The Siege of Firebase Gloria (1989)

Posted: 23 travnja, 2013 in R.Lee Ermey, Ratni

firebase-gloria-poster 883904261995

IMDb

Trailer

Da ja malo opravdam i ono zaboravljeni u sloganu bloga i izvučem nešto stvarno cool iz arhive jer, koliko čitam po netu, za ovaj film zna jako malo ljudi. Što je nekako čudno jer bi trebao biti negdje na listama relevantnih naslova, ali jasno je i zašto ga tamo nema. Film naime ne gubi vrijeme na pizdarije kao što su ”borim se za domovinu” ili ”umro sam hrabro na ratištu vrlom”… Ne, ovo je Alamo u Vijetnamu. Imate oko 500 VC-a i jedno 30-ak vojnika u nekakvoj pripizdini koja se ni ne može nazvati bazom. I film je jedna dugačka orgazmička pucnjava kojoj, na trenutke se tako čini, nema kraja. Drugi razlog zašto bi trebao imati malo bolji položaj u tom vijetnamskom žanru… Ipak, prvo neke male trivije iz prošlosti. Znate kako je R. Lee Ermey dobio ulogu dril instruktora Hartmana u Full Metal Jacket? Slučajno. Naime, produkcija ga je unajmila da nauči pravog glumca onom predivnom urlanju na koje su svi svršavali i Kubrick kad ga je čuo odlučio je skratiti zajebavanje i uzeo njega da to odigra. A što je i fer, Ermey je pola života bio bad ass vojničina, marinac do srži, dril narednik koje smo svi voljeli mrziti (tj. ako ste vidjeli vojarnu iznutra kao ročnik) pa mu je uloga jednog takvog… što uloga, nije ni glumio, sjela kao budali šamar (iako, nije mu prva). Jednostavno je bio sam svoj. E, to je drugi razlog što je film dobar. Ermey, koji nikad nije bio vodeće lice, ovdje ima glavnu ulogu, što je potez kakav volim vidjeti. Karizmatične njuške, kakva je njegova, inače nisu u prednjem planu, ali kad jesu… pa, stvari obično ispadnu dobro. Na stranu to… sadržaj.

Kako rekoh: Alamo u Vijetnamu. Požarna baza (uopće nisam skužio koji je tu kurac) jest nešto malo više od rupe u tlu. Par rovova, par koliba i to je to. Neki poluvažan strateški položaj… jebeno brdo, ako ćemo govoriti iskreno. Film nas upoznaje s patrolom koja nailazi na izmasakrirano selo (VC nije volio ni svoje, a kamoli druge) i ta jedinica nakon poduže šetnje završi u bazi Gloria. Na bazu se priprema napad, a naši junaci, i oni koji su u bazi, uskoro će dobiti posjetu prekobrojne vojske koja mora osvojiti to vražje brdo. To je više stvar morala (pojašnjenje će doći kasnije) nego što samo brdo ima neku važnost. A napad nije jedan napad već nekoliko njih i ne zna se koji je gori od kojeg.

Započinjemo s onim očitim. To je ratni film i ako očekujte pirotehniku, dobit ćete je. Znam da to baš i nije neka jaka preporuka, ali kad radite film koji uključuje tonu ispucanih metaka, eksplozije, napad helikopterima (ja fakat volim kad su ti Huey u kadru) onda je bolje da to na nešto sliči, i ovdje to sliči pravo. Još jedan razlog zašto bi mu rejting trebao biti bolji. I izravan je u eksplicitnim scenama, da spomenemo, jer uvod kad naša jedinica ulazi u masakrirano selo… pa, ima se što vidjeti, čisto iznenađujuće jer baš to i ne očekujete. Iskreno, nisam išao provjeravati stvarne fakte (navodno je film inspiriran nekim stvarnim događajima, što može biti istina, a i ne mora) no kako sam spomenuo Alamo, znate kako ide konstrukcija. Dolazak u bazu, priprema, prvi napad, zatišje, drugi napad, zatišje, treći napad… Zanimljivo je da film pruža uvid i u drugu stranu medalje, VC časnike, njihove dvojbe, način razmišljanja tako da nije baš jednodimezionalan. Zanimljivo je kako je VC bio pod pritiskom i slabim moralom te je bilo kakva pobjeda bila dovoljna da se to popravi. Napad na golo brdo jasni je pokaz kako je to bilo sjebano razmišljanje, ali i da su iza crnih piđama stajali ljudi koji su jako dobro znali kako je to sjebano razmišljanje. Razlog zašto nije baš popularan može biti i zato što, osim onih sranja o veličanstveniom umiranju za domovinu, ima i prikaza kako su Ameri itekako radili sranja. Mučenje zatvorenika, ubijanje ranjenika na otvorenom polju i ostale vesele stvari. Samo mrtav VC je dobar VC i tako te priče. Mane… pa, ovo je ratni Alamo. Osim pucnjave i sporadičnih prekida nema ničeg drugog. Likovi nisu baš nešto razrađeni, osim Ermeya i nema baš nešto poznatih faca te ako ga mislite gledati u ženskom društvu… ne znam koliko vam je to pametan izbor. No, ako volite ratne filmove koji ne prodaju jeftinu filozofiju, koji imaju dobru priču (iako možda već viđenu) i odlično izvedenu produkciju (iako je napravljen za samo par milijunčega) te želite vidjeti nešto novo (u smislu drugačijeg filma)… ovo bi vam moglo riješiti dosta od tih stavki.

05 1828782,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1828783,WQZy+_3zKEKqOXl5vO6kkN3__LI8A6RGT2pvaepNS+xM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== 1828784,6MA0m+djBELcNrvKEFEqrvCnsq14dJNbNFQTFfyIz2WypHmrrOPp2LzhyyrYWsaIu2krbsIj_u3XRts5VXelQQ==

1828785,1ebr0NNurHg7pyGaqTGvKFi1mYu8tK50F3X2zZsiWwAMnyqutUC3PCnSXCINeTLqa2V7iGzso9he3qrK0GLUUA== 1828786,sbo5748Au+X2u6AhoHsdIG0MRTRmmCmFYe045xx0iahUuPPeng3MKs1YePXY6_TiIijWSraLhe1RiUMg+ucE8w== 1828787,VwhFldAt9VSesTlQO1wAKSzAvqPs01Lbqbf5kCRIWjxM1xxB7m5A6C93P67YzOOjlZaKygcQDjJaG9r5Npl0GQ== daf86f5d1f44

SFBG_14 siege-of-firebase-gloria

Komentari
 1. thegreatduck kaže:

  Kad smo kod zapostavljenih Vietnam naslova…


  • Deckard kaže:

   Uh, Hamburger baš i nije zaboravljen, ima ga posvuda kad se govori o Vijetnamskim filmovima. Dobar je, čak sam mislio napisati koju o njemu, ali prvo ću ga morati ponovo pogledat, već sam i zaboravio o čemu se radi. Ovaj drugi sam već negdje vidio, i zaboravio na njega. Ali si me dobro sjetio na jedan drugi sa starim Burtom. Samo ga treba iskopat, hehe.

 2. thegreatduck kaže:

  Ma dobro, jest poznat Hamburger, ali je ipak dosta zasjenjen Deer Hunterom, Full Metal Jacketom i Stoneovom trilogijom.

  Jel taj s Burtom isto neki vijetnamski ili?

 3. Deckard kaže:

  Ustvari, mogao bi ti se svidjeti 😀

  Twilight’s Last Gleaming (1977)

  General zauzme nuklearni silos i prijeti da će izvesti napad ako vlada ne prizna neke tajne dogovore oko Vijetnama. The Rock nekih 20 godina ranije 😀

 4. baberunner kaže:

  Ja sam besomučno vrteo na videu ovaj film. 😀
  Mislim da bi pominjanje ozploitation ikone Briana Trenchard-Smitha umnogome objasnilo odsustvo političkog iz ovog filma kao i namernu pojednostavljenost svih narativnih elemenata.

 5. Deckard kaže:

  Možda onome tko zna za tipa 😀 Ja sam samo priprosti bloger koji nema blage veze o tome, ja sam se zadržao samo na filmu, hehe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s