Money Train (1995)

Posted: 8 ožujka, 2013 in Akcija, Komedija, Wesley Snipes

l_113845_92efd4db l_113845_e84354b7 l_118226_0134983_6971cbdc

IMDb

Trailer

Trailer 2

Ako ikad odete u New York jednu bi lokaciju trebali izbjeći: njihov sustav podzemnih željeznica. Ako je vjerovati filmovima, tamo postoji velika mogućnost da vas nešto zakači; ubojica, vlak u rasulu, alieni… Ipak, to je dobro uhodan posao jer imaju svoje policajce, sustav nadziranja i, ono najvažnije, vlak koji kupi dnevni utržak od prodaje karata. Ne morate se truditi da ga pokušate opljačkati jer je to doslovce nemoguće (ili tako barem kažu) ali ako bi vam to došlo na pamet, onda bolje da radite kao tranzitni žandar jer samo tako imate potreban pristup. Rekoh vam to, pa da kažem i to kako sam se nakon SF-a zaželio dobre stare akcije, malo običnog zatupljivanja mozga nečim banalnim i zabavnim. Vlak Pun Love među poznavateljima žanra stoji kao jedan korektan naslov, ali, ruku na srce, i ništa posebno naslov. Ja bih rekao da je malo i podcjenjen, na ovo drugo gledanje mi je sjeo bolje nego na prvo, ali to je uvelike problematičan film. Zašto, pitate vi. Zato što je to film s jednom idejom (nimalo suptilno je ”skrivena” u samom naslovu”) i sklon sam povjerovati da bi puno bolje prošao da nije sve karte položio na jednu stvar; heist vlaka. Mislim, ne shvatite me krivo, to je jako lijep heist, napet i pošteno nabrijan (vozi u petoj brzini) ali počinje prekasno, a do toga imate skoro 90 minuta prodavanja zjaka. Zabavnog prodavanja zjaka, ali svejedno prodavanja zjaka. Karte su bile položene na dopadljivost nastupa Woody Harrelson/Wesley Snipes dua i, koliko god da su dečki zabavni, malo sadržaja u svemu tome ne bi naškodilo, malo više sadržaja koji bi se nadovezivao na samu pljačku.

John i Charlie su braća. Usvojena, ali to nije bitno, kompaktni su kao ruka i rukavica, osim što je John cool, smiren i frajer, a Charlie zajeb koji će svaki posao koji krene raditi zeznuti. I svako malo potegne priču o pljački vlaka punog love, reda radi i zajebancije radi. Njihov radni dan sačinjavaju međusobno podjebavanja, verbalne mudrolije i naganjivanje lopuža koji znaju harati sustavom podzemne željeznice. Imaju problema s arogantnim šefom, tpom koji voli politi benzinom blagajnice i paliti ih, a dodatnu tenziju napravit će i dolazak zgodne policajke imenom Santiago. John, kao cool brat, prepustit će je Charlieu, ali ipak će je on osvojiti, a nakon što obojica uspiju zeznuti hvatanje tipa koji voli paliti blagajnice, John će reći dosta stalnom izvlačenju Charliea iz problema (što uključuje i veliki kockarski dug) i otići. Charlie pak neće, jer, sada kada više nema što izgubiti, donese odluku kako je došlo vrijeme da napadne vlak pun love.

Razumijem stav producenata kako je akcijska komedija nešto u čemu bi se Snipes/Harrelson tandem mogli dobro snaći jer nakon White Man Can Jump, to je bio nekako logičan nastavak karijere. Osnova je jako dobra: vlak koji uistinu kupi paru od blagajni uistinu postoji i uistnu je bilo nekih pokušaja da ga opljačkaju (neuspješno) a heist filmovi oduvijek imaju dobru prođu kod publike. Gdje su stvari skrenule na krivi kolosjek. Pa svugdje i nigdje, ako ćemo iskreno. Film uistinu jest akcijska komedija i glavni dvojac je poprilično zabavan u svojim nastupima, ali realno gledajući, ima jako malo komedije i jako malo akcije da bi se mogao nazvati akcijskom komedijom kao takvom. Još bi to i prošlo da se u priču ne upetljaju ljubavni problemi, čime onaj heist dio priče stvarno ostane po strani. I film nije drama o svkaodnevnim problema tranzitnih policajaca iako ima takvih elemenata. U čemu je stvar? Cijela ideja filma počiva na ideji o pljački vlaka, a ista se odigrava posljednjih 15 minuta filma. I to je jako lijepo režiran dio, fine akcijske scene ga bez muke stavljaju u klasu onih koji imaju što pokazati, ali cijela ta napetost djeluje kao da je ispala iz nekog drugog filma. Joseph Ruben, inače redatelj poznat po svojim jako dobrim trilerima (originalni Stephfather) snašao se iznenađujuće dobro u režiranju akcije, filmu ne nedostaje ni tempa, ni dinamike te je doslovce šteta što cijela ideja nije bolje razrađena. Harelson i Snipes igraju svoje uobičajeno (cool black motherfucker i bijeli tupko) a mora se priznati da nije bilo ružno ni za vidjeti mlađahnu Jennifer Lopez (čak pokaže i tities) no o nekoj pravoj glumi tu nećemo govoriti. Doslovce je nema. Volite verbalno nadmudrivanje i dobru akciju, a već vam je pun nos gledanja Leathal Weapon filmova? Riješenje je tu. Provezite se vlakom. Vožnju nećete dugo pamtiti, ali barem će biti zabavno dok traje.

2337412,4ed6S3v2zWk1GD6UDxN8BlwT0pTtOMusvGW2t6vM_WRbMtSCVai_EnHoxeVgiZb1aX+nfpXBgAMmtjWsCqzvHg== 2337414,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2337416,vADbWDL43NRAF3Y53Z1Pp1Z76LkGhMHep_p_6W7601FwpWgi6UYEvgJgPeOS3+TzP7qqwCcLyODdR79920XjOw== 2337417,6MA0m+djBELcNrvKEFEqrvCnsq14dJNbNFQTFfyIz2WypHmrrOPp2LzhyyrYWsaIu2krbsIj_u3XRts5VXelQQ==

2337419,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 2337420,yp+T7PMY5lKvdiJRNP2232rRcIxVh8A_S7N9IsWuz4QEwaEPZZrjpU+rJbihmueTTpJCTKIusJ0qmDEDRKo4WA== l_113845_92efd4db l_113845_e84354b7

2337418,A6MH2O7Zp0w_zyS50ySpjJLr_M6chq4Ysy7iNpxTqKdh_f+TjbZV41hWsbub+Kmqj92KlnytUMFuYdVnwD7_Wg== 2337422,iEMoloDOhsjC4_RkI1Wpm4KxRhah3V6l_sX_MwGE2kFQKXpUImk5zedcpGARclisRsOgZPo21DBk1HOxAsM8iA== 4761338,sXy+Cp1KtcFE+FM2+lEjuyDEH6DD_oyCWtvBRGXUMlh4yH5dzGfraQSztuop7g8E2nGELzdyrhtIXcIJJUmZxQ== LXET1W7OwNCn8ip7pu0rsDoLia

Komentari
  1. Jacob "Jake" Harper kaže:

    E ovo je super zabavan akcioni film, bas mi je drag i jedan je od onih koji su vecno zabavni za gledanje.

  2. Deckard kaže:

    Istina, gleda se s lakoćom. Šteta što je već pao u zaborav kod mnogih.

  3. thegreatduck kaže:

    Haha, baš sam mislio o ovom filmu kad sam išao pogledati što je novo na blogu danas!
    Inače, možda bi bila dobra ideja da uvedeš i buddy kategoriju, s obzirom da već imaš bar jedno 5-6 naslova koji tu spadaju…

  4. Deckard kaže:

    Ukrast ću ja tu idejau za jedan tematski tekst, hehe 😀 Ali, nije loše ni kao tag. Dobro razmišljanje 😀

  5. thegreatduck kaže:

    Može i to, uvijek volim čitati tvoje tekstove, a ne sjećam se kad je zadnji bio :D…U biti, bilo bi lijepo ako bi se i ti tekstovi mogli nekako prebaciti ovdje, čisto da imamo tvoja sabrana djela na okupu, hehe 😀

  6. Deckard kaže:

    A, hvala, uvijek je lijepo imat čitatelje. 😀 Misliš kad je zadnje tematski tekst bio? Nešto prije nove Godine, iskreno, o Die Hard serijalu. Vjerojatno bih mogao dati rubriku za linkove na njih, što kažeš da sve bude na okupu 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s