Her Alibi (1989)

Posted: 10 veljače, 2012 in Komedija, Tom Selleck

IMDb

Trailer

 

Sad će ispasti da sam neki ogromni obožavatelj Toma Sellecka, ali nisam, stvarno nisam. Samo imam čistku harda i na njemu se nalazi nekoliko njegovih naslova koji jednostavnu dušu daju da završe na ovim stranicama. Čovjek je, osim onog Magnuma, snimio dvije vrste filmova. Komedije. I western. Dobro ste čuli. Selleck ima naslaganih skoro desetak vesterna u karijeri i sve ih moram pohvatat prije nego ACTA počne aktat. Malo sam se i predozirao ovih dana svime i svačime, od avanture, do SF-a, a usporedno sam znao ubacit koju epizodu i Las Vegasa (ironično, i Selleck glumi u zadnjoj sezoni. Nekako sam se zaželio komedije. Ne samo ja već svi oko mene, bolja polovica me skoro izbacila iz kuće čim sam joj spomenuo nešto… drugo osim komedije. Kako sam nedavno nabavio ovaj naslov, koji sam zadnji put gledao prije jedno desetak godina (i doslovce krepavao od smijeha) nekako se rješenje nametnulo samo od sebe. I, iskreno, opet sam umirao od smijeha. Ne zato što je film baš toliko smiješan, ali je zabavan na jedan pametan način, što je danas izumrla vrsta. I usput je poprilično romatičan (to vam je hint za nadolazeće Valentinovo) tako da s njim, ako želite napravit dobru i opuštenu atmosferu, ne možete promašiti.

E, sad, priča je sljedeća. Pisac Phillip ima krizu, spisateljsku blokadu (i to je sranje ozbiljno, vjerujte mi, proživljavam jednu) te odluči potražiti inspiraciju u sudnici. Tamo ugleda prelijepu Ninu i donese jednu zanimljivu odluku: pružit će joj alibi za umorstvo (iako nije sigurno da ga je ona napravila) jer mu je njezin slučaj donio inspiraciju. I sad, da stvari budu legalne pred zakonom, oni moraju zajedno živjet, što je urnebes već sam po sebi. Nina ima neke svoje tajne, Phillip sumnja da je ona ubojica, no pada na nju samo tako, a između svega toga piše roman čiji je junak uber macho tip koji može sve. Iskreno, nisam znao što je bolje napravljeno. Dijelovi kad Phillip recitira dijelove svojeg romana (lik mu je mješanac Bonda i Valentina) jer su svi komično prenaglašeni (istegao je svoje skladno mišićavo tijelo na koje su žene diljem svijeta padale, pokazujući savršenu građu svojih bicepsa i tricepsa). Ili dijelovi kad ne vjeruje Nini da mu radi o glavi, pa prevlači sobski namještaj da zablokira vrata (uz napomenu da samo vježba) ili su najbolje one zbrke koje nastanu kad se nešto slučajno dogodi (kao strijela u stražnjicu).

Gledano sa narativne strane, film stvara situacije iz ničega, pri čemu mu uvelike pomađu nastupi glavnih glumaca. Selleck više, Paulina Porzikova malo manje, ali oboje se dobro nadupunjavaju tako da mane u glumi (kod nje više, kod njega manje) mogu proći bez da ih osjetite. Osobno, film mi je zabavan radi dijelova kad Phillip radi na svojem romanu, uzimajući obične stvari i pretvarajući ih u macho avanturu (što usputno ispadne i jako dobra komedija) a najbolje je što se osjeti kako su autori stvarno pazili da koedija bude komedija (ne fore na prvu loptu kako je to slučaj danas) i da stvarno bude smiješna, te da romantika bude romantika. Doduše, može mu se prigovoriti predvidljivost, kao i neuravnoteženost dijelova Kom i Rom, no ne govorimo o materijalu za Oscara već zabavi. Laganini materijal za sve, pogotovo one koji su nešto zeznuli i sad gledaju kako bi se dodvorili boljim polovicama. Mene je izvukao iz mogućih problema s boljom polovicom, pa možda pomogne i vama. I usput se nasmijete. To je ionako samo dodatni plus.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s