The Legend of the Lone Ranger (1981)

Posted: 16 prosinca, 2012 in Western

l_82648_fa5d61ca l_82648_40ef2fca l_82648_69a0d7e2

IMDb

Trailer

 

Već kada je provjerena ekipa sastavljena od Gore Verbinskog, Jerry Bruckenheimera i Johnny Deppa odlučila podići jednu prastaru relikviju iz prašnjave povijesti i napraviti novi grand slam juriš na box office, red je da vam kažem neke novosti – nisu prvi koji su to napravili. The Lone Ranger je američki odgovor na meksičkog Zorroa (ironično, i Zorro je djelo američkog pisca) ali i da se ubaci nešto novo u cijeli taj radio=hit đir koji je vladao tamo u 40-im godinama. Da, ljudi su onda slušali radio, i umjesto CSI serijala svoju su maštu hranili doživljajima već spomenutog Zorroa, The Shadowa i The Lone Rangera. Pravednici. Zakrabuljeni. Na ispravnom putu pravde za potlačene mase. Znate već na što mislim. Epski likovi. Da budem iskren, nikad nisam uhvatio neku vibru od Usamljenog Rangera, ali sam gledao film. Onda mi je bio poprilično fora (hoće to kad imate deset godina i kljukate se romanima o Zagoru, Tex Willeru te dogodovštinama Docka Hollidaya u Laso romanima) danas je nešto manje. I, da, pogledao sam ga samo zato što sam posve zaboravio na njega sve dok nisam vidio jako najavu za reinkarnaciju tog lika, što da kažem, nešto kao predigra novom filmu.

John Reed imao je taj peh u životu da mu je neka tamo banda ubila roditelje, a on završio u New Yorku na školovanju (ne prije nego je koju godinu poživio među indijancima) posredovanjem starijeg brata. Sada, odrastao, vraća se u Teksas kako bi pomogao da u tom divljem kraju zavlada pravda – postao je odvjetnik. Ipak, taj plan ne traje dugo. Nakon što lokalni militia man ubije oca djevojek koju je upoznao na putu do grada, John kreće zajedno s bratom Danom u potjeru, ali prekasno shvaćaju da im je postaljena zasjeda u kojoj skoro svi rangeri budu poubijani kao bijesni cucki. Osim Johna. Spašen od indijanca Tonta (s kojim je odrastao dok je živio s indijancima) John odluči provesti pravdu, ovaj put kao Usamljeni Ranger, jašući pod maskom i na bijelom konju, a prvi na popisu je tip koji im je smjestio zasjedu.

Iako je zaplet superherojski, film je…pa, superherojski. Doduše, Usamljeni Ranger i jest jedna vrsta superjunaka (živio je na radiju, ali kasnije se prometnuo u popularnu televizijsku seriju i nekoliko sklepanih crno-bijelih filmova) te očekujte klasični pristup temi. Znači: junak, tragedije i nepravda, oporavljanje i uzvraćanje udarca pod novim identitetom. John tek u zadnjoj trećini nosi masku i prepoznatljivi outfit. Očekivao sam nekakav siromašno sklepani film, ali iznenađenjima nikad kraja – film djeluje dosta dobro. Vizualno. Uloženo je oko 20 milijuna dolara onda (što je ekvivalent današnjem budžetu novog Lone Rangera) i morao je izgledati dobro (iako je na kraju bio prava debela box office flopčina). Najbolje stvari – zasjeda. Tamo je pucnjava odlično režirana te se ne bih iznenadio da vas podsjeti na najbolje radove Sama Peckinpaha. Završnica – naši junaci odluče dignuti u zrak brlog negativca i bogme ga dignu pravo, pun kufer detonacija i ugodong razaranja. Između toga ima svega. Glumački je korektan. Junaka je odradio Klinton Spilsbury. Ime vam ništa ne govori i znam zašto – liku je to prva i posljednja uloga. Pratio ga je Christopher Loyd, mlađi i dok je bio u fazi da glumi negativce, te je tu i jedna legenda, Jason Robards. Cast barem malo garantira da vam izvedbe neće parati oči i uši. Ali, problem filma je u njegovoj konstrukciji. Iako ima dinamiku (zanimljiv dio kad negativci otimaju vlak) u dosta navrata je i nema. Glavni lik je već zastario, outfit mu je čisto bijelo odijelo, plus čisto bijeli šešir i djeluje… umjetno (vidim da je Verbinski to izmjenio u filmu i malo zaprljao glavnog lika te mu dao crno odijelo) a bogme i ona naslovna tema kad se pojavljuje (William Tell) je doslovce grozna jer vuče na parodiju. Film ima i nakalemljenu off naraciju koja pojašnjava dijelove radnje, što isto tako zvuči grozno jer još uvijek nisam siguran radi li se o naraciji ili nekakvoj pjesmi. Film je, eto, dobar samo ako vas zanima povijest junaka (neke dijelove je i Verbinski iskoristio i nanovo snimio) te da ubijete jedno poslijepodne jer teško da će vas baš pravo impresionirati, ali je šteta što nije uzeo malo ozbiljniji ton jer nešto od njega i nije tako loše. Shvatite to jednostavno kao uvertiru u novi film i stvari će sjesti puno lakše.

1701186,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1701184,_HybAW8WDKT_SBO5Nu3B2t69NyDPIPpYKAFvaNkfZj0MnyqutUC3PCnSXCINeTLqa2V7iGzso9he3qrK0GLUUA== 1701185,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1701190,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+wukgr0i6X53wH4ohwA3gAOZmSGjIltu8m8+putdBgbSg==

1701188,oIRrpKkTj1LEzuYZ0RDuZcbNKpnWABzBFhbrqElUT0N4yH5dzGfraQSztuop7g8E2nGELzdyrhtIXcIJJUmZxQ== 1701189,FEwsu6L6z+_85RPTmzI+qv43q1IfTHK6SsPzOVzd4gh1Em+3vDb9zfon3uv_jNxJfz3ogxTr3jHE26akqhRXcA== 1701187,oCdddX6QNYA+aT9gGiNcCgfmE6gOHmAnWMP5vMBUiPR1Em+3vDb9zfon3uv_jNxJfz3ogxTr3jHE26akqhRXcA== 1701183,YdgY3+JitI1M5hUcLOACMa9G0f_mcetXUItdNk5+zC94yH5dzGfraQSztuop7g8E2nGELzdyrhtIXcIJJUmZxQ==

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s