Saigon/Off Limits (1988)

Posted: 24 studenoga, 2012 in Kriminalistički, Ratni, Scott Glenn, Thriler

IMDb

Trailer

 

Nikad mi nije bilo jasno zašto poneki filmovi nakon nekoliko godina promjene originalni naslov. Tako je i ovaj film iz prepoznatljivog Saigon postao pomalo bezlični Off Limits. S druge strane, mogu razumjeti promjenu jer Saigon (kao i cijeli vražiji Vijetnam) je bolna točka mnogih Amera. Pad Saigona i ono poznato bježanje helikopterima iz ambasade i danas u njima izaziva loša sjećanja, a kad imate film koji se tako zove, pa… recimo samo da nećete dobiti previše simpatizera. Ipak, ovo nije ratni film, barem ne klasični. Ovo je kriminalistički triler koji koristi šareno okružje dotičnog grada za pričanje drugačije priče. Ima to svojih mana, ali i prednosti jer kad radite u gradu koji ste takoreć okupirali, pokušavate razriješiti umorstvo kurve za koju nitko ne mari, među građanima koji bi vas radije vidjeli mrtve, onda je to zanimljivo mjesto radnje. I dok je originalni naslov filma savršeno opisivao  (ne pad dotičnog grada) ovaj drugi naslov izvučen je iz nekog službenog riječnika (nešto kao što Broken Arrow označava nestanak nuklearnog oružja) i znači kretanje službene osobe tamo gdje joj nije mjesto. Ili nešto u tom smislu.

Buck i Albaby su par vojnih policajaca (ustvari CID, nešto kao naš SIS) koji rade u vrućoj zoni zvanoj Saigon. Njihov posao je svaštara, od natezanja s pijanim vojnicima, do traženja pijanih vojnika, ali uskoro dobiju zanimljiv posao. Netko je roknuo jednu kurvu, prislonio joj Colt 45 na glavu i BANG. To inače ne bi bilo tako zanimljivo da na mjesto zločina nije pronađena oznaka visokog časnika. I to nije sve, naši junaci će otkriti kako ta kurva nije jedina već da ih postoji nekoliko, sve ubijene na isti način, a njihova istraga vodi pravo u vojni vrh, što se ne sviđa svakome. A osim istrage, naši junaci morat će početi čuvati i svoja leđa, što od žitelja Saigona, koji su baš pravo oduševljeni Amerima, što od ljudi koji baš i ne vole kad se baca loše svjetlo na green mean machine vojsku.

Inače sam slab na te vojne-istražiteljske filmove, ali oni su rijetki ko djevica u javnoj kući. Jedini koji mi dolazi u sjećanje je Generalova Kći (strašno dobra knjiga, btw) gdje John Travolta igra isto tako istražitelja (opet CID istražitelj) ali u mirnodobskom razdoblju. Prvo ću reći koja je najveća prednost filma (ustvari ih ima nekoliko) – lokacija. Film je snimljen u Bankoku, u pravoj red light četvrti, uz prosječnu temperaturu od 40 stupnjeva. Ne može bolje djelovati više autentično (Vijetnam je tropska zemlja, što se obično zaboravi u filmovima). Druga stvar – glumci. Willem Dafoe, Fred Ward, Scott Glen (mala, ali jebeno efektna uloga)… što da vam pričam dalje, ta ekipa zna glumiti i čitanje telefonskog imena bi napravila zanimljivim. Znači, lokacija i glumci – check. Priča je više manje bez mane pošto ima pravog istražiteljskog posla i dovoljno intrigantnih rukavaca da vam drže pažnju. Pogriješit ćete jedino ako ovo uzmete kao ratni film jer rata ni nema (dvije scene sveukupno). Mana je možda poneki klišej: buddy-buddy par, crnac i bijelac, vojska će naravno, pokušati zakočiti istragu, ali naspram svega ostalog, to su sitnice. I u samoj radnji imate dovoljno toga neuobičajenog (kao što je časna sestra koja pomaže našim junacima) da nadopuni osnovno. Također, meni omiljeni dio, izostalo je poznato filozofiranje o tome kako je rat sranje i što mi radimo ovdje. Dodajte tome i fin tempo, dobru kameru i dobijete paket koji vas sigurno neće razočarati u ugodno prohladno subotnje veče.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s