Vanishing Point (1997)

Posted: Svibanj 6, 2013 in Akcija, Drama

Cutthroat_Island_(1995) 883929198573

IMDb

Trailer

Uz rizik da na svoju glavu navučem opći protest… originalni film mi nije nešto. Dapače, pogledao sam ga jednom i odmah se upitao u čemu je tolika stvar. Svojedobno mi je uletio jedan lik i rekao; to je kultni film. Ma, sve 5, kužim ja kultne filmove, ali neka mi netko pojasni u čemu je stvar. Imamo lika koji vozi preko pola države, policija ga love, lik ne završi slavno. Sve razumijem, čak vam mogu i reći kontekst tog filma (što mi mnogi nisu uspjeli pojasniti) a taj je da je buntovništvo bez razloga možda moglo funkcionirati u 70-ima, bio je tu Vijetnamski rat, vlada je bila omražena, protesti protesta radi bili su jako cool stvar, ali iz današnje perspektive… stick it to the man fore djeluju opako zastarijelo. A ni scene jurnjave nisu nešto posebno. Da, ja sam jedan od onih koji nema apsolutno nikakvih problema reći da mu je neki kultni film… loš. A čak postoji i remake. Tu sad stvari postaju zanimljive. Većina će reći, jebeš remake. I uglavnom bih se složio s time, no ponekad treba pogledati dalje od korica. Većina onih s kojima sam pričao drže originalnog Kowalskog super likom… ja volim malo mesa na kostima. Naravno, modernizirana verzija nosi i neke druge promjene, koje funkcioniraju više nego dobro, ali treba naglasiti i da je ovo TV remake, namjenjen za televitijski program zbog čega je proizvod i više nego uspio. I ima jednog Vigga Mortensena za glavnu ulogu, prije nego je počeo vitlati mačem i plašiti nakaze iz Gospodara Prstena.

Enivej, priča je identična originalu… do nekih sitnica. Kowalski je miran tip sa trudnom ženom, koji gleda svoje poslove, bere svoju brigu dok jednog dana posve slučajno ne krene odraditi posao prevoženja auta na drugi kraj zemlje. Negdje na pola puta dobije obavijest da mu je žena kritično te da bi bilo dobro da dođe što prije kako bi je mogao vidjeti po posljednji put. Slučajno, zaustavi ga prometni žandar i opasno se namerači na njega jer je izašao iz auta prije reda. Umjesto da mu daju pratnju do bolnice, Kowalski postaje bjegunac i nešto kao narodni junak. Ipak, kraj puta jednom mora doći.

Uglavnom, ako poznajete original, znate koja je temeljna razlika; Kowalski u ovoj verziji ima razlog zašto bježi od policije i zašto im tjera inat nezaustavljanjem. Tu je suptilno unesena i kritika tadašnjih godina; policijska brutalnost, od buhe se napravi slon (Waco je bio iza ugla, Rodney King se hladio u zemlji)… žandari su postali ekipa koja će napraviti sve samo da istjera svoje, pa makar imali nevinog čovjeka na nišanu. I ta kritika funkcionira puno bolje nego u originalu (koje skoro da i nema, ako ćemo iskreno, već je to cijeli podkontekst) i naravno da će se pronaći netko tko će reći da je to patetična bljuzga, ali dok me za Newmanovog Kowalskog bolio džon (čak sam i navio da ga ucmekaju k’o bijesnog psa jer je bio naporan), Mortensenov ima moje navijanje. Također, već kad smo kod tih izmejna, i završnica je drugačija (bez brige, bijeli Dodge poljubi barikadu i završi u plamenu kako god okrenete) ali onaj mali nastavak iza ”kraja” djeluje pravo zanimljivo, mali hommage tome kako nastaju legende i mitovi. Što se tiče ostalih stvari; nemogu se pronaći veće zamjerke osim da je ovo televizijski film. Tako rečeno, ali nema neke razlike i da je kino film (iako bi slika i način snimanja bili malo širi, vjerujem) jer u filmu ne nedostaje dosta dobrih potjera, bilo po cesti, bilo po zemlji, dodajte malo mistike, malo moralnih govora i dobijete gledljiv uradak koji je inferioran originalu jedino po tome što je napravljen za TV.I glumački je malo… Recimo ovako; Motensen, da. Jason Pristley baš i ne (iako je tada žario i palio u Beverly Hillsu) jer niti je lijep, niti ima baš neki glas. Tu je još i uvijek rado viđena Peta Wilson prije svoje Nikita faze, što neće, vjerujem nikome smetati. Za one filmske čistunce koji se originalu klanjaju kao božanstvu… što dalje od ovog filma, već znam da ćete ga zamrziti. Ali ako imate otvorene poglede… tko zna, sat i pol korektne zabave nije nikome naškodilo.

500full 1786737,MqveFMRzikFV7Hc_8n63Uc1ipmVb1vLp9msrFhS3XaFwpWgi6UYEvgJgPeOS3+TzP7qqwCcLyODdR79920XjOw== 1347444574_5c5ffbb7-f31b-403f-b326-7048d39c5b7c.jpeg Vanishing Point1118903267

1786738,j8lRRzimVq0aW57pvmyVDqVmzOSWbpC9rjF0BAr1M6c3yT0CcOGfb6Gf8IFod5N+WaaOen8ziJMaAFgjMT0NlA== 9563220qLo i280150

1786736,yclV0JryrnrrvfDuNO_NYRiSMlcozjyT5wpxP95fyX7LUiAqkAXxkJMsmuoJYNQHtGeAMcKK97fbpLbH+rGI6g== 1786739,Ch5IaQqnxxXrfoqhNaMHsk_Tn6biqPwv1WKFW8fmhtv37f0lxjx99739iAnbLhL0RGx37Cc1sqYCy1AsbIYeeA== 1786740,9Y_D+MKnSm2lhGCiTusEco_SAdU_8LculaCPOv9nm9LRfXEvlZLprOD9Mx5Ha3GHNTcYybJh04GQPbBKSvfyoQ==

Oglasi
Komentari
  1. Jacob "Jake" Harper kaže:

    Classic, jedan od najboljih Car Chase filmova.

  2. Jacob "Jake" Harper kaže:

    Mislio sam na original ! Nisam primetio godinu te e moj komentar odnosi na original dok je ovaj remake ok ali ni blizu originalu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s