Jesse Stone Collection

Posted: 8 veljače, 2012 in Drama, Ekranizacije, Kriminalistički, Thriler, Tom Selleck, TV

Oduvijek su me fascinirali pisci koji imaju volje i strpljenja raditi na jednoj seriji romana izgrađujući jedan lik do detalja, vodeći ga iz situacije do situacije, ne zaboravljajući na njegov privatni život. Većina ne postane takvima, obično se napiše jedan roman, pa kad isti bude dobro prihvaćen onda se krene dalje. Ne svi, neki od poznatih serijala za koje, vjerujem, nikad nećete ni čuti jer se neće prevesti kod nas, kao ni biti dostupni široj neameričkoj publici. Robert B. Parker u svojem opusu ima čak nekoliko književnih serijala u kojima je izgradio nekoliko likova, a Jesse Stone, poluumirovljeni policajac koji iz prisile prihvaća posao u malom gradiću, nije prvi, iako bi, kako stvari stoje, mogao postati najpoznatiji. Pisac, koji je za svoj rad dobio nekoliko nagrada, usporedno je izgrađivao i Spencera, privatnog detektiva koji je prvo imao svoju seriju (Spenser: For Hire) a onda je nastalo nekoliko zgodnih TV filmova gdje su se junaci serije vratili u stare uloge. Jesse Stone trebao je biti tek jedan u nizu filmova, s opcijom da budu nastavljeni, gdje se sakupilo nekoliko kvalitetnih TV glumaca, jedan solidni redatelj, no prerastao je u cijeli serijal kojem se još ne vidi kraja (8 dio se trenutačno snima) što nije loša stvar. Produkcijski je niskobudžetan, s jako dobrom radnjom, solidnim glumačkim izvedbama te predstavlja osvježenje i nešto posve drugačije od onog što nudi klasični kino/TV repertoar.

Tom Selleck osobno mi je vrlo simpa pojava na ekranu, jedan od onih glumaca koji imaju prepoznatljivu pojavu (brčići, je’l te) pouzdan je glumac koji uvijek ima što za ponuditi, leži mu drama, akcija i komedija te nije opterećen skandalima kao neki drugi i svoju slavu izgrađuje na pristojan način, kvalitetnim radom. Jedina mana (ili križ koji mora nositi, ovisi kako gledate na to) jeste to što su ga stalno povezivali s ulogom Thomasa Magnuma iz istoimene serije. Iako ju je, vjerujem, RTL zamjerio svima stalnim repriziranjem, ja priznajem da mi je serija bila zgodna, dosta dobro napisana, pristojno režirana, s dopadljivim likovima i zadovoljavajućim omjerom akcije, komedije i intrige. Čovjek se pokušao malo izvući iz tog kalupa s nekoliko jako dobrih filmova (Her Alibi, High Road to China) no uloge su uvijek imale taj Magnum štih od kojih nije mogao pobjeći. E, sad, kad sam po prvi put naletio na prvi film iz ove serije (Stone Cold) očekivanja su bila ista, leđero nastup, malo krimića i tako. I koji je to zajeb od pretpostavke bio. Jesse Stone dijametralno je suprotan od Thomasa Magnuma po svim stavkama dnevnog reda: isprani policajac kojemu je pun kufer posla u velikom gradu, ima ozbiljan problem s alkoholom, bivša žena koju skoro svakodnevno zove telefonom jer nema s kim drugim razgovarati, a povrh toga seli se u mali priobalni grad Paradise, gdje prihvaća dućnost šefa policije. Taj odjel broji jedva tri čovjeka, a atmosfera je takva da Jesse baš i nije najuzorniji tip kojeg bi zaposlili na takvo malo mjesto. No, stvari će se malo po malo popravljati (draž tih serijala jeste da možete lik razrađivati i da to ne bude isforsirano) a mirni gradić sve je samo ne tako miran. Doduše, nema nekih eksplozija i sličnih pizdarija, ali uvijek se dogodi nekakav zločin koji zahtjeva fini istražiteljski posao.

Što me dovodi do drugih stvari. Većini navikloj na konstantu izmjenu kadrova i brzu radnju ovi filmovi bit će dosadni. Tu nema ničega, ama baš ničega što bi se moglo nazvati komercijalom jer se sve svodi na pričanje priče. I u tom procesu nema prečaca, kadrovi su dugački, atmosferični, bazirani na likovima, čak i njihovim izgubljenim pogledima. Radnja kad krene ima okus stvarnosti, mirnog i finog istražiteljskog posla te se opet bazira na likovima i interakciji među njima. Da ne bude kako su ovi najdosadniji uratci koji postoje, imaju ono što svaki krimić ima: pokoje ubojstvo, ima čak i vatrenih obračuna, dilera drogom, varanja na porezu, bogataša koji misle da novac može spasiti sve itd, itd, ali to je sporedna stvar. Svi ti događaji služe tek kao pokretač radnje da bi se vidjelo kako likovi, usprkos sveopćoj psihičkoj zaribanosti, funkcioniraju izvan zadanog okružja.

Selleck je maestralno odigrao lika koji je zatvoren u sebe, koji ima toliko demona u sebi da ih može prodavati drugima, ali opet uspijeva funkcionirati kako treba u situacijama drugačije naravi. Uz sve to, filmovi se baziraju i na protoku života u maloj sredini, prednostima toga da sve poznajete, kao i manama, no taj usporeni način života nije baš tako sjajan kao što je, vjerujem, u romanima, jer se bazira na nekoliko likova koji čine krug prijatelja glavnog lika. Podršku Sellecku radilo je nekoliko kvalitetnih televizijskih glumaca, počevši od Williama Devanea, William Sadler, Kathy Baker, Sean Young, Stephen Baldwin… Režije se prihvatio Robert Harmon, redatelj koji se može pohvaliti kako ima jedan kultni filmić u svojoj karijeri (The Hitcher), dok je zadnjeg odradio Dick Lowery, poprilično loš televizijski rutiner radi kojeg je film i slabiji nego ostali. Kako to već ide, prva četiri filma (Stone Cold, Night Passage, Death in Paradise i Sea Change) napravljeni su striktno po romanima, dok su druga četiri (Thin Ice, No Remorse, Innocents Lost i koji se tek snima, Benefit of the Doubt) nemaju veze s njima osim po likovima i tek fragmentima radnje. Nije da im je to nešto naškodilo, svi su filmovi dočekani s jakim pohvalama i uspješnom distribucijom po TV-Kućama, radi čega se još i snimaju. A Selleck je uspio napraviti i to da se odmaknuo od lika Thomasa Magnuma, što i nije tako jednostavna stvar kako izgleda. Ako ste skloni tihom, mirnom, atmosferičnom krimiću, bilo koji od njih iz ove serije odgovara, ali preporučljivo je gledati ih po redu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s