The Puppet Masters (1994)

Posted: 25 prosinca, 2011 in Donald Sutherland, Ekranizacije, Horor, Science Fiction

IMDb

Trailer

(na njemačkom)
 
 

Svi vjerojatno znaju sve o The Invasion Of The Body Snatchers, kultnom filmu koji je uspio naslagati čak četiri verzije do sada, a od kojih dvije nešto i vrijede. O njemu nećemo govoriti. Dobro, hoćemo, ali ne u onom smislu za koji bi mogli pretpostaviti. Prije nego je Jack Finney objavio svoj roman “The Invasion…” istu je stvar napravio i bard znanstvene fantastike, Robert A Heinlein, The Puppet Masters, storiju o malom gradu, čudnim posjetiteljima iz svemira i invaziji koju isti počnu izvoditi na nevinom seoskom življu. U čemu je kvaka? U ekranizaciji, naravno. Finney, koji je u osnovi pokrao sve važnije motive Henileinova romana, tako slovi za dobrog pisca, dok je pravi majstor ostao posve zaboravljen, barem što se tiče filmskog svijeta. I onda se netko sjetio da bi od tog romana mogao ispasti zanimljiv film te je 1994 originalni materijal dobio svoju celuloidnu verziju, što nas i dovodi do naše priče.

U nekakvoj američkoj zabiti nešto se skrši, lokalni klinci to ugledaju i u roku odmah stvari postaju čudne. Rez na pripadnike tajne haš-haš vladine organizacije koja dolazi u posjet gradiću da vidi što se dogodilo. Iskusni veteran, hot doktorica i mladi specijalac jedva izvuku živu glavu, shvate da nešto nije kako treba i tu počinje onaj dio o invaziji. Jer, posjetioci su nešto slično morskim ražama, prilijepe se čovjeku na leđa i on postaje njihova lutka. Nakon nekog vremena, naši junaci vraćaju se natrag u gradić ne bi li sredili stvari.

Film je doslovce zakasnio nekih dvadesetak godina, i u neko drugo vrijeme bio bi instant kultni klasik kojeg bi mase obožavale. Ovako je tek korektan uradak, neloš, vrhunsko izdanje B SF-a uz koji vrijeme prolazi bezbolno. Ono što je dobro, pa…invazija. Ljigavi stvorovi su zanimljivi i dobro izvedeni, čak izazivaju neugodu. Glumci su uigrani u svoj posao (Donald Sutherland vraća udarac radi onog što su mu napravili u jednoj verziji The Invasiona…) i film sam po sebi nema nikakvih preočitih mana da bi bio marginaliziran, zabačen i zaboravljen. Ali, ima jedan problem.

Kako rekoh, kasni sa svojim pojavljivanjem jer cijela je radnja posvećena dobrim starim vremenima kad su Ameri i Rusi igrali svoje toplo-hladne igrice i dok je postojao javni užas da će se ruskiji tiho infiltrirati u nevina američka domaćinstva. Gledajući s te strane, film funkcionira kao švicarska urica. Gledajući vremenski, ET je postao opasna živina koja invazije radi s brodovima velikim kao gradovi i tiha infiltracija više – nije u modi. Izostaju i specijalni efekti koji su postali uobičajeni dio SF žanra, ali to u ovom slučaju i nije mana. Ima nešto stvarno creepy u tom tihom dolasku stranaca među nas. Ali to znači i uživati u radnji, a ne u vizualnim poslasticama, koja baš i ne uzima prečace da bi pojasnila stvari. Dobra stara paranoja, efektni ljigavci, dobre glumačke izvedbe, korektna režija…ne smeta čak ni što je radnjom iz sedamdesetih zalutao u devedesete.

Dodatak, film ima jedan dostupni prijevod za hr. tržište. Mojih ruku djelo. Valjda će vam odgovarati.

Komentari
  1. sikeonene kaže:

    meni osobno solidan i drag film iz djetinjstva, a i volim te alien invasion filmove

    • Deckard kaže:

      Šteta samo što je zanemaren, ali dobro je da ima svoju malu publiku. Stari Donald je ovdje u jednoj od najboljih interpretacija.

  2. […] zemljani pružaju. I, da, Jack Finney je popalio od Roberta Heinlena sve što je popaliti mogao (The Puppet Masters je prvi roman koji govori o sličnoj invaziji) i postao slavniji. No, sad smo skrenuli u književne […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s