The Substitute (1996)

Posted: 3 svibnja, 2012 in Akcija, Kriminalistički, Thriler

IMDb

Trailer

 

Gledate školske filmove? Znate već kako ide priča: najgora škola u okrugu, najgori učenici koji postoje, cijela uprava je jednostavno digla ruke od njih, pojavljuje se ON/ONA (učitelj/učiteljica) i počne polagani napredak, gdje se demonstrirao kako je pero uvijek jače od mača. Bullshit. Kad netko sa sobom nosi automatsko oružje, mač ne igra nikakvu ulogu, a perom se jedino može potpisati osmrtnica. Iako, volim te školske filmove, do neke mjere, ali kad netko odluči taj podžanr nakljukan klišejima malo osvježiti, onda stvari postanu zanimljive.No, treba to znati i napraviti, integrirati nešto novo u ono staro (jer to staro, koliko god da je izlizano, još uvijek pali) bez da nekome vrijeđa inteligenciju. Dobro, barem ne previše jer ovdje su na području ponokrvnih B filmova gdje se može progledati kroz prste na neke stvari. Zato, slijedi malo drugačija školska priča.

Shale, naš junak, nije nastavnik i do brige za učenike mu je ko do lanjskog snijega. Čovjek je plaćenik i jako je dobar u svojem poslu, jako dobar. Kad nije na poslu onda voli provoditi vrijeme sa svojom djevojkom. Ona je… jedna od onih koje misle da mogu promijeniti svijet jer radi u najgoroj školi, pa se voli suprotstavljati onim najgorim tipovima i jednom prilikom popije metak, nakon čega Shale odluči preuzeti identitet zamjenskog nastavnika i posjetiti tu školu. Da malo ispravi neke ocjene, ispriča koju priču i razbije par tipova. No, ne radi to zato što je tako sklon osveti (iako i to ima svoj udio u svemu) već zato što modro zamjećuje kako ti klinci voze najskuplje aute, imaju zlatne lančuge i Rolexe na rukama (i oko vrata) te ispravno zaključi kako se tu ozbiljan novac vrti, radi čega pozove par svojih kolega da mu asistiraju u nadzoru. U svemu tome, Shale će otkriti i da podučavanje nije tako loša stvar (radi kao nastavnik povijesti, što mu je, kao ratniku koji je prošao sva ratišta, sjelo ko budali šamar) i da neke od te dijece uistinu i žele nešto naučiti. Bez brige, nema patetike u svemu tome, samo par otvorenih trenutaka da nas podsjete kako je i škola dio ove priče.

Film je odmah po izlasku postao pravi mali video hit, toliko dobar da je čak odigrao koju rundu i u kinima, iako nije bio namjenjen za to. A ne može mu se poreći da nema svježinu jer došao je u vrijeme kad je cijeli taj ”školski” žanr već polako počeo šepati u prepoznatljivoj šabloni zli učenici/dobar nastavnik (hint = Dangerous Minds) i naprosto je vapio za nešto svježe krvi. Ironično, film uopće nije trebao biti školski već o drogi koja se rastura po školama (što je i radnja filma) ali kritičari su se nekako uhvatili toga da je to film koji je odlučio biti izravan i opaliti šamarčinu cjelopunom školskom sustavu te ga je to i nastavilo pratiti (iako, škola je tek mjesto radnje, s jako malo scena koje bi nazvali točno ”školskima”) do dana današnjeg. Šteta je u cijeloj toj priči što se vidi kako je redatelj Robert Mandel imao ono nešto da postane rasni redatelj B filmova kao što je John Badham jer je prije nekih oho-ho godina režirao odličan mali krimižć imenom F/X – Murder by Illusion. Kako je tako jako dobro iskoristio karizmu jednom Bryana Browna, tako je ovdje istu stvar napravio s Tomom Beringerom. Mislim, lik je glumac i pojava, bilo da je drama, bilo da je akcija i samo dopridonosi zanimljivost na ekranu. Ernie Hudson (tog je čovjeka jedno vrijeme bilo posvuda) također ima ono nešto da bude…pa, vidljiv ako ništa drugo (iako je i negativac, u neku ruku). Za poklonike akcije, pucnjave ima dovoljno. Za pobornike školskog filma…paaaa, pronaći će se nešto. Za sve koji preferiraju dobru filmsku zabavu… cijeli film odgovara tom kriteriju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s