, no rokne tipa, samo što onda ostatak bande baci oko na njega i ostatak njegove obitelji. Samo je korak od toga da postanemo obične zvijeri, a tata je i više nego voljan napraviti taj korak kako bi osvetio sina i zaštitio obitelj.

Filmovi osvete u kojima glavni lik, nakon osobne tragedije, krene ispravljati krive drine, nisu ništa novo u filmskom svijetu, a od te je činjenice doslovce nemoguće pobijeći. Ono što je glavna mana materijala jeste – predvidljivost. Ne toliko sadržajno koliko redoslijed onoga što možemo očekivati. Tako je uvod idičan život glavnih junaka, pa tragedija, pa razočarenje u sustav, pa puštanje prve krvi, pa dobivanje šire slike kako se stvari neće smiriti samo tako do kraja, gdje je naš junak jako blizak po okrutnosti onima koji su mu nepravdu i nanijeli. Wan kao redatelj iza sebe broji prvi dio Saw serijala (onaj koji je i najbolji, već kad smo iskreni) no ovdje igra na sigurno – negativci su baš prava ljudska gamad koja nema ni jednu jedinu pozitivnu stranu, crno bijeli karakteri, jednostran govor i prenaglašena okrutnost koja je sama sebi svrha. Jadan Kevin je ovdje imao pune ruke posla kako bi odradio posao što bolje.

Važna stvar za napomenuti, na plakatima se pravi poveznica s klasikom Charlesa Bronsona (Death Wish) no u stvarnosti, Kazna… više sliči na nekakav derivat Punishera (što nije loša stvar, vjerujte mi na riječ) pogotovo kad naš junak na kraju krene u zadnji napad naoružan pištoljima, puškama, kožnom jaknom i nabrijanim autom. Već kad je materijal očekivano predvidljiv, Wan dodatne karte polaže na okrutnost u izvedbi. Sirovi izgled filma jeste osvježenje, kao i akcija, a ne nedostaje i prave fizičke brutalnosti. Ono gdje je Bacon napravio najbolji posao jeste transformacija običnog čovjeka u sirovu životinju kojoj je samo sređivanje računa na pameti, a potpomognut brutalom i litrama krvi, može se reći da je projekt i uspio. Doduše, ništa originalno po temi ili što bi trebalo osvojiti Oscara, ali ne predastavlja ni napor za gledanje. Likovi koji uzimaju pravdu u svoje ruke uvijek imaju svoju publiku, kao i nešto privlačno u sebi.

Komentari
  1. Jacob "Jake" Harper kaže:

    Dobar revenge film ne sad nesto preterano ali svakako vredan gledanja.

  2. Deckard kaže:

    Da u njemu nema Kevina Bacona bio bi to još slabiji film, nažalost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s