Sibling Rivalry (1990)

Posted: 31 srpnja, 2012 in Komedija, Sam Elliott

IMDb

Trailer

 

Volite li inteligentu komediju? Po ovo inteligentnu mislim stvarno takvu, a ne ove derivate Američke Pite, Superbad i ine gluposti koje jednostavno nisu smiješne. Mislim na one komedije koje u sebi imaju originalni, autentični humor, sastavljen od dobrih, pametnih dosjetki, raspoloženih glumačkih pojava, odlično zamišljene priče i koje kroz cijelo svoje trajanje ne vrijeđaju inteligenciju stvarima kao što su: povraćanje, uriniranje, sranje i slične stvari. Ako volite, onda za vas imam jedan pravi mali slatkiš (a i da ubacim koju komediju na ove stranice jer sam ponešto u zaostatku s njima) za koji garantiram da će vas pošteno nasmijati i dokazati kako su komedije nekad bile materijal koji je u rukama majstora postajao apsolutno genijalni materijal. A usput će vas podsjetiti na jednu drugačiju generaciju glumaca koja je u dotičnom žanru bila kao kod kuće (iako neki baš i nisu, ali su svjedno odradili full funny posao) te da nije nikakvo čudo što današnja starija generacije od ovih modernih bullshit neduhovitih pizdarija bježi kao vrag od egzorciste. Također, odmah će se vidjeti kako se radi komedija situacije, nešto što je prisutno i danas, ali s jasno vidljivim temeljnim razlikama u pristupu. Jer ako ste mislili da seks vrijedi samo danas kao neko pravilo smiješnog filma, onda se tako grdo varate da vam to ne mogu ni opisati. Seks je… oduvijek bio prisutan kao neka vrsta humorističnog oduška.

Ovdje je on glavni problem glavne junakinje Majorie jer ga nema u životu. Ona je tipična američka kućanica koja ima naoko sređen i miran život, ali joj nedostaje ponešto vodoravne akcije u spavaćoj sobi jer je njezin muž zaboravio kako je to kad si bio mlađi frajer, a ne poslom okupiran pojedinac. I ona sad ima pune ruke posla. Bratov muž, kojeg nitko nije vidio već par godina, crna ofca u neku ruku, dolazi kući, na njoj je da pripremi doček, a posve slučajno će u shopingu upoznati visokog stranca oštrog brka s kojim će provesti jako vruće poslijepodne u hotelskoj sobi. Ona će…khm, svršiti, a stranac će svršiti. Doslovce. S praskom. Ona će onda jednostavno otići, ali tu u priču ulazi Nicholas, malkoc zbunjeni, ali dobronamjerni prodavač – roleta. On će pokušati ugraditi novu liniju u hotelske sobe kako bih ih bolje prodao, ali, avaj, pronalazi mrtvaca i novčanik naše junakinje. Njih dvoje, potpuni antitalenti za skrivanje ”zločina” će udružiti snage da cijelu stvar prikriju, no to nije sve. Večera je u tijeku, a svršeni brkati neznanac je, avaj, upravo brat njezina muža čiji dolazak svi očekuju.

Kad sam rekao da je ovo komedija u kojoj seks kao motiv ima jako veliku ulogu, nešto sam zaboravio napomenuti: nema eksplicitnih stvari. Znači, nema nečijeg pimpeka u glavnom kadru, nema znojnih klinčeva, ničega… nepristojnog. I to je izvedeno tako da ništa zapravo ni nedostaje, cijela situacija postaje upravo urnebesna kad se događaju stvari koje zapravo ni ne vidimo (skidanje kondoma ispod plahti) što je izmrli pristup, ali koji je prije svega tražio humor, a ne prvoloptaške fore. Glumački je… živa premija jer imate gomilu glumaca čiji je tempo za komediju vrhunski. Kirstey Alley, Carrie Fisher, Bill Pullman, Ed O’Neill, Scott Bacula, a u ulozi brkatog neznanca našao je poznati macho Sam Elliott (nije ni čudo što su našoj junakinji klecnule noge) i svaki od njih ima svojih malih trenutaka u kojima njihov komičarski talent dolazi do izražaja. To je, narafski, povezano s time da je film, iako možda malo ograničen određenim situacijama (radnja se odigrava u dan-dva) odlično povezan u cjelinu gdje se jedna situacija nadovezuje na drugu, a svaka od njima svoje potencijale za drugačiju vrstu humora, ili barem zabavnih trenutaka. Naravno, nema tu nekih posebnih iznenađenja, zna se kako će priča završiti, ali feel good osjećaj uvijek dobro dođe kao mala promjena. Naravno, JA vam film neću preporučiti zato što mislim da će vam biti smiješan kao i meni, ali ako ste za malu promjenu…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s