Clean and Sober (1988)

Posted: 16 rujna, 2012 in Drama

IMDb

Trailer (Clip)

 

Da vam budem iskren, mrzim ove današnje rasprave Nolan/Burton Batman, ali baš ih mrzim iz dubine duše. Realizam u filmovima o čovjeku koji se oblači kao Šišmiš? Dajte, molim vas. Razumijem ozbiljniji pristup filmu, hvala dragom Bogu pa nam je Scumacher svima pokazao kako izgleda neozbiljan pristup, ali opet, pretjerivanje je pretjerivanje. I još kad se naglasi da je Bale glumac kakakv nikad nije hodao licem Zemlje… dođe mi muka. Ne zato što je on dobar glumac (meni je onak, niš posebno) već zato što je The Dark Knight trilogiju obogatio plemenitim glumačkim pozivom jer taj mali faktor je nedostajao u Burtonovom Batmanu pošto Michael Keaton – ne zna glumiti. I to je, hvala lijepo, izazivam vas na dvoboj u samu zoru, vi birajte oružje. Razumijem da hype oko filmova napravi čuda (što danas s obzirom kad se sve uzme nije nikakav problem) i da takvi filmovi znaju postati itekakvi hitovi, ali ne razumijem podcjenjivanje onog što je izašlo u vrijeme kad je masovna reklama bila tek sjaj u oku Billa Gatesa i Stevea Jobsa i koje je svoju snago pokazalo time što je uspjelo jednostavnim načinom – kvalitetom. Batman iz ’89 godine nema ničega što ima dana, jedva da se znala pokoja informacija o filmu sve dok nije izašao, ali ono što se znalo jeste tko će glumiti. OK, Jack je Jack, s njim ne možete pogriješiti, ali tamo je zaglavio i Keaton koji je svoju kvalitetu dokazao u kultnom Bubimiru. Zajebavam vas. Ali, iste te godine pokazao je da uistinu zna glumiti, samo što je film debelo ispod radara radi Batmana. Pa, kako ovdje volimo ispravljat krive drine… riječ-dvije o Ketonu prije Batmana.

On je Daryl Poynter, japi s Wall Streeta koji ima sve: dobru gajbu, dobar auto, posao u kojem rastupa i komade koji ga salijeću. Naravno, živi punim plućima: cuga, droga i sve ostalo. Sve dok se jednog jutra ne probudi i ne pronađe predoziranu curu u krevetu. Kako je malo prije toga pronevjerio velike novce, njegov život jako brzo postane… kompliciran. Da pobjegne od svega, prijavljuje se u centar za odvikavanje. Ne zato što ima problem jer ga nema (klasika kod ovisnika) već da se malo odmori, no kako vrijeme odmiče, Daryl će shvatiti da je zajebao jako puno stvari u životu te da malo cuge i koke nije mali problem, već jako veliki. Korak po korak, krenut će u rješavanje vlastitih sranja.

Na papiru, klišej do klišeja, ne, i jest, film to donekle je, ali samo na papiru. Daryl je tip kojeg baš i ne volimo: samodopadan, neodgovoran, boli me kurac za sve živo i kad ga vidimo u sranju, drago nam je radi toga. Ipak, kako stvari odmiču, postaje nam nekako simpatičniji jer svi koji se odluče barem riješiti problema zaslužuju nečiju podršku. Film ne gubi vrijeme na tragične priče o tome što je sve napravio već nas baca u samo stanje stvari, Daryl ostaje nepoznanica, no kroz razgovore (kojih ovdje ima puno) shvaćamo da je otišao pravo na dno. Stvar koju vrijedi naglasiti, film ima dosta monologa (Daryl na telefonu ponajviše) i Keaton je rasturio to. Ali, mislim, kad gledate scenu kad nagovara roditelje da dignu hipoteku na kuću… ponižavajuće, izravno i emocionalno. Pola filma je gotovo one man show, ali neka vas to ne brine, ima tu još likova. Tako mu društvo pravi i Morgan Freeman (i to u doba kad je bio skoro pa nitko i ništa) i njih dva imaju dobru kemiju. Pomalo doznajemo i o potupku odvikavanja, ali ne previše jer je pojednostavljeno za film i traje, recimo, pola filma. Druga polovica je povratak u stvarni život, gdje je dojam malo slabiji jer se fokusira na odnos Daryla i jedne pacijentice (a Kathy Baker baš i nije nešto ekstra) te suočavanje s posljedicama stvari koje su se dogodile prije nego je otišao u centar. U konačnici, ispada korektna cjelina s malo već viđenom pričom, ali zato s odličnim glumačkim izvedbama, malo drugačijim pristupom (lik nema porodicu) i ako ste za malo dobre stare drame, ovo vam neće vrijeđati inteligenciju, a također će vam pokazati da Keaton – zna glumiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s