The Heroes of Telemark (1965)

Posted: 30 travnja, 2011 in Avantura, Ratni, Richard Harris

IMDb

Trailer

 

Zahvaljujući kolegi blogeru s bloga Filmovi s Ruba, napokon se pronašao upotrebljivi termin za filmove o kojima smo obojica rekli par riječi. Bezočno kradem terminologiju, ali njemu prepuštam autorska prava jer man on mission movies su prava poslastica u današnje vrijeme iz više razloga. Oni stariji su danas kultni klasici, a ovi novi, The Expandebles, su hitovi – znači, postoji zanimanje za njih. Sada, neka podigne ruku onaj koji nije gledao Were Eagles Dare ili Guns Of Navarone? Ima li uopće takvih? Kako se ovdje prakticira pretumbavanje prošlosti, samo za vaše oči izvlačim još jedan naslov koji je u rangu s poznatijom braćom, no nikada nije u potpunosti zasjao kao oni.  Junaci Telemarka imaju jednu zanimljivu prednost naspram spomenutih – napravljen je po istinitim događajima. I to ne govorim o onoj vrsti povijesti gdje britanski SAS zarobi prvu Enigma-mašinu, a Ameri snime film gdje su glavni junaci – oni. Ovo je ona vrsta gdje su se držali povijesnih fakti, norveški komadosi su ostali norveški komandosi, a događaji koji su se odigrali mogu se i danas provjeriti za potvrđivanje. Sad je možda jasnije zašto sami film nikad nije stavljan u rang gore spomenutih. Stvarnost nikad nije tako zanimljiva kao fikcija, rekli bi neki. Pogrešno. Radi se samo o tome kako snimite film. A povijesni dosje glasi…

U okupiranoj Norveškoj, Nijemci pokušavaju napraviti ni više ni manje nego atomsku bombu. Norveški pokret otpora prvo polaže nade da će britanski udarni tim uništiti postrojenje i tako spriječiti daljnje istraživanje, ali planovi padnu u vodu kad tim pogine. Na brzinu sklepani norveški tim komandosa kreće u samostalnu akciju, koja poluči tek djelomični uspjeh. Postrojenje bude uništeno, ali i brzo opravljeno. Kako je prva zaliha teške vode, komponente potrebne za proizvodnju atomske bombe, već krenula na put, potreban je novi plan. I on je dramatičan. Potopiti trajekt na kojem se nalaze vagoni s teškom vodom. Mana plana, trajekt je pun civila tako da treba smisliti i dodatni plan – kako ih izvući s broda.

Naši su junaci legende Kirk Douglas i Richard Harris, obojica glume norvežane (a ne engleze koji spašavaju dan) i gomila toga leži na njihovim leđima. Jer, film ne koristi prečace, iako ima nekih odstupanja od stvarnih fakti (ponajviše u odnosu između likova) sve planirane akcije su prikazane onako kako su izvedene – dugotrajno planiranje i brza izvedba. Ne možeš baš prekrajati povijest time što ćeš ubacivati akciju jer planiranje nije tako dinamično kao pucanje. A pucanja pravo ni nema, ovo su gerilski upadi i način ratovanja, jedina prava spektakularnost dolazi na kraju kad se krene s akcijom trajekt (i ona djeluje, s obzirom kad je film snimljen, odlično + uvjerljivo). Sve to je možda i jedan od većih razloga zašto se ovaj naslov nikad nije mogao nazvati ”ratnim spektaklom”, no ako se za malo detaljnije rekonstruirane prošlosti – ovo je naslov za gledanje.Također, važno je spomenuti i onu drugu stranu medalje.

Film je nastao u vremenu kad se nije koristilo divljanje kamere i brza montaža pa djeluje statično (bez obzira što su lokacije snimanja predivne) i na trenutke drveno. To zna biti čak i malo iritantno kad je i radnja usporenija, malo brža montaža i kraćanje nekih scena ne bi odmogli. Tu se igralo na kartu privlačnosti Douglasa i Harrisa, no, koliko god da su dobri glumci, statičnost ostaje statičnost. Također, priča, kako sam već rekao, ne uzima prečace, ide se kronološkim redom, ali zna se i zaboraviti pojasniti o čemu je riječ te što likovi ustvari rade – nismo baš svi učili povijest. Nije da se zahtjeva neka posebna pažnja da bi se skopčala nit zbivanja, ali riječ-dvije (onako, za publiku) bi još bolje privuklo pažnju na materijal. Film s pravom nosi obilježje ”stare škole” koja ima svojih prednosti, ali i očitih mana. No, dobro, sve je to ne ruši ugođaj pregledno (i to mislim detaljno, gotovo svaki korak) posložene radnje. Drugi svjetski rat bio je i ostao ona vrsta inspiracije koja je ponudila neke od najboljih ratno-avanturističkih ostvarenja i bila bi šteta da se jedan od najkvalitetnijih naslova koji pokazuju to razdoblje – zaboravi.

Komentari

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s