The Shadow Riders (1982)

Posted: 12 ožujka, 2012 in Avantura, Ekranizacije, Sam Elliott, Tom Selleck, TV, Western

IMDb

Trailer

Film za nedjeljno poslijepodne. Što to znači? Da apsolutno ništa ne gubite ako ga ne pogledate, ali apsolutno ništa ni ne dobivate ako ga pogledate, tako je jednostavno. Još od doba kad su filmovi na televiziji bili rijeđi od vode u Sahari, nedjelja je bila rezervirana za lagani materijal, nešto što neće vrijeđati gledatelje golotinjom, prejakim nasiljem i sličnim veselim stvarima koje su danas tako sveprisutne, a opet se biralo da to ima donekle i nekakvu zabavnu vrijednost. E, sad, vesterni su kako god okrente bili dobar odabir, s njima niste mogli pogriješiti čak i da hoćete, no 80-te su unijele ipak malo raznovrsniji meni od onog koji je bio prisutan dok je John Wayne šetao prerijama i zajebavao mlade učiteljice. Ovo je više Zane Gray pristup vesterna, a svi su valjda pročitali jednu njegovu knjigu. Ovo nije ekranizacija Zane Graya, ali je ekranizacija Louisa L’Amoura. On je isto što i Gray, samo što se filmski svijet nagledao njegovih ektanizacija, a bogme i poznatih glumaca u glavnim ulogama, Počevši od Wayna, pa do Eda Harrisa. Ima tu i zanimljivosti, da ih ne zaboravim. Sam Elliott i Tom Selleck zaigrali su u dvije zajedničke ekranizacije, ali i u dvije zasebne (koliko sam mogao pronaći) čineći ih jednima od rijetkih koji su se držali izreke “ako radi, ne popravljaj”.

Što se tiče ovog filma, nastao je kao dogovor sklopljen na rundi pića. Selleck, Elliott i Jeff Osterhage tako su se našli jedan dan, nakon što su zajednički snimili vestern mini-seriju The Sacketts, popili koju rundu i zaključili kako ne bi naškodilo da snime još nešto, već kad je serija bila dočekana s odobravanjem i već kad su se tako dobro zabavili. Nazvali su starog Luisa, rekli mu da nešto složi i on je napisao roman koji je postao kamen temeljac ovog filma. Radnja je slična kao i serija, isti glumci opet glume braću, ali su okrenuli priču. Tri brata, svaki na svojoj strani svijeta, ponovo se spoje nakon što završi građanski rat. Jedan je bio doma, Jedan u vojsci Sjevera, a jedan u vojsci Juga. Dođu doma i imaju što vidjeti. Grupa jako zločestih bjegunaca od pravde poharala je njihov grad, otela žito i stoku (kvragu, da) a nda se poslužila i njihovim ženama. To neće samo tako proći. Njih tri stvaraju malu potjeru koja će potegnuti čak i do Meksika da izvuče svoje najbliže, uz malo narodnog humora, malo pucanja i pokoji štapin dinamita.

Film ima avanturistički štih u onoj mjeri koliko ih imaju svi TV vesterni. Pucnjava je poštena, ali nema tu krvi ili nekih akrobacija, dosjetke su fora (pogotovo nastup veterana Bena Johnsona) i ima jedan od onih iritantnijih soundtracka sastavljenih od usne harmonike i violina. Priča je zabavna, ako ćemo iskreno, pretjerivanje, ali simpatično (posebice kad vidite hrpu žena kako mirno sjedi na plaži) i nastupi glavnih likova (Selleck i Elliott imaju dobru kemiju na ekranu, a vidi se zašto su kasnije postali zvijezde) više su simpatični nego atraktivni. Tu nema mrkog Eastwwodovskog pogleda, kao ni zabacivanje nogu Johna Wayna i sat i pol bezbrižne zabave prođe samo tako. Doduše, drugi dan više nemate pojma što ste točno gledali, ali dok ga gledate, uvuče vas u radnju, htjeli vi to ili ne. Ovo je neka vrsta tranzitnog filma. Imate klasiku, onu koju čine naslovi kao što su Rio Bravo, pa imate ove novije vesterne (ili one s Eastwoodom iz 80-ih) a imate i ovo, filmove koji ne vrijeđaju sami žanr, samo pokazujući da je Wild Wild West nepresušna inspiracija. Preporučio bih jako niska očekivanja, pa vas možda iznenadi. Sat i pol utrošenog vremena nećete zažaliti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s