The Presidio (1988)

Posted: 19 prosinca, 2011 in Akcija, Peter Hyams, Sean Connery, Thriler

88875_front

IMDb

Trailer

 

Gledajući objektivno, The Presidio je slab film, jedan od onih koji djeluju kao da smišljeni na osnovi jedne ideje, skromne pritom, i gdje je ta ideja rastegnuta kako bi bila dovoljna za jedan film, popunjena s nekoliko sekvenci koje bi dodatno podržale ono što je scenarist zamislio. Ako malo spustimo kriterije i progledamo kroz prste, The Presidio ispada posve zadovoljavajući uradak za jedno, možda eventualno dva, neopterećena gledanja i koji cijelom svojom dužinom i širinom ima potpis – nastao u osamdesetima. Kada se govori o dotičnom razdoblju onda se može pomisliti na svašta, od lošeg, pa do odličnog, ali ono što je zanimljivije jeste kako su neki filmovi čak i sa tako tankim idejama uspijevali biti gledljivi, pa čak i steći određeni krug gledatelja, ako su na njima radili ljudi koji imaju određeni kredibilitet u filmskom svijetu. To nije nužno dobra stvar, da se razumijemo, popriličan broj filmova provukao se na osnovi glupe priče i dobrog glumačkog nastupa, čak i samo na osnovi toga što su bili drugačiji od ostalih, ali u svemu tome treba gledati dalje od zacrtanih granica, onih okvirnih, jer obično se može prepoznati kad netko uloži dodatni napor da napravi nešto što neće biti tako loše kako izgleda na pravi pogled.

Presidio je vojna baza u San Franciscu, barem je bila još tamo u osamdesetima, i bila je jedna od najvećih da je imala status samostalnog grada, što je značilo i samostalnu upravu gdje ona gradska nije imala pristupa. To je u osnovi temeljna ideja, spojiti dvije uprave u jednu cjelinu, a da se bježalo od klišeja, nije, ali u obzir uzimam da se o samoj upravi Presidia (ustvari svih sličnih vojnih baza) zna jako malo, ako niste stacionirani vojnik ondje. Mjesto radnje kao takvo svakako je intrigantno, a spajanje dvije uprave događa se kroz ubojstvo mlade časnice te bijegom njezinog ubojice u gradsku zonu, radi čega se mladi, nabrijani i hot shot policajac mora udružiti s krutim, strogo po pravilima pukovnikom. Iako ovo zvoni na poznate buddy-buddy tip filmove koji su upravo u osamdesetima imali svoj procvat, to je tek djelomična istina. Osnove su tu, suprotni karakteri, jedan ne podnosi drugoga, ali na sve je nadodana građa njihova odnosa. Naime, dva se glavna lika poznaju od prije, i ne ljube se baš previše, a kad se u sve to ubaci svojeglava pukovnikova kćer, stvari će postati još napetije. Priča o ubojstvo ubrzo, kroz istragu, postaje nešto puno veće, a uključuje švercanje dijamanata, neke zaostale vijetnamske stvari (taj fetiš osamdesetih) i ljude koji nisu ono što bi trebali biti.

Kad se počne stvarati veća slika od one iz uvoda film iskoči iz tračnica, ne previše i ne drastično, ali radnja počne krivudati posvuda. Iako se nikad posve ne izgubi nit vodilje, stječe se dojam da se htjelo napraviti više i ambicioznije nego što je scenariju to pošlo za rukom. Nastupi Seana Connerya i Marka Harmona uspijevaju zadržati pažnju gledatelja svojim izvedbama, s time da prvom uloge čvrstih i sve-po-pravilu tipova poprilično dobro stoje dok je drugi donekle i nesretan izbor za svojeglavog policajca sklonom kršenju pravila. Ipak, scenarij obojici dopušta ponešto improviziranja i obojica su tu šansu iskoristili dobro, popunjavajući minute praznog hoda dobrim starim verbalnim nadmudrivanjem, stvarajući kemiju koja funkcionira bolje nego neki drugi dijelovi radnje. Teško da bi se mogao nazvati nekakvim odličnim remek djelom, pa čak ni uratkom koji će vam dugo ostati u sjećanju, no kad se zbroje svi njegovi sastojci (istraga, različiti karakteri, mjesta radnje) dobije se opuštajući materijal koji ne opterećuje previše i koji pruža posve dovoljno zabave za jedno pošteno gledanje i ako se ne razmišlja baš previše o samoj logici, može se dogoditi da vas i uvuče u radnju.  Samo nemojte očekivati previše, uvjet koji je preporučljiv prije gledanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s