The Shark Is Still Working (2007)

Posted: 7 rujna, 2012 in Dokumentarni, Ekranizacije, Horor, Robert Shaw, Roy Scheider

IMDb

Trailer

 

I, tako, prelistao sam malo ovaj svoj mali blog i shvatio jednu osnovnu stvar: pisao sam o svemu i svačemu, ali ne i o dokumentarnim filmovima. Iz nekog razloga sam ih izbjegavao spomenuti, ali kad bolje razmislim, i to je dio filmskog svijeta, pa nema smisla da ih zaobilazim kad već mogu ponuditi isto tako zanimljivog materijala kao i filmovima, ako ne i više. To ”više” možda ne znači svakome isto, ako ste jedan od onih koji ne preferiraju filmske dodatke, filmske trivije, filmske anegdote onda vam dokumentarni filmovi neće značiti (koji su povezani s određenom temom, ne) neće značiti ama baš ništa, kao ni ono što vam mogu ponuditi. Što se tiče informativne strane, oni bolje napravljeni uradci znaju i te kako iznenaditi, čak i ako mislite da znate sve. Kako sam ja jedan od ponosnih vlasnika originalnog izdanja romana Petera Benchleya, pa i samog filma koji je nastao po tom romanu, bio je red da nekako zaokružim cjelinu jednim malim tekstom i o samim Raljama. Doduše, neću pisati o samom filmu, hvala lijepo, tu su puno veći profesionalci rekli sve što se može reći, ali pokušat ću izvući koju sitnicu za vas koji slučajno pročitate ove redove. Tek toliko da imate što čitati.

Dokumentarac je prvenstveno namjenjen onima koji film Jaws poznaju bolje nego vlastiti džep (vjerujem da takvih ima dosta) i u njemu ima riječi i… svemu. Doslovno svemu. Od romana po kojem je nastao i iskrenog priznanja samog Benchleya kako uopće nije vjerovao da će postići ikakav uspjeh jer A) bio mu je to prvi roman i B) govori o velikoj ribi, što samo po sebi nije trebalo nikoga zanimati. Roman se razlikuje od filma, ponajviše u tome što je izbačena mala pod radnja o tome kako žena šerifa Brodya (Roy Scheider) ima malu avanturu s Matton Hooperom. (Richard Drayfuss) To je Spielbergova ideja jer nije želio da film ima nekakve seksualne kontroverze (u romanu postoji vruća krevetska scena) te je također želio da Hooperov lik preživi, što se u samom romanu nije dogodilo. O, da, u romanu ga ne dignu u zrak već se Bruce zaplete u mrežu i otpad od tonuće Orce i stane s kretanjem (što u konačnici znači i smrt). Hopper i Brody su nešto kao gadni neprijatelji u romanu, za razliku od filma. Iskreno, roman je puno mračnije atmosfere nego film, ponajviše radi likova koji su, da oprostite na mom francuskom, posve u kurcu. Moving on.

Naslov dokumentarca ustvari je geg koji se odvijao u stvarnosti. Bruce u stvarnosti jedva da je radio. I kad je radio, nije radio. Ono što vidite u filmu gotovo su svi kadrovi kad je ustvari radio. Dreyffus duhovito opisuje situacije gdje se na setu iz voki-tokija stalno čulo da pas – ne radi. Riječ-dvije ima i John Williams, slavni autor ta-ta-ta-tam glazbene teme, koji je htio da glazba bude gola osnova, te su je mogli koristiti čak i kad su snimali prazno more (film je uistinu snimljen na otvorenom moru, što je bila, khm, riskantna igra čak i u ono doba) jer su morali pažljivo birati kadrove s Bruceom kako bi što uspješnije iskoristili njegovu…ne funkcionalnost. Naravno, sve to nije moglo proći bez osvrta na financijeski uspjeh, kako se uopće počelo stvarati doba blockbustera, uz ugodne komentare svih uključenih (dokomentarac je snimljen u doba dok su svi sudionici još uvijek bili živi) te kako je uspjeh utjcao na sve njih. Također, doznat ćete i neke sitnice vezane uz stvari koje su se pojavila na filmu (recimo da Orca brod nije potonuo jer je to bila kopija stastavljena od par šperploča dok je pravi brod postojao još dugi niz godina u Univerzalovom studiju) a čut ćete i neka jako poznata redateljska imena kako govore o utjecaju filma na njih. Uglavnom, cijelo čudo svega (u jednom dijelu se vide razni plakati iz inozemstva i tu je srpski kao ”Ajkula”) o svim mogućim aspektima filma. Mane su… pa, nema ih baš. Naravno, svi hvale svakoga, ali ne pretjerano, dijelovi su OK, kratki, ali informativni i jedino o čemu zadovoljstvo ovisi jel vas uopće zanimaju sve te sporedne stvari.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s