Futureworld (1976)

Posted: 31 siječnja, 2012 in Science Fiction, Thriler

 

IMDb

Trailer

Već kad sam krenuo, da odem i do kraja, ne. Kako to već ide u filmskom svijetu, svaka potencionalno dobra ideja, pogotovo ako bude uspješna, mora dobiti svoj nastavak, takvo je pravilo posla. Po naslovu vam je sve jasno, a ako kojim slučajem nije, radi se o nastavku Westworlda (naslova ispod) i uvijek sam imao neko neodređeno mišljenje o njemu. Načelno mi je bolji od originala, ali , opet načelno, radi se o istom filmu, samo malo lošije napravljenom. Ne lošijem u smislu da je lošiji kako to nastavci znaju biti pošto ide drugačijim smjerom od prvog filma i nemaju baš nešto posebno zajedničko, ali sama ideja nije razrađena koliko je to potencijal dopuštao. S druge strane, vješto je izbjegnuta zamka običnog nastavka (premisa da roboti pošize i krenu radit krvoproliće) time što je uveden novi smjer koji graniči s jako dobro napravljenim paranoičnim trilerom. I, priznajem, glumački mi je nešto povoljniji od Westworlda jer uvijek sam gotovio Petera Fondu više nego… one iz prvog dijela. Sličnosti su u načinu pripovjedanja, što znači da oba filma pate od predugačkog uvoda i polaganog razvijanja nekog življeg tempa prema kraju, s završnicom koja je pristojna čak i za tako stare filmove.

E, sad, priča je sljedeća. vije godine nakon fijaska u Westworldu, tvrtka Delos razvila je novi park, poboljšani, sigurniji i atraktivniji. Glavna atrakcija je Futureworld, putovanje u svemir, skijanje na Marsu…ali to je pomalo i promašen naslov za film jer se radnja ne bazira na tome već na dvoje novinara koji dolaze u park na poziv samih vlasnika da se uvjere (time i javnost) kako je sve tip top. Samo što novinari jako brzo dokuče da nešto nije baš kako treba te da neki članovi Delosa imaju svojih inkognito zamisli koje uključuju zamjenu svjetski važnih ljudi identičnim robot-replikama. Hmmm, ideja je malo… već viđena, ali u vrijeme kad je film izašao bila je svježao kao netom ubrana jabuka i možete na nju gledati kao na dašak staromodne američke paranoje o infiltraciji nečeg nepoznatog u američki način života (iako Ameri ustvari rade kopije za infiltraciju u druge države) no film ne naglašava to previše. A i novinari su u planu za zamjenu, radi čega počinje igra s vremenom i nadmudrivanje s tvrtkom. Krajnji cilj, pokušati se izvući van iz parka i dostaviti informacije o tome što se radi tamo. Jesu uspjeli? Pogledajte film.

Kad sam već spomenuo dašak paranoje, ona je povezana i s malom svježijim stvarima tog vremena, afera Watergate (dva novinara istražuju zakulisane igre, ring a bell) moćnici rae tajne stvari, radi se o glavama važnih ljudi, sve je to nagurano kao dio radnje, no osim osnovnog plota nema previše toga što bi opterećivalo gledanje. Mana je taj prerazvučeni način uvod u radnju. Nije to mana samo ovog filma, to se tako nekad radilo, ali sistem pratimo-svaki-korak nije tako sjajan jer se zadržava na detaljima koji su nevažni i koji nemaju nikakve svrhe za radnju. Tehnički dio filma je napredniji nego u Westworldu, ali samo zato što su izbjegnuti komplicirani efekti koje se nije moglo dobro napraviti.  Režija je drvenasta, kao i akcija, a gluma je, iskreno, li-la, s tim da Fonda ima prirodniji i opušteniji nastup nego Blythe Danner. U maloj ulozi se pojavio i Yul Brynner kao Gunslinger, ali ovaj put je čak odigrao neku vrstu pozitivca koji spašava glavnu junakinju (odakle je Cameron popalio ideju o “pozitivnom” Terminatoru) ali njegova je uloga takva da je tu samo kako bi se iskoristila pozitivna reakcija iz prvog dijela. Manje je spooky, ako ćemo iskreno, a upečatljiva je i po tome što je bila posljednja Brynnerova uloga. Sada, da vam kažem kako će vas oduševiti bila bi laž, već znam da neće, da je potpuni promašaj, daleko je i od toga. Prvi je možda jedan od klasika SF-a (ma kakav god da bio s manama i pozitivama) ali nastavak je samo poveznica na priču i u rangu je s originalom, samo što je,… pa nastavak. Oni rijetko kad postanu kultni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s