Bat*21 (1988)

Posted: 28 studenoga, 2011 in Danny Glover, Drama, Gene Hackman, Ratni

IMDb

Trailer

Sjećate se filma Behind Enemy Lines? Onaj gdje Owen Willson (stvarno čudan izbor za akcijskog junaka) bez šale zezne par divizija srpskih soldata, pobjegne progoniteljima, napravi dar-mar? Film vam je bio čista holivudska papazjanija? Pa, složit ću se s svama, iako mi je film zabavan. Povijesno debelo netočan, ali zabavan u onom smislu da vrijeme prođe samo tako uz njega. Poanta tog pitanja… sjećate se glumačkog lafa, Gene Hackmana, kako preko radija navodi hot shot pilota do sigurnosti? Zaustavljanje, premotavnja unatrag 13 godina i dolazimo do apsolutno iste priče, samo što smo uvdje ušetali u Vijetnamski rat, a naš Gene je bio taj koji bježi po zemlji. Behind.. se reklamirao kao istinita fakta (možda onaj dio gdje su srušili avion), a i Palica 21 (što je kodno ime našeg oborenog pilota) ima isti podnatpis. Također, i on ne prati baš povijesne fakte kako treba, ali radi to na ipak suptilniji način nego prvi film.

Gene je pukovnik Hamillton, stručnjak za navigaciju zračnih napada, i pri jednom takvom zadatku, njegov avion bude oboren, a on duboko unutar neprijateljskih linija. Jedina veza sa stvarnošću jeste Clark, pilot malog izviđačkog zrakoplova koji ga prati i održava komunikaciju. Vremena se nema baš puno jer cijelo to područje očekuje napad koji će okoliš poravnati sa zemljom, a i Vijetkong sluša što pričaju, pa ispravno zaključuju kako bi naš pukvnik bio jako dobar ulov.

Za početak, Bat 21 poprilično je zapušten film unutar filmografije koja se dotiče Vijetnamskog rata. Pronaći ćete ga na listama, ali samo onima malo opširnijim, daleko ispod Platoona i sličnih, što je, da citiram Kalimera, prava pravcata nepravda. Sad kad sam to napomenuo, da pojasnim zašto je to nepravda. Radi se o naslovu koji preferira realizam naspram Rambo sranja, što je sjajna stvar ako vas boli neka stvar za Vijetnam i želite čak naučiti podatak-dva, ali nije tako sjajna stvar ako ste Amer. Bez brige, pronaći ćete i klišeja u njemu, pažljivo doziranih, tipa da je Vijetkong jako zla vojna mašinerija, koja ne preza od ničega kako bi doznali što žele doznati, ali jednako tako ćete doznati i da Ameri nisu bili milo sunce mamino jer bez muka zapovjede napad na selo gdje su civili. Druga strana medalje, vidjet ćete i da nisu svi Vijetmanci bili spremni na bezvezno ubijanje te da su se neke stvari mogle riješiti običnom normalnom komunikacijom. To su one globalne stvari. One malo osobnije…

Naš pukovnik je čovjek koji nikad nije vidio rat izbliza, on je par tisuća metara iznad bojišta i baca bombe na ljude, a kad dobije vidjeti stvari iz prve ruke, pa baš i nije oduševljen time kako to izgleda. Glas pilota u tom okružju jedina je stvar koja ga drži izvan ludila i lijepo je prikazana ta njihova povezanost, intima kroz koju prolaze i međusobno povjerenje koje dovodi i do odlučnosti jednog da se izvuče živ iz tog sranja te drugog da ga izvuče. Male stvari, mali, odlično oblikovani dijalozi između njih dvojice drže središnju nit, ali, bez straha, ima tu i dobre stare pirotehnike, nekoliko jako dobrih vatrenih scena i eksplozija tako da je Palica 21 film koji jako dobro balansira između intimne drame i rasnog ratnog filma. A Gene Hackman zna glumiti, što da vam pričam, čovjek je legenda, i jako dobro, iako ne baš tako blistavo, ga nadopunjava Danny Glover. Film koji iz jedne specifične situacije uspješno radi presjek cijelog jednog sukoba. Možda zrno preambiciozno zamišljeno, ali izvedba nimalo ne kasni za idejom. Zanimaju vas ratni filmovi bez Rambo sranja? Naslov ko stvoren za vas.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s