The Morning After (1986)

Posted: 25 kolovoza, 2012 in Jeff Bridges, Thriler

IMDb

Trailer

Nakon par dana odmora (novi day job) i nakon nekih malo novijih filmova (o kojima apsolutno nemam namjeru reći ni slova, hvala lijepo) da se vratim malo na dobre stare dane. Ne namjerno, ako ćemo iskreno, ponovo sam u flat modu rada, pa sam posjetio “trgovine” i “nakupovao” nešto materijala za gledanje. Nešto je već pogledano, nešto nije, uglavnom… može se, ima se. Ali, da se vratimo na biznis.  Kako sam bio u raspoloženju za neki dobar triler, ovo je nekako došlo na vrh popisa. Ne zato jer to toliko dobar film već zato što sam nedavno gledao Klute, pa rekoh sam sebi da nadovežem s još jednim naslovom gdje je Jane Fonda imala svojih pet minuta slave (jerbo se jako brzo nakon tog filma povukla iz filmova na skoro dvadeset godina) a i privukao me sadržaj. Ustvari, intrigantna ideja o jednom običnom događaju koji postane nešto sasvim drugo. Svi smo imali jutro poslije, uvijeno u maglovitu izmaglicu alkohola, ne, i što bi bilo da se probudite na nepoznatom mjestu, s nepoznatim tipom/ženskom u krevetu i ona/on su, khm, mrtvi?  Ideja uopće nije loša za uvod filma, da vam pravo kažem, zagrizete mamac. Iako je kasnije to malo li-la, uvod je intrigantan. A kako sam ja neki kvazi-pisac, tuđa inspiracija uvijek pozitivno djeluje na mene. Naše Jutro poslije započinje s…

… buđenjem glavne junakinje. U krevetu. U kojem leži mrtvac. S nožem u grudima (doživio je infarkt radi noža u srcu, reče ona preko telefona), ali naša junakinja nema pojma što se dogodilo jer se… onesvijestila. Ima malo veći problem s pićem, pa se to događa na redovitoj bazi. nakon prvog plana da jednostavno pobjegne iz grada (gdje usput upozna pomalo smušenog, Tannera) ona se vraća u taj stan da pobriše sve svoje tragove, no… još netko ima slične planove. Netko tko voli promatrati. Sad ona i Tanner trebaju dokučiti tko, što i zašto ima pik na nju, te koja je poanta da ona popije optužbu za umorstvo.

Fonda kao da je na ti s likovima koji imaju na savjesti grijeh-dva jer i ovdje daje potpuno zanimljivu izvedbu. Njezin lik je: alkoholičar/glumica i tako, party girl. Jeff Bridges nimalo ne zaostaje i njih dvoje imaju kemiju kao odličan glumački par (dvije potpuno suprotne individue koje se zaljube u čudnim okolnostima) te film radi toga više vuče na nekakvu dramu nego na triler. Gledano cjelokupno, trilerski dio funkcionira u početku, u sredini, no rasplet je malo… izvan takta. Prvo, ideja o buđenju pokraj mrtvaca je fenomenalna, pa je tu malo “gledamo iz perspektive nekoga drugog” pristup (ponajviše iz nekih skrivenih kutova) i to funkcionira dobro, pa se dogodi još jedna fora scena (mrtvac, tuš…vidjet ćete sami) i onda nekako dođemo do kraja. Sad, kraj ima smisla, ali malo mu je napetost slaba jer nema previše likova na koje možemo sumnjati. I ne dobijemo baš previše pojašnjenja zašto je naša junakinja odabrana, to nekako pročitate u kontekstu. Ali, uz Fondu i Bridgesa tu i jedan Raul Julia, pa, ako baš ništa drugo ne držite intrigantnim, tu su njihove glumačke izvedbe. Trileski dio je zgodan, dramsko/ljubavni tako nekako, srednja žalost, ali kako to ide u red onih mirnijih uradaka, koji su više atmosferični nego eksplozivni, moglo bi vam biti dobro uloženih sat i pol vremena. Iako, realno, nećete ga baš nešto posebno dugo i pamtiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s