Retro Televizija – Small Sacrifices (1989)

Posted: 2 kolovoza, 2012 in Drama, Mini-Serija, Retro Televizija, Thriler

IMDb

Trailer

Mislim da je subotnji noćni program jedan od glanih krivaca zašto sam se upustio u pisanje kriminalističkih romana te zašto imam sklonosti ubacivanju stvarnih događaja u izmišljene zaplete. Doduše, još uvijek čekam da se proslavim i da kupim Playboy vilu, ali važno je ne odustajati, ne? Stvarni zločini imaju težinu kakvu oni fiktivni nemaju, a raditi s jednim takvim u izmišljenom okružju (romanu) zahtjeva poprilično istraživanja (to je mali tip budućim piscima) no odnekud vam inspiracija treba i krenuti, ne, a za moju osobnu kriv je upravo spomenuti noćni program. Zašto? Jedna danas posve zaboravljena televizijska norma bile su i ekranizacije stvarnih slučajeva, mini-serije koje su se ticale tih zločina koji su se odigrali diljem Amerike, a čija je eksponiranost uglavnom bila poveća (televizija, knjiga) te nije uopće bilo nebično da poznate glumačke zvijezda nastupaju u njima jer to je bio materijal za prikupljanje nagrada. Također, fikcija teško da može biti zanimljivija od stvarnosti, zar ne? Tamo negdje sredinom 90-ih, dok sam se tek počinjao upoznavati s noćnim programom HTV televizije, naletio sam na ovu mini-seriju i pogledao je, što bi se reklo, napeto kao puška. U tim danima nije bilo Interneta da odmah provjerite tko, što, gdje i kako, no to nije značilo apsolutno ništa ako je proizvod bio dobar, toliko dobar da prosjedite cijelu noć pred malim ekranom i ne skužite da je susjedov pjetao počeo najavljivati zoru. Vraga bi to tako bilo da se cijela stvar nije otvorila s intrigantnim uvodom: u gluho doba noći, majka troje djece dolazi pred bolnicu i izbezumljeno govori kako su joj pokušali oteti auto te u tom pokušaju pucali na nju i djecu.

Tako je započela serija, tako je započla i prava priča. Diane Downs uistinu je došla u bolnice 1983 godine,  s autom punim djece i krvi, tvrdeći da ih je napao nepoznati počinitelj te ih ustrijelio kad je odbila predati ključeve. Iako je to bio instant šok za cijelu zajednicu, policajci su jako brzo počeli otkrivati rupe u njezinoj priči te se pokrenula intenzivna istraga koja je na kraju dovela do još jezivijeg otkrića. Diane je hladnokrvo pokušala poubijati svoje djecu jer je bila u tekućoj vezi s kolegom koji nije želio imati djece, a još manje je želio biti očuh njezinoj. Istraga je otkrila i to da je Diane osoba koja jednostavno ne mari za nikog drugog osim za sebe te je do zadnjeg trenutka tvrdila kako je ona žrtva u cijeloj priči, čak i nakon što ju je vlastita kćer, koja je pukom srećom preživjela pokušaj ubojstva, okrivila na suđenju. Devet mjeseci nakon što se autom dovezla do bolnice, Diane je osuđena na doživotni zatvor, bez mogućnosti pomilovanja.

Serija, kako rekoh, započinje pokušajem ubojstva, ali odmah ulazi u nekoliko različitih tračnica radnje. Pratimo fikciju Dianine priče, u kojoj opisuje razne scenarije događaja te noći (svaki od njih uključuje nepoznatog tipa), zatim se prebacujemo na njezin osobni život i vezu s radnim kolegom (ime mu je izmjenjeno u seriji), a pratimo i policijsku istragu. Sve strane pokrivene su detaljno, bilo da se radi o privatnim ternutcima glavnih junaka, bilo da se radi o detaljima istrage koja je trajala skoro pola godine (plus samo suđenje). Televizijski format oduvijek je odgovarao ovakvoj tematici jer je otvoreniji, većeg manevarskog prostora i može se više toga prikazati, što je bitno za razumjevanje nečijeg psihičkog sklopa. U ovom slučaju, sam čin ubojstva i pokušaja ubojstva (jedno dijete je ubila, dvoje teško ranila) samo su završni čin odiseje koju je Diane imala kroz život, ali radi izgradnje detaljima, čin djeluje još monstruoznije.

Intenzitetu je pomagla i odlična izvedba poznate glumice Farrah Fawcett, potrebni naboj dodao je i nastup Ryana O’Neala kao njezinog ljubavnika. Kvaka je bila u tome da su njih dvoje i u stvarnosti imali vezu te je ovo bio valjda jedini put kada su radi nje bili pohvaljena na konstruktivan način. Glavnog istražitelja je odigrao poznati televizijski glumac John Shea, preko kojega je odlično prikazana frustracija policijske mašinerije da dokaže kako je Diane ubojica i lažljivac. Serija ima klasičnu televizijsku režiju, ali jednako tako ne djeluje baš kao čisti, statični i monotoni proizvod na kakve smo navikli već uspjeva stvariti prijeko potrebnu napetost. Tome dodajte i izvedbe glavnog para te na kraju dobijete mračnu priču radi koje, iako je već sve skoro jasno od samog početka, imate mučan osjećaj dok je gledate. Ako volite istinite priče… onda je ovo jedan od vrhunskih primjera kako se takva priča treba napraviti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s