The Taking of Pelham One Two Three (1974)

Posted: 27 listopada, 2011 in Akcija, Ekranizacije, Kriminalistički, Robert Shaw, Thriler

IMDb

Trailer

 

Moram Vas pitati tri stvari. One – jeste znali iz kojeg je filma Tarantino popalio imena za svoj Rezervoar Dogs? Niste? Odavde. Čovjek ipak zna pogledati nešto drugo osim trasha iz sedamdesetih i to mu stvarno jako dobro dođe. Two – Jeste znali da Pelham zamalo nije snimljen jer autori nisu mogli dobiti odobrenje iz straha uprave da bi film mogao inspirirati pravu otmicu? Nikad se nije dogodilo, ali nisu bez veze imali taj strah jer drugi film slične tematike, Money Train, jest (nepotvrđeno, doduše). Three – Znate radi čega remakovi uvijek ispadnu slabiji od originala? Zato što autori vide original, ali uvijek nekako uspiju propustiti vidjeti u čemu je draž njegove privlačnosti. Originalni je Pelham jedan od onih žestokih, beskompromisnih krimića koji su u roku odmah dobili kultni status, odlična priča, jake glumačke izvedbe, tijek radnje. Remake ima ponešto od toga i možda će neki reći da je i to dobar film (složit ću se tek u nekom manjem postotku) ali tamo je propušteno vidjeti jednu stvar – original nije igrao na to da zadovolji širi spektar gledateljstva. Jednostavnijim riječnikom rečeno – to je muški film.

I kad kažem “muški” ne mislim da je remake dobio nekakvu značajniju žensku ulogu jer nije, dapače, John Travolta je odigrao jednu zgodnu bad ass ulogu koja mu je malo vratila financijsku isplativost već govorim o tome da su svi likovi profesionalci, zaključani u svoj svijet te nema ustupaka u prikazu njihovih karaktera (kao što je, recimo, Denzel postao kućni tip, radni čovjek, netko tko nema nikakvog iskustva u razračunavanju s takvim tipovima i kojeg ženica zove da joj donese mlijeko dok ide razriješiti potencionalno lošu situaciju s jednim zagubljenim vlakom). Oba film imaju podjednak tijek radnje, ali vidljive su razlike u kvaliteti i tu ne mislim na dinamiku novije verzije već na glumačke izvedbe, kojima original duguje debeli komad svoje privlačnosti. Negdje u svemu ovome bi trebao i reći nešto o radnji filma, ali to je već, vjerujem, svima poznato – grupa otmičara otme podzemni vlak i zahtjeva određenu sumicu love ili će početi rokati putnike. Osoblje i policija treba smisliti kako im stati na rep. Idemo dalje.

Walter Matthau izgleda sve samo ne kao još jedan žestoki murjak koji će spasiti dan (ja čovjeka ne mogu doživjeti u ozbiljno o ozbiljnoj ulozi) ali izgleda kao mudri lisac koji će stati na rep drugom liscu. Drugi lisac je pak Robert Shaw, profi kakav je Travolta trebao biti, hladan, proračunat i neumoljiv, tip kojeg boli briga hoće li neka žena ili dijete poginuti dok on podiže svoj teško zarađeni milijunčić. Zanimljiva stvar, glavnu okosnicu glumačke postave čine glumci koji su svoj kredabilitet dokazali u komedijama (izuzev Shawa) što ovo čini jedan zanimljivi iskorak u njihovim karijerama. Tu i jedan Hector Elizondo te Jerry Stiller, tatek od Bena Stillera. Ako vas ponegdje uhvati osmjeh dok ih gledate, znam kako vam je, pomalo refleksna radnja. Ipak, svi su oni odigrali podjeljene karte kako bog zapovijeda, ali sam film ima žestok ritam koji također drži pažnju, a dobra mu je i narativna strana jer često to ne zna biti slučaj u sličnim uradcima, posebice kad se odvijaju na jednom mjestu. Karakterno, glumački, vizualno, narativno i tehnički film je na svom mjestu, sve su kockice posložene na prave pozicije i ako imate slabo mjesto na kriminalističke filmove koji ne šmekaju želje publike već imaju svoje JA, ovo bi vam trebala biti obavezna lektira za pogledati. Nakon toga remake, (između slavnog originala i posljednjeg isplativijeg nasljednika, u sredini čami još jedan remake, televizijski) tek toliko da vidite kako je nekad bilo posve drugačije vrijeme u filmskom stvaralaštvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s