Defending Your Life (1991)

Posted: 7 listopada, 2012 in Komedija

IMDb

Trailer

 

Pogledao sam Drive i, ovo vam govorim iskreno i čista srca, nije mi jasno u čemu je big deal s tim filmom. Pozerski likovi, banalne (da ne kažem već viđene) situacije, nimalo suptilno citiranje Shanea… što propuštam? OK, nisam očekivao da ću gledati Brze i Žestoke 19, ali… stvarno? To je toliko ishvaljeni i nahvaljeni film o kojem se jedno vrijeme toliko govorilo? Ako jest, onda je nešto stvarno naopako u ovom svijetu. Ipak, da ne bude kako je cijeli ovaj uvod bio tek toliko, uvoda radi, nešto ipak moram spomenuti. Albert Brooks kao opaki kriminalac? Ne zezam vas, meni je to bio najbolji trenutak filma i najčudniji trenutak filma. Sporadično pratim likovu karijeru, ono, kad ga uhvatim u nekom filmu, ali nikad, da ponovim, nikad ga nisam vidio kao nekog tough momka koji ubije druge ljude. To je kao da Woody Allena naoružate sačmaricom i pošaljete u obližnju banku da napravi nepovratno podizanje kešovine. Čudna uloga, stvarno čudna (i odradio ju je posve OK, ako ćemo iskreno) no podsjetila me na jedan njegov raniji film koji sam gledao i koji mi je bio onako, simpa mali uradak, s njim u ulozi u kakvima sam ga običavao viđati. Znači, neurotičara koji, ironično, može ruku pružiti upravo Woddy Allenu jer je to taj kalup uloga. I još ga je režirao, svestrani talent.

Priča je…zanimljiva. Naime, radi se o zagrobnom životu. Ili, mogućnosti zagrobnog života. Vidite, smrt nije kraj svega već početak (neee, nisam vjernik, ne propagiram ništa vezano uz to) i vaša prva postaja nakon što skončate jest – Juggment City. Tamo ste pet dana, rekreativno, ali imate tu jednu malu stvar koja je suđenje, ali je nitko tako ne zove. Više je kao ocjena vašeg života. Bit toga: da se ustanovi jeste li prerasli svoje strahove i, ako jeste, idete dalje, u veću sferu postojanja. Ako niste, vraćate se natrag na Zemlju. U nekom drugom obliku, naravno. Naš junak je tip koji nije siguran u ništa, ponajamnje u sebe, a njegovo ”suđenje” baš i ne ide najbolje jer ima strahova, neuroza i svega ostalog na izvoz. Ipak, dobra vijest je što u Gradu Suđenja upoznaje jako privlačnu partnericu i, kako stvari stoje, srodnu dušu. Loša stvar je što je iz aviona vidljivo da neće imati zajedničko putovanje. Ipak, ako napravi stvar-dvije…

To je ono što ja zovem ”inteligentna komedija”. Znači, komedija situacije (i to dovoljno pomaknute da vam bude zanimljiva, a ne nešto gurni-glavu-u-školjku tip situacije, potpomognute jako dobrim dijalozima, dvosmislenim forama i likovima koji su dovoljno simpatični da vas moraju nasmijati. Ne mislim sad da ćete urlati od smijeha i previjati po podu, ali film cijelo vrijeme ima jedan opušteni feel good osjećaj radi kojeg vrijeme prolazi bezbolno. Nema uopće nikakvih specijalnih efekata iako mu je tema malo nadnaravna, a sama priča s svodi na glumce i na interakciju među glumcima. Kako rekoh, Brooks je ovdje ko doma, ali iznenađenje predstavlja i nastup Meryl Streep i to zato što je posve netipičan. Lagana uloga, puno smijeha i žena izgleda odlično, mora se priznati. Tu je i Rip Thorn kao odvjetnik kojemu je sve dobro, čak i ako nije, a likovi čine malu zanimljivu cjelinu u kojoj su svi iznenađujuće funkcionalni, kao i dobro zaokruženi, a pomaže i to što imaju dobar tempo za komiku. Mana je (ali samo uvjetno rečeno) što film leži na glumcima i dijalozima, pričljivim dijalozima, te ako ste tip osobe koja se pali na Američke Pite i ine gluposti onda će vam ovo biti, pa drugačije… vjerojatno malo manje smiješno. No, ako ste se u životu nagledali Woody Allena i imate malo određeniji ukus, onda bi se mogli zabaviti više nego bi se to moglo pomisliti na prvi pogled. Kao i uvijek, vaš izbor.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s