Quigley Down Under (1990)

Posted: 29 travnja, 2012 in Akcija, Tom Selleck, Western

IMDb

Trailer

 

Nastavljam dalje u dobrom vestern okružju… samo što ovaj put dobijate nešto malo drugačije. Vestern u Australiji. To niste očekivali, zar ne? Stoji mi na hardu još otkako sam poharao alternativne izvore sa svime što sam mogao pronaći s Tomom Selleckom i uvijek sam imao određene… predrasude naspram njega. Mislim, ne shvatite me krivo, vestern i Australija… nije baš kombinacija koju vidite svaki dan, ali nakon što sam ipak odvojio malo vremena i pogledao ga… mogu samo reći: predrasude su zajebana stvar. Radi se o jednom poštenom i poprilično dobrom vestern filmu za kojeg uopće ne možete reći da se odigrava u zemlji klokana. Jednako je tako mogao biti snimljen u Wyomingu jer što se tiče eksterijera, pa, nema neke razlike. Drveća i pustinje posvuda izgledaju isto. Jedino što umjesto Indijanaca imate Aboridžine, ali njih ima u tako malo scena da kao da ih nema. I još me iznenadilo kad sam išao malo istraživati nakon gledanja da filmić ima jako dobru reputaciju, kao i fine kritike. Inače se ne zamaram takvim stvarima, ali, eto, već kad sam pogledao, da to podijelim s ostatkom svijeta.

O čemu je riječ. Mathew Quigley je jedan opaki sharp shooter kojeg unajmi nekakav bogati farmer iz zemlje klokana te ovaj potegne iz USA do A kako bi prihvatio odlično plaćeni posao. Jedina kvaka je u tome što bi Quigley, umjesto čopora dingo pasa, sa svojom posebno dizajniranom puškom (na jedno dva kilomatra skida muhi krilo) trebao smicati Aboridžine koje farmer baš i ne voli. Naš junak ima moralne stavove i isti ga jako brzo dovedu u sukob s gomilom farmerovih ljudi, a nakon što jedva spasi živu glavu, predstoji mu ovo: pustinja, upoznavanje lokalnih plemena i usputni obračuni koji vode, naravno, prema glavnom.

Jedna je stvar zanimljiva. U filmu uopće nema Australaca. Imate Irce, imate Engleze i imate Amerikance. Oh, da, imate i Aboridžine, ali onih aussie tipova kao što su Mel Gibson ili Russell Crowe ni za lijek. Zato vam kažem da nemate osjećaj da se sve to odigrava na nekom drugom kontinentu. Alan Rickman se nakon teroriziranja Nakatomi Tornja prebacio na teroriziranje australske ravnice i vidi se da je čovjek uživao u tome da bude zločest. Sarkastičan i zločest, što samo njemu uspjeva. Selleck je junak priče, ali i on svoj dio nosi bez problema, dopadljiv, sklon humoru, jedna opuštena izvedba radi koje je i postao popularan. Što se tiče dinamike filma, ostah iznenađen. Dobri humoristični dijelovi koji tako naglo budu presječeni brutalnim dijelovima (kao što je scena gdje Aboridžine bacaju niz stijene) da vas doslovce iznenade. Nema praznog hoda, što je najvažnije, a pucnjava je bogme izvedena fino, pregledno i uvjerljivo (iako ta puška koju Quigley koristi nakon 300 metara postane jako neprecizna) te ne bi smjelo biti prigovora na samu akciju. Redatelj Simon Vincer, koji je diplomirao vesterne sa serijom Lonesome Dove, ima stvari pod kontrolom te ga se s razlogom može nazvati solidnim redateljem. B redateljem, ali oni ionako znaju raditi najbolje stvari. Ako imate predrasude… bolje ih se riješite jer nikad ne znate kakav komad dobre zabave leži u nekom naslovu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s