Twilight Zone – The Movie (1983)

Posted: 18 srpnja, 2011 in Uncategorized

IMDb

Trailer

 

Sjeća se netko uvodne melodije? Sablasno do bola i dan danas prepoznatljivo. Originalna je serija trajala pet sezona (ako se ne varam) i bila je prava televizijska poslastica, postao sam ovisan već nakon dvije-tri epizode. Nakon ukinuća, četvorica grand slam (horor) redatelja odlučila su se malo poigrati s materijalom i napraviti cjelovečernji film, koji će pratiti koncept serije – četiri redatelja, četiri različite priče. Doduše, uzeli su stare epizode i modernizirali ih, ali tko pita, Zona je opet bila ovdje. Četiri segmenta (i kratki uvod kao mali prolog) imaju sve potrebno da zaintrigiraju gledatelja, ali kako je u konačnici ispao završni proizvod? Malo ispod granice očekivanog, ali samo malo. Zato pripalite cigaretu, namjestite vaš monitor, podesite zvučnike jer… upravo ćete ući u Zonu Sumraka.

Prolog govori o autostoperu i tipu koji ga pokupi. Dva lika krate vrijeme pričom i pjevanjem pjesmica iz televizijskih serijala sve dok autostoper ne upita vozača želi se stvarno prestrašiti. Pa ga pošteno prestraši. Kratko i jasno, nema se tu što puno pisati osim da se ovdje pojavljuju dva najpoznatija glumca (treći je John Lithgow) Dan Acroyd i Albert Brooks.

Prva priča je storija o tipu koji mrze sve živo, od crnaca preko židova do azijata. Kako je ovo Zona Sumraka, lik se uskoro nađe u koži svakog od njih. Tako će posjetiti nacističku Njemačku i postati progonjeni Židov, pa će svratiti do američkog Juga i zamalo doživjeti linčovanje, a onda će zaglaviti u Vijetnamu i postati kosooki na kojeg će pucati urokani Ameri (ustvari lik ne mjenja svoj izgled, samo je tako naznačeno).

Radi ove priče film je postao zloglasan jer glavni je glumac Vic Morrow poginuo, kao i dvoje djece, kada je helikopter pao na njih te ih sasjekao s elisama. Snimak nesreće može se vidjeti ovdje (uz naznaku da nema grafičkog prikaza smrti, ali da je video uznemirujući) što je dovelo do toga da John Landis bude optužen da je idiot (jerbo su njegovi nalozi spustili helić u samo središte pirotehnike) i da je ubio te ljude. Oslobođen je krivnje, no puklo je i prijateljstvo sa Stevenom Spielbergom zato što ovaj prvi nije kurca i palca mario za sigurnost te je koristio pravu municiju na snimanju. Enivej, Landisova je priča ostala nedovršena (iako sklepana da djeluje dovršeno) te je i najslabija u cijelom filmu.

Spielberg je režirao drugi segment o liku koji dolazi u starački dom i na jednu noć hrpi starčića vraća mladost samo da bi oni skužili kako im je zabavnija starost. Trebalo je tu biti nekakve magije ala Spielberg, djeca i old folks, no sve se zapetljalo u patetičnost i nedorečenost. Spielberg je morao odustati od originalne priče koju je želio rimejkati jer je isto tako uključivala djecu na snimanju (samo u dužem vremenskom trajanju i na otvorenom prostoru) a nakon fijaska s Landisom to je bilo previše te je napravio odabir koji i nije ispao previše povoljan za cjelinu.

Joe Dante se pozabavio pravom stvari; žena na proputovanju pomogne klincu time što ga odveze kući, no tamo upozna njegovu pravu uvrnutu obitelj i ambijent u kojem živi te shvati kako su stvari pravo pomaknute u Zoni Sumraka. Puno bolji segment od prva dva koji uspjeva izazvati neugodu. Pretjerano karikiranje obitelji i događaja naposlijetku odvede do male i ne tako simpatične orgije specijalnih efekata, ali još uvijek ima ono nešto da izazove jezu.

George Miller nakon što je pustio Mad Maxa s uzice uhvatio se putničkog aviona, olujne noći i jako nervoznog putnika kojemu se čini, a možda i ne, da vidi nešto na krilu letjelice. Tu je spomenuti Lithgow i čovjek je briljirao kao jako uspaničeni putnik za kojeg ne znaš što će točno napraviti. Najbolji dio od četiri priče jer ima praktički sve, zrno crnog humora, malo dobrog starog horora, paranoje, disaster momenata… cijeli paket.

Možda nije tako inovativan kao serija, ali film je sasvim korektna zabava za jedno veče (ima tu i nostagičarski štih svoj dio u popularnosti) pa iako je postao jako brzo zloglasan, uspio je postati i kino hit (mjereno današnjom valutom, oko 70 milja na uloženih 40) što je dovelo do toga da i nova verzija stare serije dobije zeleno svijetlo (rok trajanja četiri sezone) Sva četiri redatelja su u tim danima bili poznati kao vrsni majstori jeze i napetosti (iako je Spieleberg već lutao vodama prpošnih SF veselica) i to se osjeti u njihovu radu. Nikakav vrh njihovih karijera, ali sasvim solidno napravljen posao. Pa vi pogledajte što se događa iza zatvorenih vrata Twilight Zone… ako se usudite.

Komentari
  1. […] pogine glumac Vic Morrow te dvoje maloljetne djece u padu helikoptera (radi se o segmentu filma Twillight Zone – Movie). Malo je reći kako su njih dvojica u roku odmah prestali komunicirati nakon toga (točnije, čak […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s