S.W.A.T. (2003)

Posted: 1 lipnja, 2011 in Akcija

IMDb

Trailer

 

Definicija dobrog akcijskog filma? Nema je, sve ovisi o raspoloženju gledatelja, ukusu i onom što ga zanima. Osobno, volim dobro pretjerivanje u svemu, ali da isto bude odrađeno sa stilom, zrnom nekakvog autorskog pečata, pokojom solidnom akcijskom scenom i likovima koji će biti, naravno, pravo cool. Kad je koleg Dragonrage ovdje najavio da mi jedan od boljih akcijskih filmova dobiva nastavak, koji ne broji ni jedan originalni lik i koji izlazi pravo na video, bilo je vrijeme za sumnju. Opravdanu, da budem iskren, jer nisam izdržao, u onih nekih pola sata koliko sam uspio izdržati, nekoliko puta sam doslovce odlutao mislima i zaboravio što gledam. Bilo je vrijeme da se pogleda original, malo se podsjeti kako je to ispalo prvi put.

S.W.A.T je posebna policijska jedinica obučena za sve i svašta, elita, vrh vrhova, tamo su samo bogovi, ništa manje, a priča počinje kad mladi Jim Street dospije pod komandu Samuela motherfucking Jacksona, gdje upoznaje sebi ravne. Sve je to lijepo, par akcija koje pokazuju kreativnost naših momaka (i jedne djeve) ali prava akcija kreće kad uhvate nekog krimića koji daje ponudu koju nijedan pošteni krimić ne može odbiti. One hundred miljon dolars za onog koji ga izvuče iz zatvore. Zabava može početi.

Već kad govorim o tom pretjerivanju, ovdje je majka svih ponuda, sto miljona dolara uopće nije nešto što djeluje normalno čak ni u najvećem trashu, ne? Ipak, šalu na stranu, neke fakte treba raščistiti. Iako je prikazan kao akcijom nabildani filmić, SWAT to ipak nije. Započinje kao takav, pucnjava koja je inspirirana stvarnom pucnjavom u Los Angelesu i u tom trenutku se čini da bi cijeli uradak mogao biti bum-tras materijal, no nakon te akcije, stvari se smiruju. Sada dolazi ono što se popularno naziva “upoznavanje junaka”. Viđali ste to po filmovima, znate kako ide. Imamo lika kojeg vrbuje drugi lik, pa onda lik upoznaje druge likove jer će svi ti likovi u jednom trenutku zajednički surađivati. I, naravno, ne zna se tko je veći jebač među njima (moj glas ide Michele Rodriguez), veći frajer, bolji… skužili ste. I radnja dolazi jako blizu toga počne trošiti vrijeme bezveze pošto ne govori ništa o tim likovima, a njihova zanimljivost nije baš tolika (pa čak ni blizu toga) da to opravda. Colin Farrell jeste simpa dečko, Sammy Jackson isto tako, LL Cool J isto tako….itd,itd, ali ne glume, to zaboravite, ovdje takav vid umjetnosti ne raste.

Kad krene akcija, onda već pričamo o nečemu. Doduše, nema nekakve glomazne pirotehnike ili nešto slično, ali film je u pokretu, nema predaha, pa čak i prevelikog praznog hoda, a režiran je iskusno, pregledno i protočno. Cijela galerija glumaca funkcionira dobro jer svatko dobije komadić vremena da bude prikazan te kao cjelina ne stječe se dojam da je netko zaboravljen. Mane, pitate. Ko’ u priči. Film je superpovršan, nikakva razrade likova, takvo drukanje za SWAT jedinicu da pomislite kako im jedino Batmanov znak nedostaje. Samo što je sve to odrađeno sa nekakvim stilom, film niti sebe, niti likove, a bogme ni radnju ne doživljava ozbiljno, što je uvijek dobar znak, a pošteno je spomenuti i da ima killer soundtrack (osobni favorit jest stvar Time is running out dok traje prepad na fake avion). Da nastavak ima i pola ovakvog šarma…

Komentari
  1. shogo kaže:

    Nekako mi nit smrdi nit miriše…nekako prelabavo…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s