The Negotiator (1998)

Posted: 28 travnja, 2011 in Akcija, David Morse, Thriler

IMDb

Trailer

 

Spojiti dvije takve face kakve su Kevin Spacey i Samuel L. Jackson djeluje kao dovoljna preporuka za gledanje, što je više potrebno od toga. Još ih postaviš u takve uloge da je nemoguće odrediti koji ima većeg (glumačkog talenta, jel’te) te možeš mirne duše čekirati radnu karticu i otići doma, misleći kako si napravio dobar film. Važno je zadržati se na ovom “misliti” jer ono se razlikuje od “napraviti” dobar film s njima dvojicom. Da ne bude zabune, “Pregovarač” je meni osobno jedan od najboljih akcijskih trilera 90-ih, koji je prošao debelo ispod radara, ali ima jednu temeljnu manu do koje ću doći. Također, nemoguće je prepričati sve, od pozitive do negative bez da se otkriju važniji dijelovi radnje, pa, ako netko slučajno naleti na ovaj tekst, neka se smatra upozorenim. A sadržaj je prava peach poslastica…

Danny Roman je vrhunski pregovarač u talačkim krizama, čovjek zna znanje i zna s riječima. Poštovan i cijenjen među kolegama, Danny će se naći u nezavidnoj situaciji kad mu prijatelj povjeri neke važne informacije koje nijedan nisu smjeli doznati. Dannyjev život u roku odmah postaje zbrka, pri čemu će završiti i kao opruženik za ubojstvo prijatelja. Jedini izlaz – dokazati nevinost. Način? Uzeti taoce. Kako, dovraga, zeznuti tipa koji zna sve što se treba znati o talačkim krizama? Uzeti drugog pregovarača. Chris Sabien jeste drugi stručnjak za istu stvar, a on i Danny će u satima koji slijede podijeliti i dobro i zlo takvog posla.

Ako već misliš raditi film koji dobrim komadom radnje počiva na dijalogu između dvije face, onda trebaš i uzeti dvije face da glume dvije face.  Spacey je za koplje bolji u svojem nastupu, ima taj stav, izgled i govor nekog tko bi bez muke mogao steći nečije povjerenje u takvoj situaciji, ali ni Jackson ne kasni previše (iako ovo i nije njegov prime motherfucking time) dok im društvo pravi ergela provjerenih karakternih glumaca tipa David Morse, Paul Giamatti i pokojni J.T Walsh . Postaviti sve njih u jedan komorni prostor i ubaciti hrpu scena gdje mogu dokazati talent i nije tako loša zamisao, samo što film više pažnje posvećuje akciji nego dijalozima (barem što se tiče sporednih glumaca) čime je napravljen dobar omjer u onom akcijski triler, no šteta nekih od tih imena jer su ostala neiskorištena. 

Teško da mu se može prigovoriti i na tempo, iliti, nema praznog hoda, što će reći da u svemu tome možete vidjeti kako se dva glumca bez muke nose s materijalom, ali i naučiti stvar-dvije ako ikad uzmete taoce, kao i to da će reakcija policije biti malo nerealna jer stav upadni-pa-tko-preživi prije će dovesti do toga da taoci budu mrtvi nego spašeni. Sve je to u duhu radnje, i oko nekih 90 posto sve to zajedno ne izgleda loše. Desetak posto ruši dojam za jednu do dvije ocjene.

Jer, na kraju film želi biti i jeben i pošten. Gledatelji znaju kako Danny nije ništa napravio, a znaju i to da će uspjeti dokazati svoju nevinost, no rasplet je zbanaliziran s nekim nadasve očajnim scenarističkim rješenjima da je to strašno. Realno, bilo bi bolje da je Danny popio metak (i dokazao da nije kriv) jer jedna takva akcija mora imati svoje posljedice. To govorim samo zato što je redatelj F. Gary Gray dvije godine ranije režirao Set It Off, nabrijanu akcijsku dramu o ženama koje kreću u pljačku banaka, gdje je pokazao kako se odvažnost u pravom prikazivanju stvari višestruko isplati. Strah producenata ili nešto drugo, ista je stvar mogla biti napravljena i u Pregovaraču. Ostao bi gorak ukus u ustima, no bio bi to još bolji film. Anyway, ako se izuzme zbrzana završnica, imamo komad solidnog redateljskog uratka, iznadstandardnih glumačkih ostvarenja, finu dozu akcije i nekako je čudno što je film prošao tako nisko ispod radara javnosti. Možda ne vole svi happy endove, ali svakako nije gubitak vremena.


Komentari
  1. Dragonrage kaže:

    Hehe…ne slažem se uopće oko kraja u ovom slučaju. To što bi Jackson popio metak ne znači da bi film bio bolji. Dobar je i ovako…
    Damn…baš bi ovo mogao pogledati ponovno… 🙂

  2. Deckard kaže:

    Meni malo ispada kao da su htjeli svima udobrovoljiti 🙂 Da je Jackson skviknuo na kraju, neznam, bio bi mi nekako realniji i hrabriji u pričanju priče. Ali, zakon film u svakom slučaju. I gadno podcjenjen kad se sve uzme u obzir.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s