The Two Jakes (1990)

Posted: 4 prosinca, 2011 in Kriminalistički, Madeleine Stowe, Misterija, Neo-Noir

IMDb

Trailer

Ugodno filmsko veče je prošlo, stvarno sam se nakon podužeg radnog dana (i još kažu da je vikend za odmor, bullshit) poželio izvaliti, neki vrag pustiti i pustiti mozak na pašu. Doduše, nisam baš odabrao najbolje filmove za to jer Chinatown (1974) do sada uopće nisam gledao (sram me to i priznati) tako da sam ga morao pažljivo pratiti, pa da odmah zaokružim cjelinu – njegov nastavak. Vjerujem da velika većina zna da kultni noir krimić ima nastavak, ali ako ste kojim slučajem to propustili, yup, postoji i, naravno, nije u ravnini s originalom, ali pruža sasvim dovoljno da ga se ne može proglasiti niti promašajem niti nečim što vrijeđa izvornik. Funkcionira  kao nastavak, ali i kao svojevrsna posveta žanru koji je izumro (jedino što priznam jest L.A Confidential kao iznimku)  i već sam znao kraj jer sam ga posve slučajno uhvatio jednom na TV-u (ostatak filma sam uspio propustiti). E, sad, mogao bih reći i koju o Kineskoj Četvrti, no ne da mi se gubiti vrijeme, mislim da je o tom filmu rečeno ama sve, od ideje, glume, napisani su eseji, sastavci i recenzije, a bila je i pokoja rasprava o Polanskom kao, vrijedi li vam on kao redatelja ako je kao čovjek kukavička silovateljska pichica? – tako da, jednostavno se ne isplati zamarati s time. S druge strane, stari Jack i njegova Dva Jakea zaslužuju malo medijskog prostora, barem onog amaterskog.

Kao prvo, Jack je režirao ovaj film, jedan od rijetkih gdje je bio ispred i iza kamere. Da je napravio sjajan posao, nije, da je napravio loš posao, nije ni to, snašao se nekako u sredini. Iako je Robet Towne napisao oba scenarija (Chinatown, jel) ovdje je Gittes malo bliže ciničnijem, sarkastičnijem obliku detektiva kojeg znamo iz filmova o Philipu Marloweu nego onom malkoc ljigavijem tipu iz originala. I to je posve OK, ništa drastično mjenjano nije, čak su se pojavili glumci iz originala koji su popunili praznine, sporedni glumci, da se razumijemo. Priča je slična originalu, globalna, samo što je ovdje riječ o nafti, a ne provođenju vode i moram reći da oba filma gadno kiksaju o malo boljim pojašnjenjima slučaja o kojima se radi. Tako uopće nisam shvatio zašto su ispuštali vodu iz rezervoara u originalu (tko je gledao zna o čemu se radi) kao ni ovdje kako drugi tipovi ustvari hoće maznut naftu iz zemlje. Priča povezuje neke likove iz originala (samo imenom i drugom glumicom) i stjećče se dojam da se htjelo napraviti puno više, no da je sve to ostalo poprilično nedorečeno. Ipak, zanimljivost u svemu je što glumci imaju govorne interakcije, nema eksplozija koje bi vam skratile dosadu i ako volite Keitela i Jacka mogli bi biti zadovoljni. Ništa više od toga, ako ćemo iskreno, polovica likova ostala je debelo neiskorištena.

Pitate što uopće vrijedi ovdje? Iskreno, to je čisti noir krimić; imamo junaka koji je uporan, tvrdoglav, ciničan i u borbi protiv svih. Imamo ljigave biznismane, odvjetnike i umišljene policajce. Imamo i zgodne dame u kadru (Madeline Stowe je top of ten na mojoj listi) a imamo i priču koja uspijeva probuditi zanimanje te ne uspavljuje dok je gledate. Jack je ponudio sasvim korektnu izvedbu, iako je to već postala njegova prepoznatljiva izvedba, ali je svejedno milina gledati ga. Za većinu će biti dosadnjikav (generaliziram, ali tako to već ide) jer nema vizualnih atrakcija i pronaći će se par nesretnih duša koja će mu zamjeriti postojanje jerbo ima veze s originalom na kojeg se razno razni “filmofili” vole referirati kad se govori o krimiću ili noiru ili Polanskom ili Jacku… shvatili ste. Dobro uloženo vrijeme u svakom slučaju. Barem za mene.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s