Prison (1988)

Posted: 29 srpnja, 2012 in Horor, Renny Harlin

IMDb

Trailer

Imali smo uklete kuće, uklete osobe, ukleta imanja, ukleta ogledala, uklete aute… cijeli niz građevina, prostorija i predmeta. Čist logički i normalno je da imamo i jedan zatvor na popisu, pogotovo jedan iz doba kad su zatvorenike roštiljali na old sparkyju te koji je pun mračnih prolaza, vlažnih zidova i okružen metalnim cijevima. Jedno takvo mjesto dušu daje za hororac o nemirnom duhu koji voli drugima praviti probleme. Za ovaj filmić znam već duže vrijeme, zaintrigirao me jer je napravljen od strane redatelja koji se kasnije dokazao kao dobar mešter akcijskog filma (šteta što je Renny Harlin došao i ošao u povijest) te je u njemu glumio jedan praktički no name glumac koji je kasnije postao netko i nešto (Viggo Mortensen je došao i ostao na tronu) ali nikad ga nisam pogledao. Uvijek bi uletjelo nešto… drugo. I Harlin je korektan redatelj (barem bio) što se tiče horora jerbo je poslije ovoga napravio posve zabavnu Nightmare On Elm Street 4. Točnije, filmove je radio gotovo paralelno i oba su klasični predstavnici ”novijeg” vala horora 80-ih (malo blještavih specijalnih efekata, malo neona da sve to osvjetli i malo animatroničkih lutaka da popune praznine) te nisu pove za odbaciti. Iako vas neće preplašiti, da to odmah na početku raščistimo, ali im se ne može osporiti da su imali određenu originalnost u sebi.

Radnja se otvara negdje u 60-ima i smaknućenm jednog zatvorenika. Rez, idemo u sadašnjost, gdje neki odbora odbija izgraditi novi zatvor, ali će zato otvoriti stari, da se smanje troškovi. Upravitelj, jedan od čuvara s početka filma, ubrazava dovođenje zatvorenika, pokreću se popravci, a stvar će postati malo… krvavija kad se odluči da se stara komora za smaknuća otvori. Iz nje izlazi nešto slično…energiji koja odmah počne napadati zatvorenike i čuvare, ubijajući ih jednog po jednog, sve do završnice kad će se otkriti porijeklo zla koje ono predstavlja.

Zatvorski film susreće film u ukletim zdanjima, to je najkraći opis jer spaja oba ta svijeta u cjelinu. Imamo malo čarki između zatvorenika, pa imamlo malo paranormalnog djelovanja. Zatvorenici su uobičajena šarena družina svakakvih i ne gubi se puno vremena na njih (njihove su osobnosti svedene na golu osnovu) već su ovdje da budu… topovsko meso. Upravitelj je malo bolje napisani lik i ima nešto autoriteta na koji smo naučili kad gledamo ovakve filmove. Ono što bi mogli zamjetiti da je nedovoljno iskorišten motiv što jedan zatvorenik iz sadašnjosti izgleda isto ko i onaj koji je smaknut na početku filma, to je ostalo nedorečeno, pa čak i zaboravljeno iako mi nije jasno zašto. Vjerujem da bi bio zgodan detalj za dublju priču. Već kad smo kod pojašnjenja, na kraju se pojasni zašto su zatvorenici i čuvari mete (zlo baš i ne bira) ali nema pojašnjenja otkud taj natprirodni element u cijeloj priči. To su, recimo mane. Horor dio je ono što sam rekao o neonskim svjetlima (tako se najavljuje) pa malo sirovih filmskih rješenja s kojom litrom krvi (i te stvari djeluju posve dobro na ekranu) a pokojim trikom koji uključuje lutke (što isto tako dobro izgleda). Film ima dobar tempo i ponešto dobre stare fizičke akcije, glumci su svoje odradili pošteno (tu je i meni jako draga – i jednako tako podcjenjena – Chelsea Field) pa sve to ne djeluje amaterski. I lokacije su ispale dobro, ali samo zato što su snimali u pravom zatvorenom zatvoru (postoji i danas) što je dodalo plus-dva dojmu. Ništa ekstra, ali relativno zabavno i ko grom za ubit sat i pol vremena.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s