Flight of the Navigator (1986)

Posted: 24 srpnja, 2012 in Science Fiction

IMDb

Trailer

 

Prije nekog određenog vremena sjeo sam i zapisao nekoliko riječi o The Monster Squad, dječijem filmu koji za glavne protagoniste ima horor ikone, a koji se savršeno nadovezuje na popularne The Goonies, koji u svojoj radnji ima ikone avanturističkog filma. Tamo sam baš spomenuo da bi bilo lijepo kada bi klinci osamdesetih imali nešto što bi mogli povezati i SF žanrom. To baš i nije bilo posve točno. Klinci osamdesetih (hej, i ja sam taj) imali su E.T-a. Nije da ja ne volim E.T-a, ali mi nikad nije bio previše… zanimljiv jer je bio (i još uvijek jest) naoružan popriličnom gomilom patetike kojoj klinci (barem neki) i nisu previše skloni. I imamo Navigatorov Let. Sve što zdravom klincu s prekomjernom maštom treba…tu je. Putovanje kroz vrijeme, nerazumjevanje okoline, jako cool objekt (koji leti nadzvučnom brzinom) nezemaljskog porijekla, par smiješnih side kickova i hrpu nimalo suptilnih reklama onoga što većina klinaca želi biti kad odraste. Hint – preko cijele šilt-kape koju junak David nosi stoji velikim slovima NASA. Film kao takav nikad nije stekao kultni staus (ili bolje rečeno popularnost) kao Goonies, ali ima sasvim korektan kult sljedbenika koji ga vole isticati kad se govori o dječijem filmu. Zašto? Zato što ne komplicira.

Priča vam je sljedeća. 1978 klinac imenom David odvoji se od roditelja i padne u šumi, u neku, recimo rupu. Klinac dolazi k sebi i odlazi doma, ali… nešto nije kako treba. Njemu je to bilo trenutačno, ali za sve ostale trajalo je 8 godina. David je proglašen nestalim, njegovi su roditelji zamalo digli ruke od njega, a da stvar bude još bolja, nije ostario ni dana. To jako zaintrigira grupu naučnika koji su u isto to vrijeme pronašli nepoznati leteći objekt. Kako stvari stoje, klinac i brod nekako su povezani, a prije nego znanstvenici odluče stvari malo utegnuti i doznati kako su povazani, David će dobiti priliku da uđe u brod, a onda da ga bogme i malo provoza uokolo.

Za početak ću reći… film nema patetike. Kao The Goonies. Čak ni kad je u pitanju ponovni reunion Davida i njegove obitelji to je odrađeno kako treba, bez da se puno vremena gubi na to. Živa rijetkost što se tiče američkih filmova, ali to je samo jako dobra ilustracija onoga kako i zašto film može jako dobro dihtati. Pogotovo dječiji. Fantastični elementi svedeni su na golu osnovu. Brod+zabavni alien+smiješni pomagači (ima neke životinje slične Gremilinima) = dovoljno originalno i pošteno prilagođeno dječijem uzrastu da im ne vrijeđa inteligenciju, a film uz njih mogu pogledati i odrasli jer uz sve to idu znanstvenici kao neizostavni inventar SF filmova o pridošlicama na naš divni planet. Ovi nisu zli, kako to već ide, jerbo su to NASA-ini stručnjaci i nema onog inventara o mogućim invazijama. Klinac glumi korektno (barem nije sveznajuće iritantno starmalo derište) a tu je zalutala i jako mlada Sarah Jessica Parker te Veronica Cartwright, koja baš nema sreće s tim alienima. Ono što mi je posebno milo kod ovakvih stvari, film ima tip-top dinamiku, čak su i efekti leta posve dobri, plus oni dijelovi kad je ”brod” u interakciji s normalnim okolišom. Tamo na coveru možda i piše Disney, ali film je pokrenut kao samostalni projekt, pa zato nije uobičajeni Disney proizvod osamdesetih. To je dobra stvar, da se razumijemo. Ako pitate za mane one su pravo jednostavne – to je dječiji film. Ako očekujte zle znanstvenike, nema ih, ako očekujte eksplozije i razaranje, nema ih, ako očekujete neka grand slam techno-bable pojašnjenja, nema ih. Ima zabave, solidnih specijalnih efekata, i puno dječijeg entuzijazma, a ako se želite malo vratiti u dane kad ste tako razmišljali… sve vam je tu.

 

Komentari
  1. thegreatduck kaže:

    Jučer sam ga prvi put pogledao, i iakopremda sam zrnce stariji od ciljane publike (premda i nije baš da je bilo toliko davno kad sam bio u toj dobi), mogu reći da mi je dosta dobar. 😀 Jako simpa i zabavan film, a mlada Sara Đesika je baš cute. 😀 A i glazba je jako catchy https://www.youtube.com/watch?v=Ml3qNKF8j9Q

    Inače, iz nekog razloga uvijek miješam ovaj film, The Last Starfighter i Starman. 😀

  2. […] mogao i složiti s time; 80-te su poznate po gomili danas kultnih dječijih filmova (The Goonies, Flight of The Navigator, Monster Squad) ali ipak ne treba reći da nije bilo ponešto i za malo stariju publiku samo zato […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s