The Night of the Generals (1967)

Posted: 9 veljače, 2013 in Ekranizacije, Ratni, Thriler

l_62038_0f2ca440 l_62038_d9653d01 night-of-the-generals

IMDb

Trailer

Rat. Ubojstvo. Zavjera. Atentat. Serijski ubojica. Da krenemo redom. Do prije nekog određenog vremena nisam ni znao da ovaj film postoji, a tako bi vjerojatno i ostalo da mi ga netko nije preporučio (zahvale preporučitelju) no malo je potrajalo dok mi nije došao na red za gledanje. Nakon horora i SF-a, stvarno mi je bio pun gubec poznatih stvari (kad ne znaš što bi gledao, uzimaj ono provjereno) tako da sam uzeo nešto… drugačije. Sve ono što sam na početku spomenuo, ovaj film to ima. Znam, djeluje kao gomila toga, i vjerujte mi, gomila jest. Film traje skoro dva i pol sata, pokriva skoro tri desetljeća radnje i da je sve to sjajno ukomponirano, nije (to je onako, fer upozorenje) ali nekako se kockice na kraju poslože i ne mogu reći da je bilo loše iskustvo za gledanje, dapače, uvukao me u radnju, ali da budem iskren, za ovo treba imati takta, ne radi se o običnom ratnom filmu i ako niste spremni uložiti vrijeme, ako nemate strpljenja, onda ga bolje preskočite. Ali ću, prije nego krenem na ostalo, spomenuti i to da mi je film sjeo zato što inače gotovim te filmove istraga u vojnom okružju, no takvi su naslovi grozno rijetki, ponajviše zato što automatski isključuju prisustvo jačih ženskih uloga. Ukoliko volite usporedbe, recimo to ovako; Noć Generala je spoj Fatherlanda i Valkyrie (da, znam, onaj omraženi film Toma Cruisea koji je, čisto da budemo načistu, posve korektan uradak). Sličan im je što sadržajno, što po tome što govori priču iz gledišta njemačkih SS časnika. Sad kad sam vam dao počtne smjernice, da vam dam i sve ostalo.

Radnja se otvara ubojstvom neke prostitutke u Varšavi 1942 godine. Brutalno ubojstvo, tipa Jack Rasparač brutalno. Istraga, koju vodi Major Grau, odmah poveže tri generala s mjestom zločina, ali ne i točno kojeg. I dok Nijemci vode svoj vojni život u okupiranoj Poljskoj, balansirajući stvari od sukoba s pobunjenicima i osobnim stvarima, Grau, pomalo u maniri najvećih istražiteljskih umova, slaže slagalicu i želi da se pravde provede jer, iako su oni okupatori, pravda se ipak mora poštovati. No, događa se zastoj. Grau, nagazivši na prste visokog vojnog vrha, dobiva premještaj u okupirani Pariz i sve pada u zaborav – na dvije godine. Tada, igrom slučaja, osumnjičeni i on ponovo dođu na isti prostor i on nastavlja voju istragu. Samo što neki generali imaju dodatne planove; organizaciju atentata na Hitlera (poznata operacija Valkyrie) te im je do tamo nekog ubojstva stalo kao do lanjskog snijega. Nadalje, radnje se zaokružuje u sadašnjosti (1965 godina) gdje francuski inspektor Morand pokušava zaključiti priču staru dvadeset i nešto godina.

Kako rekoh, film imapriču koja bogme traje. Sličosti s Fatherlandom ste možda i sami uvidjeli (minus ono da se događa u alteranativnoj stvarnosti) policijska istraga gledana iz njemačke perspektive, a Valkyrie… pa, film ima iste scene miniranja kolibe koje ime i novi film, čak i neke dijelove radnje koji su se odigrali nakon toga. Ono što ću odmah naglasiti (kako kasnije ne bi bilo zabune) ovo nije tišični ratni film. Nema ratovanja, pirotehnike i sličnog. U filmu postoje svega tri scene koje se mogu okarakterizirati kao ”ratni materijal”. Razaranje kvarta u Poljskoj (uistinu impresivno napravljeno), napad na Rommela avionom (cameo ulogica Christophera Plummera) i dizanje kolibe s Hitlerom. To je to. Ostatak su međusobni razgovori, intrige i tako to. Što znači da je ovo više drama/triler nego akcija/rat. Tek toliko da budete informirani. Što se tiče same radnje, tu sad dolazimo do nekih mana. Film je, doslovce, posvuda. Prečesto gubi pravi fokus s glavnih oznaka radnje. Istraga ubojstva, planiranje atentata i zaokruživanje istrage. Tri elementa se smjenjuju s dosta praznog hoda, prikazom drugih junaka koji imaju neku ulogu u radnji, pa treba i prihvatiti spori tempo, kao i neka ponavljanja radnje (posjeta muzeju generala Tanca). Pohvalno je što su se držali originalnog romana u slovo, ali malo kraćenja dobro bi došlo. Tako da ni istraga ni atentat nisu prevladavajući motivi, a događaju se i prijelazi u ”sadašnjost” koji nisu jasno naznačeni. No, kad upadne u prave traćnice, film je itekako zanimljiv (mislim da se ovdje po prvi put i govorilo o operaciji Valkyrie) a ni istraga ubojstava nije za odbaciti jer tri osumnjičenika su posve OK zaokružena i grebe vas pitanje tko je to napravio. Sve bi to bilo puno lošije da se film nije okitio vrhom tadašnjih glumačkih zvijezda: Omar Sharif, Peter O’Toole, Philippe Noriet i Donald Pleasance. Možda današnja publika i nije sklona retro licima, ali jedno je sigurno, ta ekipa je znala glumiti, što film čini boljim od prosjeka (iako njihovi jaki engleski naglasci malo pobijaju autentiku njemačkih časnika). Kako rekoh na početku, tako ću reći na kraju. Rat. Ubojstvo. Urota. Istraga. Atentat. Serijski Ubojica. Za svakoga po nešto.

1911203,PoSkyXFWWReS+MxlyABAigNhaPA9Y0VnLbahRBORwmkHJ2WSkYN8QvVHWXhseUmHNbM4IA5dX+8Gp7hFqW3Zow== 1911204,2ZszRrdlkp7knRVmpJlEf6Rsa6WvealzJUF0yOC831AtcAt+Fsvlg6ONLfyZMTzjSXWrTFvr7eQHr2OVvq3ulg== 1911205,WFVu0czUBHBNZvX1DBchUecFSX56M2p6vch2iqr5di5aBUxILOSY3kduIOHhLVzlj5H6rI2gIQODp4BxrptAyA== 1911206,wENhz_thfdJhBgdiWFGDOVnVFwIK9XY2EIm6+lzuEKxw+7oNmxMioOI6kztYzm9gPGnkVBCfYYeZ3H8jcyq0DA== 1911207,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1911208,+wriAlIJ19davfGDvXzlIufQWkKiLVaABmjAIxDq6vwCpzdB7gSn3YZw+bRYHkEGwyQHkgDu163xeErIJvHxhA== 1911209,twfuS4tPPG706OcVbNpW1pZ5p_Vno74ZQTb2VWkhGliGqX42JuFh34AhEvoXE_vtQSFs+b87AXiTQEXCn3AC3Q== 1911210,L0cyFZ37piUCmK497_DWuHzgnztfNI2Q_55t4bUDFoieRZfmSG1Gdil1vCnbWzdYXfZx8x5xKOdDOBKJT3ilMQ== 1911202,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ==

Komentari
 1. thegreatduck kaže:

  Tematski nema veze s ovim filmom, al kad si već spomenuo Plummera…Jesi možda gledao Murder by Decree iz 1979.? Plummer glumi Sherlocka Holmesa, James Mason Watsona, i traže Jack the Rippera…Uz njih se pojavljuje dosta dobrih glumaca u sporednim ulogama (Donald Sutherland, John Gielgud, Anthony Quayle, David Hemmings), a redatelj je Bob Clark (redatelj originalnog Black Christmasa, kasnije doduše i onih Baby Geniuses filmova 😦 )

 2. Deckard kaže:

  Nikad čuo 😀 Ali, ide na traženje. Istini za volju, kad si rekao sadržaj odmah sam se sjetio jedne mini serije s Michaelom Cainom gdje traži Rippera, pa sam mislio da je riječ o tome.

 3. thegreatduck kaže:

  To mi je na isto na listi za pogledati. 😀 A ovoga obvezno pogledaj, baš mi je dobro došao nakon onih Richiejevih govana…Inače, jedna mala zanimljivost je da se 13 godina ranije Anthony Quayle pojavio u drugoj ulozi u filmu A Study in Terror (kojeg nisam gledao), još jednom filmu u kojem Holmes lovi Rippera, dok Frank Finlay glumi inspektora Lestradea u oba filma. Uglavnom, dobar materijal za buduće recenzije. 😀

 4. Deckard kaže:

  Doći će na red 😀 Baš sam ga stavio na bookmark i dolaz na red kad se opet upustim u flat avanturu, za sad je na redu čisčenje harda od svega i svačega. A što se tiče novog Sherloka, moram priznati da su mi OK filmovi, avanturistički, a i gotovim Juniora. No, ovi stari majstori su to ipak bolje radili, a već kad smo kod toga, jedan naslov je isto zanimljiv; The Seven-Per-Cent Solution (1976). Alan Arkin i Robert Duvall – Holmes posjećuje Sigmunda Freuda da ga riješi ovisnosti o kokainu. Zabavno.

 5. thegreatduck kaže:

  Ma volim i ja Downeya…Lawa baš i ne…A ovi s njima mi baš i nisu sjeli, šta ćeš. 🙂
  Ovaj Seven-Per-Cent ću isto pogledati onda, hvala na preporuci. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s