Extreme Prejudice (1987)

Posted: 24 listopada, 2012 in Akcija, Walter Hill

IMDb

Trailer

Trailer 2

 

Već kad sam spomenuo Waltera Hilla… da nešto pametno napišem i o njemu. Stari Walt ovih dana ima novi film, s Sly Stalloneom, Bullet To The Head (nema nikakve veze s istoimenim filmom Johna Woo-a) i iskreno se nadam da će uspjeti iskeširati koji dolar kako bi vratio barem malo stare reputacije. Jer Walt je gadno zaglibio nakon 80-ih, prosječni filmovi, gotovo ništa od one njegove stare karizme (osim The Last Man Standing) i kad sam pogledao neke od tih filmova prva mi je pomisao bila: dude, bolje se ostavi režiranja i uživaj u staroj slavi. Jer ako je John Carpenter Zeus, onda je Hill Had, njih dva mogu si ruke pružiti, čestitati na dobro obavljenom poslu i reći: ljudi, mi smo odgojili generacije. Što je istina. Jesu to napravili. Gledali ste barem jedan Hillov film. Bilo da je riječ o Driveru, bilo da je riječ o 48 Hours, bilo da je riječ o Southern Comfort, bilo da je riječ o The Warriorsima… nešto od toga sigurno ste gledali. I Hill je bogme onda ubadao sa svakim filmom, čak i oni manje poznati (Streets Of Fire) imali su svoju publiku. Da odmah nešto raščistimo… sada nećemo ni o jednom od tih filmova. Iz tog razdoblja Hill ima jedan malo manje poznati naslov (ovaj ovdje) o kojem se isplati reći riječ-dvije jer je…pa, prigodno gurnut ustranu. Svi oni koji vole rasne filmove u kojima dominiraju rasni mužjaci doći će na svoje, svi oni koji vole dobre i kvalitetne glumce, doće će na svoje, a svi oni koji vole onu poštenu akciju 80-ih…pogađate, doći će na svoje.

Nick Nolte igra teksaškog rangera tvrdog kao željeznički čavao: on živi, krvari, znoji i piša pravednost. Bolje ga nemoj krivo pogledati jer ti ne gine metak u čelo. Powers Booth glumi njegovog bivšeg frenda, sada teškog narko-lorda koji ima svoju teško utvrđenu casu u Meksiku. Maria Conchita Alonso glumi njihov zajednički ljubavni interes. Osim pitanja rasnog muškog prijateljstva, tu je i grupa vrlo živih vojnika (inače proglašenih mrtvima) koja sprema malo, huš-huš akciju baš u Nolteovom gradu. Njihov boss, uvijek kvalitetni Michael Ironside, ima neke svoje zle planove, koji se podudaraju s onim od Powersa, a kad sranje dosegne kritičnu razinu, Nolte i preostali vojnici odluče napraviti prvu očitu stvar: napasti casu i poubijati sve živo i neživo u njoj.

Hill nije John Woo i njegova verzija muškog prijateljstva jest: klišej. Cijeli film je kao enciklopedija klišeja koje možete pronaći u ovakvoj vrsti filmova. Da su u glavnim ulogama bili neki tamo lijevi likovi to bi bilo posve negledljivo. Ovako je zabavano, ali tek toliko da znate na čemu ste. Dva lika nemaju potreban naboj da bi ostvarili kemiju bivših prijatelja/smrtnih neprijatelja, a Maria… ona je potpuni promašaj za ovu ulogu. Teško je progutati da bi ova dva rasna mužjaka imala takav konflikt oko nje. I Hill joj je dao da pjeva svoje pjesme u filmu. Žena ima glazbeni doseg kao mačka koju potežete za rep. Vojnici su, zanimljivo, ispali i najbolji od svih njih. Opušteni momci, sastavljeni od garniture onih koji obično glume negativce (Clancy Brown, William Forsythe) dostavljaju očekivano, a kad se na kraju prometnu u pozitivce, dođe vam i da navijate za njih. Jer taj napad na casu de narko kartel je jedna nimalu suptilna posveta filmu The Wild Bunch: krv, tijela u zraku, pucnjava na sve strane. No, iako je to sve izvučeno iz knjige klišeja, film je zabavan. Onako, kako su to znali biti filmovi 80-ih. Poznati glumci dopridonose ugođaju, akcija je starinska, bez CGI-ja, tempo filma drži vodu (nije dosadan), što je bio uobičajen Hillov potpis. Moglo je biti gore, moglo je biti bolje, ali ako imate žicu za akcijašenje made in 80-te, onda ne bi trebali biti nezadovoljni.

Komentari
  1. Hank Moody kaže:

    Baš nekidan pričam sa jaranom o ovom filmu, koji je inače obojici veoma drag 🙂 i o Walteru Hillu. Nakon što sam pogledao trailer za njegov novi film, imam osjećaj da ću se žestoko razočarati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s