Fortress (1985)

Posted: Studeni 1, 2012 in Thriler, TV

IMDb

Trailer

 

Kad ste klinac, i gledate filmove koji uključuje klince, nekako ga zapamtite. Možda ne sve, možda ne i glumce, ali nešto vam ostane u sjećanju. Stvar odrastanja, ali i dobrog filma… za klinca. Naravno, imate Goonise, imate Navigatora, imate Home Alone, a s druge strane imate i ozbiljnije stvari. Utvrda je jedan od tih filmova (ako ste čuli za njega, imate piće na moj račun) i već kad sam na njemu, ispada da se isplati reći riječ-dvije, čak i da iste ne budu povezane s time da je ovo dječiji film. Jer on to nije. Samo što je u njemu grupa klinaca i jedna učiteljica. Doduše, nisam siguran koliko je pametno preporučiti ga da ga gledate zajedno sa svojim klincima, ali kako malo čitam komentare, roditelji ga vole upotrijebiti da malo preplaše svoje klince. Tj. ako ga negdje uspijete pronaći jer ovo ide u kategoriju ”znamo da postoji, ali je jako blizu urbanog mita”. Ako ga pak negdje pronađete, onda ste sretnik i lijepo bi bilo da sreću podjelite s drugima (mojom malenkošću, naravno). Natrag na priču. Dakle, za početak, ovo je australski film, što je, recimo, sporedna stvar, ali ti Aussiji znaju ponekad baš iznenaditi. A priča je… hmmm, idemo reći istinita, pa to poslije pojsniti.

Jednog mirnog dana, četiri maskirana tipa otmu učiteljicu i devet njezinih učenika iz male učionice kako bi pokupili otkupninu od roditelj, vlasti, bilo koga. Plan je jednostavan jer… to su klinci i žena. Koliko oni problema mogu napraviti. Ipak, oteti odluče uzvratiti udarac na nasilje, prvo bijegom, a onda i suprotstavljanjem otmičarima. Skrivanjem u pećininama australskog buša, izradom primitivnih oružja… sve ide. A naši vrli krimosi od lovaca odjednom postaju lovina.

Idemo prvo malo trivijalnosti. Ovo je inspirirano istinitom otmicom iz 70-ih, dva krimosa (ne četiri) otela su učiteljicu i par učenika, ali ih je murja nakon par dana pronašla. Jedan od njih pobjegao je iz zatvora i ponovio istu stvar (drugi klinci, druga učiteljica) što je pak iskorišteno za dio radnje u filmu Dirty Harry (ne isisaju to sve iz prsta scenaristi). Što je, eto, zanimljivost. Također, ovo je televizijski film. Istina, ima nešto malo nasilja, ali pitomog (uglavnom je riječ o oružju uperenom u klince) i tek malo onako, krvavih stvari (klince napadaju svoje otmičare) ali ne očekujte hektolitre krvi jer je nećete vidjeti. Glumci su… uglavnom nepoznati, ali…glavnu ulogu igra Rachel Ward lokalnoj publici poznatija kao Maggie iz Ptice Umiru Pjevajući. Klinci su… klinci. Ili će vam biti OK, ili će vam biti iritantni (a ne pomaže ni što stalno viču dok se pokušavaju sakriti od otmičara) te tu nema nekih sivih zona. Gluma je uglavnom prosječna. Zašto je to bitno? Pa, i nije, ali film usprkos tim… slabostima ima jako dobru atmosferu. Napetost je dočarana sasvim solidno, za televizijski film, a ni negativci nisu loše prikazani (fora maske) te se ne može reći da film ili vuče noge ili da ima previše praznog hoda. Režija je televizijska, pa ne očekujte kadrove a’la Michael Bay, no služe svrsi jer imaju dinamiku, a može se vidjeti i ponešto od prirodnih ljepota rularne Australije. Sve što vam treba da ugodno popunite sat i pol vremena.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s