Deep Cover (1992)

Posted: 28 rujna, 2011 in Akcija, Drama, Kriminalistički, Laurence Fishburne

IMDb

Trailer

Inače pušim sve te policijske/kriminalističke/under cover priče, stvarno, iako su do bola predviljive. Uvijek imate mladog i zelenog novaka koji revno odluči stati na rep kriminalu time što će i sam postati dio kriminalne scene, uvijek imate i karizmatičnog vođu koji će našeg junaka odvesti na krivi put, uvijek imate da glavni junak počne uživati u tamnoj strani i uvijek imate taj sudbonosni povratak na stranu dobra nekakvim zadnjim dobrim djelom koji poništi sve negativno. Under cover priče su sve na isti kalup, razlika je jedino u pristupu realizacije , radi čega se ovaj naslov i našao ovdje. Ako mislite da bi mogli otkriti nešto novo, zaboravite, ne morate se ni truditi s daljnjim čitanjem. Ako pak gotovite filmove tipa Donnie Brasco ili Beyond the Law, onda bi mogli otkriti još jedan korektan naslov da ga pridružite ovim spomenutim. Tko zna, možda se čak i zabavite, moji su dojmovi još uvijek podijeljeni oko njega. Ili sam gledao opako dobar rasni krimić, ili sam gledao klišejizirano smeće… s tim da su oba zaključka pretjerivanje.

Kako to već ide, mladi murjak pristaje biti undercover čocjek za svojeg šefa kako bi pokušali uhvatiti par velikih riba. Iako naš junak ima očekivano nećkanje oko svega, polako ulazi u taj kriminalni svijet i, naravno, počinje mu se sviđati, što opet stvara probleme sa savješću. Ili se zbližiti s tim ljudima ili ih sve baciti iza rešetaka, pitanje je sad. Kako rekoh, ništa novo u sadržaju nećete pronaći, ali što je ovdje uopće drugačije od mase sličnih uradaka? Dobro pitanje. Ovo je crnački film, ghetto priča, rap i hip-hop priča. Kako je Jeff Goldblum ovdje praktički jedini bijelac možemo ga nazvati i anomalijom kao što bi Crnac bio kad se radi o Talijanima i njihovoj mafiji. I to, brat bratu, poteže gomilu klišeja.  Izvještačeni način govora, lokalni bossovi nose sintetičke trenirke, debele lance oko vrata, slušaju rap, žene su “biačes” i ama baš svi govore “aj”. Redatelj i glumac Bill Duke (to vam je onaj ćelavi iz Predatora) poznat je po svojoj rasnoj angažiranosti i u svim filmovima ima tu kombinaciju, što je, kad pogledate drugu stranu novčića, dobra stvar, svatko treba promovirati svoje, ali da nije bilo par stvari, ovo bi bio samo još jedan u nizu filmova koji govore apsolutno istu stvar. Prva stvar su glumci.

Larry Fishburne (nakon ovog filma je postao Laurence) daleko je dogurao od dečka koji je bio statist u Death Wish II i mora se priznati da je njegov izbor pun pogodak, čovjek ima karizmu kakva se ne viđa svaki dan, a kad hoće, može i glumiti. Ovdje baš i ne glumi, on je jednostavno gubica. Spomenuti Goldblum glumi, dapače, krade cijeli film. Larry je običan tip, cool frajer koji mora izgledati dobro i opako, ali Jeff radi opaku dobru tranziciju iz mlakog odvjetnika u agresivnog bossa, što na kraju dovede i do rasula među likovima. Interpretacija je za pet, što je milina gledati, a u suradnji s hladnom Larryevom pojavom, njih dvojica funkcioniraju odlično. Nešto kao Ray Liotta i Robert De Niro. Radnja je pojednostavljena, što može izgledati čudno, ali barem je razumljiva, iako malo vjerojatna. Jedan tip vodi tajni zadatak i još potiče svojeg dečka da zgrće love jer odjel nema para da ga financira…mo’š mislit. Dobro je prikazana hijerarhija u takvim organizacijama, kao i onos onih gore prema onima dolje, sve zaokruženo jako dobrim pričljivim dijalozima. Ima ubačeno i ponešto društvene angažiranosti, jada i bijede (kad stvarno nafiksana ženska pokušava našem junaku uvalit klinca za sitnu lovu) te društvene osude, koja je malo školska – Crni čovjek je osuđen na jad jer se u jadu rađa. Kroz sve to ima dovoljna količina obračuna i akcije, baš kako dolikuje dobrom trileru.

Sada, koliko je to dovoljno da se kaže pošteni sud o filmu? Ako izbacite klišeje, radi se o solidnom krimiću koji se nadovezuje na paletu sličnih. Dodajte dobro odrađene uloge i tu rasnu komponentu onda se dobije isti film, koji pokušava jednolično priču postaviti u drugačiji ambijent. Dojmovi su mi još uvijek podijeljeni, zato ću se zadržati na osnovama. OK policiska priča, OK gangsterska priča, solidna režija i jako dobre glumačke izvedbe. Izdvaja ga ta rasna angažiranost, no to shvatite kako želite. Jedno gledanje neće nikoga ubiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s