Believers (2007)

Posted: 6 kolovoza, 2011 in Misterija, Thriler

IMDb

Trailer

Sada, trebali bi živjeti na tamnoj strani Mjeseca da niste čuli za velečasnog Jima Jonesa i masakr u Jonestownu, ali možda ste propustili čuti za kult Heaven’s Gate. Jeste? Kratki info. Radi se o grupi (njih pedesetak) koja je vjerovala u male zelene (i to vam pišem ozbiljna lica) te su 1997 godine napravili masovno samoubojstvo kako bi dospjeli na matični brod koji lebdi nad zemljom. Zašto vam sve to govorim? Zato što imam određene zanimacije za tamnu stranu velikih događaja (čisto u književnom smislu, da ne bi dobili ideje) i oduvijek me fasciniralo što ustvari pokrene ljude da naprave takvu stvar. Što se tiče filmske teme – praznina. Doduše, postoji jedna televizijska serija o Jonestownu, pa čak i jedna epizoda CSI serijala koja govori nešto slično događaju iz San Diega (spomenuta Gate grupa) ali ništa konkretno. Pa, sve dok nisam posve slučajno naletio na ovaj naslov. Iskrenije, bila je to preporuka prijatelja jer obično izbjegavam novije naslove koji mi ne zvuče kao nešto posebno. Neopterećen, pogledah ga prije jedno dvije godine, ali mi vrag nije dao mira, pa ponovih gradivo.

Daklem, radi se o tome da dva bolničara odgovore na poziv (rescue nine-one-one) i odmah se nađu u zatočeništvu čudne religijske sekte koja, pogađate, planira zajednički suicid jer, po njihovoj računici, Zemlji prijeti sveokupno uništenje. Kvaka je u tome da je njihovo samubojstvo ustvari izlaz, njihove će duše biti prebačene na drugu lokaciju te će, pod pokroviteljstvom malih zelenih, preživjeti apokalipsu.

Nije baš teško shvatiti odakle je došla inspiracija za scenarija, no što je jezovitije od stvarnosti. I nekoliko stvari ide na ruku filmu. Prva je što nije opterećen velikim budgetom i kakvim velikim filmskim zvijezdama, pa su mogli biti otvoreni s idejama i kreativniji u ostvarivanju zamišljenog. Radnja je više manje zbijena u unutrašnjost sektina kompleksa (podzemnog) te cijela stvar leži na dijalozima. Zašto dijalozima? Kako bi vi reagirali da vam iznenada dođe lik i kaže da se morate roknuti kako bi vam dušu spasio svemirski brod jer će Zemlja uskoro nestati u plamenu? Dijalog je sličan takvim stvarima, ali je izgovaran s takvim žarom da nije ni čudo što glavni likovi imaju problema s odlučivanjem kome da vjeruju, onom dijelu koji je normalan ili onom koji nije. Naravno imamo tu i malo prisile (šteta što se trailer fokusirao na te minorne dijelove) ali sve to ide na račun izgradnje priče, koja, uzgred rečeno, ne može imati rupa jer…ili ćete popušiti sektinu mantru ili nećete, to je to. Radnje je malo cimava, ali svejedno pregledna i, upozoravam vas odmah, ovo nije horor u klasičnom smislu riječi već jedan od onih naslova koji igraju na stvaranje neugode, stanje ludila u kojem luđaci zvuče inteligentije nego “pametni” ljudi. Hoče li vam ostati u trajnom sjećanju? Možda, ali vjerojatno ne, a za to postoji razlog. Radi kojeg morate pogledi film. Onda će biti jasnije o čemu pričam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s