Foul Play (1978)

Posted: 24 studenoga, 2012 in Chevy Chase, Komedija

IMDb

Trailer

Danas je ektra teško napraviti mix dva žanra da budu složna cjelina u jednom filmu. To ponajviše uspije hororima, onim stvarno, stvarno, stvarno inteligentnim ostvarenjima kao što Shawn of Dead ili Dale & Tucker, ali da napravite krimić i komediju… neizvedivo. Zanimljiva stvar… ovog naslova se sjećam otkako sam bio kao klinac i uopće nisam znao ni tko glumi, ni kako se film zove, a bogme ni o čemu se radi. Frend je tražio da mu ga skinem s neta, a kako sam slab na starog Chevy Chasea to nije moglo proći da ga ne pogledam i otkrijem zanimljive stvari. Kao klincu, ovo mi je bilo jezivo napeto. Kao odraslom, ovo je živi komični urnebes. No, da ne pomislite kako je tolika razlika u istom filmu, na njegovu početku postoji nekoliko stvarno dobro režiranih klasičnih triler scena koje djeluju pravo dobro. Doduše, danas jako dobro znam tko je Goldie Hawn, pa je gotovo nemoguće shvatiti nešto ozbiljno u bilo kojem filmu gdje ona glumi (iako Deceived djeluje posve pristojno) ali ipak, nešto malo trilerske arome dosta dobro nadodaje ovom filmu. I ne samo to, filma, ako to možete vjerovati, ima i jednu poprilično dobro odrađenu car chase scenu (s Chaseom za volanom, ako možete to vjerovati) što ga čini stvarno dobrim mixom jer imate svašta u njemu. A priča je pomalo… pa posveta, parodija, hommage… uzmite opis koji želite.

Gloria je pomalo sramežljiva knjižničarka koja baš i nema neke posebne sreće s muškarcima. Na nagovor frendice da ”malo živi” odluči prihvatiti poziv u kino od tipa kojeg je tek upoznala i… pa, tip umre pokraj nje u istom tom kinu. Dok ona pokušava pojasniti kako je tip govorio o nekakvim patuljcima, ubojicama i tako to, njegovo tijelo  nestane, a kako je upravo gledala nekakav krimić na velikom platnu, baš joj i ne vjeruju. Ali onda se počinju pojavljivati neki sumnjivi likovi oko nje (patuljak, albino) i na kraju balade doznaje kako je upala u jednu veliku zavjeru da se ubije ni više ni manje nego Papa osobno. Ona i žandar za kojeg je prije vjerovala da je obična muška svinja (Chevy, tko drugi) ali koji je sad, pa, cool tip, moraju to nekako razriješiti.

Goldie i Chase imaju baš pravo dobru kemiju na ekranu, ona malo zvrkasta, on malo… zvrkast, što očekivati od takvog spoja. Ona je u to vrijeme već bila zvijezda, ali on je tek jučer napustio Saturday Night Show i ovo mu je bila prve velika uloga. Sada, većina ga baš nešto i ne voli, ali meni je lik pojam, njegov humor je nešto što ili volite ili ne, a ovdje je itekako prisutna ona fina doza ironije, cinizma i sarkazma koja ga je već proslavila i koja će ga proslaviti još više kako vrijeme bude išlo. Goldie… glumi uvijek isto, ali je ženska preslatka (vjerujte mi, nemam drugi opis da je opišem) i nije Kurt Rusell nimalo lud što joj pravi društvo već 30-40 godina. Uz njih dvoje tu je još malo poznatih faca. Isto tako u svojem početku, tu je i ljudina (mislim po tjelesnoj fizionomiji) Brian Dennehy, pa Meredith Burgess (Rockyev trener) i Dudley Moore. Ovaj zadnji… urnebes. Ima dvije-tri scene kao tip koji voli…pa, malo nastrani disco seks (da, dobro ste pročitali) i koji ima cijeli stan preuređen u disko shagging jazbinu (Austin Powers se može sakriti kraj njega). Priča je, kako rekoh spoj trilera i komedije, s tim da je u početku više triler, a pred kraj više komedija, no zabavna priča u svakom slučaju. Možda vam sam spoj neće biti nešto posebno (ako ste jedni od onih koji ne vole miještati rižu i kukolj) ali to je sad vaš izbor. Sat i pol perolake zabave s glumcima koji su to bez muke iznijeli na svjim leđima. I, da, smijeh je zagarntiran (ako na ništa drugo okinut ćete na Dudleya), da poslije ne kažete kako vas maltretiram eksplozijama, ubojicama i sličnim veselim stvarima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s