Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Posted: 6 kolovoza, 2012 in Akcija, Avantura, Kurtwood Smith, Science Fiction, Star Trek

IMDb

Trailer

Zanimljiva stvar, jedna od mnogih, jeste ta kako u nekim drugim vremenima relativni neuspjeh nije nužno značio kraj svega dobrog. Kada je William Shatner svojim redateljskim debijem The Final Frontier uspio napraviti ono što je rijetkima uspjelo (napraviti jako loš Star Trek film) filmski studio nije odmah otpisao cijelu franšizu, stavio lokot na vrata i rekao doviđenja svima koji su sudjelovali u njezinu stvaranju. Ne, gospodine, bila su to drugačija vremena. Doduše, iako loš, peti je dio svejedno pokrio troškove svojeg nastajanja, te nabacio koji milijun u kasicu-prasicu, što je bio, recimo to tako, mali plus u cijeloj priči. Novo poglavlje priče vam je ispričao J.J Abrams. Sada ste sigurno zastali i upitali se o kojem vragu govorim, kakav Abrams kad na vrhu stoji posve drugačiji naslov. Zanimljiva stvar, kako sam već rekao, novi dio Star Trek univerzuma trebao je govoriti o mlađim verzijama poznate ekipe te njihovom prvom zadatku. Stari, poznati i već dobrano uhodani glumci (i nakupljenim godinama nagriženi, da budem malo zloban) trebali su se pojaviti na početku i na kraju filma. Nakon skoro dva desetljeća ta je ideja izvučena iz naftalina i snimljen je posljednji Trek film. Ali, ima još (kao u reklami za usisavač s milijun dodataka) Abrams je rekao da će Star Trek 2 biti nešto kao Neotkrivena Zemlja, da će se fokusirati više na odnose između Federacije i ostalih, da će biti unutrašnjih spletki itd, itd. Nije on ni blesav kako se čini na prvi pogled. Zašto? Zato što je šesti dio Trek svemira jedan od najboljih, ako ne i najbolji (lome se koplja između Khanovog Bijesa i njega) te svako referiranje na njega pomaže ako želite dobiti na kredibilitetu.

A film vrijedi zato što su se u igru vratili neki prokušani veterani. Osim što je glumio, Leonard Nimoy napravio je i priču, a režije se prihvatio Nicholas Meyer, čiji je pouzdani pristup nisam-gledao-nijedan-trek-film-ali-zato-ću-napravit-gledljiv-film doveo do Wrath of Khan (znakovito je što se oba njegova bore za prvo mjesto najkvalitetnijih, ne). Njih dvojica odlučili su napraviti posljednju avanturu poznate posade i reći jedno dostojanstveno zbogom seriju. Misija uspjela, ali to je bio zbogom tek za neke članove glumačke posade. O tom drugom prilikom. A njih dva su složili priču koja all mighty Federaciju pokazuje u malo spletkaroškom izdanju, ne tako sjajnom i bajnom, a kakva bi to priča bila da nema i pokoju dobru urotu. Atentat na nekog dužnosnika dolazi u istom paketu. Posada Enterprisea bude optužena (ustvari Kirk i McCoy) da su izvršili atentat na glavnog klingonskog pregovarača jer ne žele da dvije strane sklope mir. Radi toga dobiju suđenje i progon u svojevrsni Gulag, odakle se tek trebaju iskobeljati van. S druge strane, Spock i ostatak posade mora pronaći pravog krivca, kao i spriječiti da ostali sabotiraju mirovni sastanak. Tu je i klingonska strana, pojedinci koji su isto tako protiv mira, te će, naravno, kad-tad morati ukrstiti fazore da vide tko je domišljatiji u bitci.

Iako film ima nešto prepoznatljivih elemenata koji su proslavili filmove (General Chang u interpretaciji Christophera Plummera može biti brat blizanac Khanu) najpametniji potez je okretanje političkoj strani cijele priče. Ne zato što je politika tako jako zanimljiva već zato što taj dio skoro da i ne postoji u Trek svemiru, ili se jako malo govori o njemu. Naravno da ne postoje idealizirana društva, pa što bi Federacija bila posebna po tom pitanju. Radnja je dovoljno intrigantna da bude zanimljiva svima, i onima koji vole pošteni svemirski fajt, i onima koji vole intrige iza zatvorenih vrata. Podloga je (Klingonci i ostali, jel’) korektna, ali to je ionako samo da se reflektiraju stvarna politička sranja koja su se događala kroz desetljeća. Akcija je besprijekorna, iako malo već viđena (Chang recitira šekspirijanske ulomke, što je radio i Khan) i sasvim dobro dozirana da omjeri budu kako treba. Glumački cast dao je sve od sebe, kao i uvijek, te se dostojanstveno oprostio od onoga što im je donijelo slavu kroz prošla desetljeća. Ali, zanimljiva stvar (još jedna) za one koji imaju brzo oko, tu su uletjeli i Michael Dorn kao klingonski odvjetnik koji brani Kirka (mali uvod u ulogu Worfa iz TNG koja će ga proslaviti), Rene Auberjonois kao starfleet časnik (kasnije će se proslaviti kao Odo iz DS9) te David Warner, koji je odigrao drugačiju ulogu i u petom dijelu Trek filmova. Tko voli bezvezne trivijalnosti, ovdje ih ima kao u priči. Na stranu to, što uopće imam na ponudi. Punokrvni Star Trek film, poznate likove, priču koja zadire u do tada neistražena područja, korektnu akciju i intrigu, zrno uobičajenog humora, korektne glumačke izvedbe, dobar tempo radnje i sigurno režiju. Puna šaka brade za to da se ovo proglasi jednim od najboljih filmova franšize.

Komentari
 1. Uglavnom bi se složio sa analizom, izuzev navoda kako se u ST svemiru ne govori previše o političkoj pozadini, odnosima među ST silama i sl. Baš suprotno, taj politički element jedan je od osnovnih elemenata DS9-a, a ni u ENT-u ga ne manjka.

  I da, First Contact je najbolji. ;D

 2. Zaboravih spomenuti Makije u TNG-u i Voyageru, koji su ostavili dalekosežne posljedice na političke odnose Kardasije i Federacije, a što se osjetilo kroz čitav DS9. Tu imamo teme etničkog ćišćenja, političkih ustupaka, humanog preseljenja i sl.

  Isto tako, i TNG se dosta bavi politčkim odnosima, pogotovo na relaciji Federacija – Klingonsko Carstvo – Romulansko Carstvo (Klingonski građanski rat, stvaranje Kahlessovog klona i sl…)

 3. Deckard kaže:

  Dobro došao, generale 🙂

  Ma, što se tiče filmova, oni su slabo upotrijebili taj ne baš sjajni pogled na Federaciju (osim nekih sitnih naznaka) što je oduvijek prednost, jel’, ubaciti nešto novo. Serije su ipak prihvatljiviji medij za razne opcije, ali ovdje sam se ipak zadržao na filmovima (na serijama bih imao pisati godinu kada bih htio sve pokriti :))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s